Vrijheid en Gelijkheid
23 juni 2015 | door: Nadia Rinaldi, middelbare scholier

Er moet persvrijheid komen in China

China kan dan wel economisch een sterke groei doorgaan, maar op humanitair gebied loopt het nog steeds achter.

"Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste mensenrechten, het bestaat niet overal."

Tegenwoordig is het niet voor te stellen dat je in een land woont waar je je eigen mening niet mag uiten. Of dat nou op school, straat in de krant of op de tv is. In Nederland hoeven we niet bang te zijn om gecensureerd of vervolgd te worden als we kritiek leveren, omdat er persvrijheid is in Nederland. Vrijheid van pers is belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende opvattingen, en zo een goede mening te kunnen vormen. Dit is goed omdat iedereen het recht moet hebben om zichzelf te zijn. Als je je hoogstpersoonlijke mening niet kunt geven, kun je nooit een origineel verpersoonlijkt individu worden. Wat we vinden en geloven maakt ons tot wie we zijn, en we zijn allemaal anders. Maar is dit overal het geval? Kunnen mensen overal zo erg zichzelf zijn?

 

In sommige landen niet. Daar is geen vrijheid van meningsuiting, en mensen kunnen dus niet alles delen met elkaar. Ook is de pers niet vrij om alles te laten afdrukken of te plaatsen wat ze willen. Dit is naar mijn mening erg schadelijk. Een voorbeeld van zo een land is China. De overheid houdt daar alles streng in de gaten, en er bestaat zelfs een geheime dienst. Er is daar dus geen persvrijheid. Persvrijheid houdt in dat de drukpers gedachtes en gevoelens openbaar mogen maken. Dit heeft natuurlijk te maken met vrijheid van meningsuiting. De Chinese Communistische Partij laat kritische berichten niet uitzenden, die worden gecensureerd. Zo wordt er door ‘the Central Propaganda Department’ gezorgd voor bepaalde publicatierichtlijnen. Censuur is vooral aanwezig bij onderwerpen die gevoelig liggen, en als een gevaar worden beschouwd voor de staatsveiligheid of voor de regering van de communistische partij.

 

Dat de bevolking met opzet dom en onwetend wordt gehouden is juist de bedoeling van de communistische partij. Vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste mensenrechten, en het is te gek voor woorden dat dit recht niet overal bestaat. De reden is dat de communistische partij veel macht heeft hierdoor. De reden dat er geen persvrijheid is zoals in Nederland is net zo belachelijk. Er wordt namelijk gevonden dat de vrijheid van pers een gevaar is, en een recht is om andere mensen te beledigen.

 

In de praktijk verloopt het anders, en wordt persvrijheid niet per se negatief gebruikt. Mensen hebben bepaalde normen en waarden, waardoor zware beledigingen over het algemeen niet zo snel gemaakt zouden worden, zelfs als er wel kritiek wordt geleverd heeft dit een positief aspect, omdat een zaak van verschillende kanten wordt belicht. In China is dit niet het geval en is het ook moeilijk voor de bevolking om de waarheid te weten te komen, over wat er gaande is in de regering van hun eigen land.

 

Als China een ontwikkeld land wilt zijn waarin het volk goed en eerlijk wordt behandeld, dan vind ik dat er persvrijheid moet komen. Doet het dit niet, dan kan het land wel economisch een sterke groei doorgaan maar op humanitair gebied nog steeds achter lopen. 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Nadia Rinaldi, middelbare scholier
Er moet persvrijheid komen in China - 23 juni 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer