Ontwikkelings-samenwerking
3 juli 2015 | door: Devon De Jong

Zie vluchtelingen als mensen

Niet de vluchteling, maar de oorzaak van de vlucht is een groot probleem in de wereld: haat, oorlog en verderf. Maar ook natuurrampen en schaarste. Laat Nederland het land van solidariteit zijn.

"Voor iedereen die tot vluchten wordt gedwongen is het een afschuwelijk drama"

Met pijn in mijn hart zie ik bijna dagelijks de verschrikkelijke beelden van vluchtelingen overal over de wereld. Vluchtend voor geweld of vervolging. Op zoek naar een veilig heenkomen voor hulp en perspectief.

 

Na alles wat ze hebben achtergelaten. Met de vraag of ze elkaar ooit nog zien werd er afscheid genomen van familie en vrienden. Een ondraaglijk, met niet voor te stellen gevoel van verdriet en angst vertrekken ze richting een onbekend heenkomen.

Wereldwijd zijn bijna 60 miljoen mensen op de vlucht. 60 Miljoen! Als ik er zo over nadenk kan ik het niet bevatten. 60 miljoen! Dat is meer dan drie keer het aantal inwoners van Nederland. 60 miljoen mensen in onzekerheid en angst. Wat moeten die mensen wanhopig zijn om alles achter te laten en z’n onzekere stap te nemen richting het onbekende in hoop van een veilig heenkomen, weg van vervolging en geweld.

 

Vele stappen dicht op elkaar gedrukt in te kleine bootjes op weg naar Europa, zoals we op televisie vaak zien in de Middellandse Zee. Vaak zijn ze in handen gevallen van mensenhandelaren die veel geld verdienen aan hun leed. Berooid en wanhopig worden ze dan de zee op gestuurd. Sommigen hadden nog nooit zoveel water gezien. Zij kenden de zee niet en staan doodsangsten uit. De meesten kunnen niet zwemmen. Soms komen ze aan in Europa of worden ze opgepikt door de marine om hierna teruggestuurd te worden naar het land van herkomst. Vaak ook overleven ze de watervlucht niet.

 

Niet de vluchteling, maar de oorzaak van de vlucht is een groot probleem in de wereld: haat, oorlog en verderf. Maar ook natuurrampen en schaarste. Een oplossing voor het probleem kan ik niet bedenken. De vraag is ook of er een oplossing voor te bedenken is. Maar laat het een oproep tot besef zijn. Neem eens twee minuten de tijd om na te denken over het verschrikkelijke lot van deze mensen. Laat Nederland het land van solidariteit zijn. Nederland als veilige haven voor mensen die op de vlucht zijn, met eerlijke procedures en fatsoenlijke opvang als voorbeeld voor anderen landen. Laat Nederland het land zijn waar die mensen die vluchten, op adem kunnen komen, rust kunnen vinden en het leed kunnen verwerken. En als wij ons voor hen openstellen, wie weet doen zij dat dan ook voor ons.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer