Onderwijs
3 september 2015 | door: Mireille David, Innovatie- en organisatieadviseur bij de CED-Groep

Leraren hebben recht op pauze

RTL meldt dat de lunchpauze van leraren in het basisonderwijs er bij inschiet als scholen overstappen naar een continurooster. Leraren hebben echter recht op een pauze.

"Pauzes komen de kwaliteit van het onderwijs ten goede"

Leraren beginnen hun dag niet pas om 8.30 uur als de kinderen op school komen. Zij zijn meestal een uur voor de lessen beginnen op school en vertrekken ruim na 15.15 uur naar huis. Veel leraren maken lange werkdagen en hebben dan ook tussendoor tijd nodig om weer even op te laden, rustig te eten, zich te verzorgen en voor te bereiden op het tweede deel van de schooldag. “In de pauze leg ik meestal de materialen voor de middag klaar en maak ik aantekeningen in de groepsmap. Deze aantekeningen gebruik ik later om nieuwe activiteiten op het juiste niveau aan te bieden”, laat een juf uit de kleutergroep weten.

 

Meer dan de helft van de basisscholen heeft inmiddels een continurooster, waarbij de kinderen tussen de middag niet naar huis gaan en op school lunchen. De opvang van deze kinderen hoeft niet door de leraren zelf te gebeuren. Veel professionele kinderopvangorganisaties bieden ook tussenschoolse opvang aan. Hierbij komen medewerkers van de kinderopvangorganisatie naar de basisschool toe om zicht te houden op de kinderen tijdens het eten en buitenspelen.

 

Basisscholen kunnen de veranderde situatie door het continurooster ook anders oplossen. “Wij hebben extra ondersteuning gevraagd aan de overblijfmoeders die wij al hadden. Ik vind het belangrijk dat mijn team tussen de middag een moment heeft om samen te komen en voorvallen in de ochtend te bespreken”, laat een directeur weten.

 

Als scholen geen continurooster hebben, blijven alleen die kinderen over van wie de ouders werken en betalen de ouders voor deze opvang. Bij de invoering van een continurooster gaat het echter om alle kinderen van school die tussen de middag overblijven, of hun ouders nu werken of niet. Uit een enquete van CNV Onderwijs onder 4500 van hun leden blijkt dat 80 procent van de leraren het vervelend vindt geen pauze te hebben en dat is een duidelijk signaal.

 

Als steeds meer scholen kiezen voor een continurooster mogen leraren hier niet de dupe van zijn. Dan zal de opvang ook op een professionele manier geregeld moeten worden. Leraren hebben recht op een pauze om weer even bij te tanken en zich voor te bereiden op de middag. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs van Nederlandse kinderen alleen maar ten goede en wie vindt dat nou niet belangrijk?

 

Mireille David is werkzaam als Innovatie- en organisatieadviseur bij de CED-Groep, Expertise Centrum Het jonge kind en brengt ruim 15 jaar advies uit voor het basisonderwijs en de kinderopvang.

Trefwoorden:
EconomieOnderwijs

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Mireille David, Innovatie- en organisatieadviseur bij de CED-Groep
Brandpunt schetst een te eenzijdig beeld van de voorscholen - 12 november 2015
Leraren hebben recht op pauze - 3 september 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer