Economie
20 januari 2012 | door: Leo Bolle, fiscaal jurist en directeur/eigenaar van bedrijfsadviesbureau Multiraedt

Startende ondernemer kan geluk afdwingen

Startende ondernemers hoeven niet te denken dat ze het alleen met geluk kunnen redden. Integendeel. Met volledige toewijding lukt het ook.

"Gemakkelijk is het niet, maar Vrouwe Fortuna laat zich wel degelijk verleiden."

Er wordt vaak gezegd dat de startende ondernemer zonder geluk het gewoon niet gaat redden. Zonder een onzichtbare hand die hem veilig langs de vele obstakels leidt zouden zijn initiatieven gedoemd zijn.

 

Toch is er een manier om ervoor te zorgen dat de grillen van Vrouwe Fortuna de onderneming in de knop geen parten gaan spelen. Met de volgende acht punten kan de enthousiaste ondernemer haar verleiden:

 

1: Doe je huiswerk
Voordat de ondernemer in spe überhaupt overweegt met het spel te beginnen, moet eerst het huiswerk af zijn. Voor de formele kant van de zaak kan de hulp ingeroepen worden van de Kamer van Koophandel of van andere, meer gespecialiseerde adviseurs. Daar zullen zij hem er ongetwijfeld ook op wijzen, dat een goed uitgewerkt ondernemingsplan en een minimale administratieve basiskennis bij het starterspakket horen.

 

2: Laat je passie voor zakendoen zien
Voordat Vrouwe Fortuna zelfs maar zou overwegen de onstuimige ondernemer een tweede blik te gunnen, zal hij haar moeten overtuigen van zijn absolute toewijding aan het ondernemerschap.

 

Die toewijding kan dus niet beperkt zijn tot een product of dienst, maar geldt voor alle aspecten van het zakendoen. Zonodig zoekt hij een partner om een eventuele leemte te vullen. Zo kan de één een talent hebben voor productontwikkeling en de ander voor verkoop daarvan.

 

3: Denk na over de wensen van je doelgroep
Daarnaast zal onze gepassioneerde ondernemer moeten kunnen aantonen dat zijn product of dienst ook werkelijk de harten sneller zal laten kloppen bij zijn doelgroep. Heeft hij iets te bieden waar men werkelijk iets aan heeft?

 

4: Praatjes vullen geen gaatjes
Met mooie praatjes alleen kan de strijd niet gewonnen worden. De ondernemer moet ook kunnen hard maken wat hij belooft. Beter minder beloven en meer doen!

 

5: Denk niet dat het gemakkelijk gaat

De ondernemer die denkt dat hij Vrouwe Fortuna makkelijk voor zich kan winnen komt er bedrogen uit. Zeker de beginnende ondernemer kan zich niet veroorloven er de kantjes af te lopen. Wees voorbereid (ook het thuisfront!) op een intensieve strijd. Daar ligt ook het belang van de passie. Zonder die passie is de noodzakelijke inzet niet altijd op te brengen.

 

6: De klant is koning
Niet alleen Vrouwe Fortuna moet gelukkig gemaakt worden, maar vooral de klant. Luister naar de klant! De reclamewaarde van een blije klant is van onschatbare betekenis. In de regel is het behouden van een klant makkelijker dan het maken van een nieuwe.

 

7: Probeer niet alles zelf te doen
Vrouwe Fortuna het hof maken en ook nog een complexe onderneming runnen, kan zelfs de meest toegewijde ondernemer weleens te veel worden. Zonder een goed team, of dat nu uit personeelsleden bestaat of uit zakenpartners, loopt hij al gauw tegen een muur op. Vrouwe Fortuna zal begrip kunnen hebben voor verstandige zuinigheid, maar niet als die ook het team betreft.

 

8: Mentale weerbaarheid
Het mentale aspect mag zeker niet vergeten worden. Onze geluksgodin zal willen weten hoe de ondernemer omgaat met zowel succes als tegenslagen. Daar wordt het verschil gemaakt. Ook mag zijn trots het vragen van hulp op kritieke momenten niet in de weg staan.

 

De ondernemer die in een goed blaadje wil komen bij deze lieftallige dame, staat geen simpele taak te wachten. Zowel de voorbereiding als de uitvoering van zijn zakenplan vergt honderd procent toewijding en inzet. Elke beslissing die hij neemt, moet weloverwogen en doelgericht zijn. Zijn “huiswerk” houdt nooit op.


Zonder integriteit en oog voor de lange termijn zal Vrouwe Fortuna hem zeker geen blik waardig keuren. De dappere beginner die ondanks al deze vereisten toch het ondernemerschap voor de volle honderd procent wil omarmen, zal zeker kunnen rekenen op de welwillende aandacht van Vrouwe Fortuna en misschien wel kunnen delen in de overvloed die zij te bieden heeft.

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer