Media
12 september 2015 | door: Sam Derckx

Is jullie geweten ook gezuiverd, beste media?

Dat initiatieven als #helpenhelpt en #opdevlucht broodnodig zijn, legt bloot waar media tekort schieten.

"Sinds wanneer is de maatschappelijke rol van journalistiek zo miniem geworden? "

Ja! Groot gelijk! Wat een goed voorbeeld van VRT en De Morgen! Dat beeld over de vluchtelingenproblematiek mag toch eens worden gecorrigeerd, vinden we. Want niet de vluchtelingen zijn het probleem, maar wel het (gebrek aan) maatschappelijk draagvlak en de enorme politieke onwil om hen degelijk op te vangen. Er is genoeg plek, er zijn genoeg middelen om deze vluchtelingen steun, veiligheid en onderdak te bieden, niet waar?

Fantastisch, dat jullie je zo willen inzetten. Dat jullie het doorgaans ‘neutrale’ karakter even doorbreken zodat de Vlamingen goed worden geïnformeerd en dat vluchtelingen ook een stem krijgen! Want geef toe, sta mij toe, dat ontbrak toch al een hele tijd in onze berichtgeving, niet waar?

 

Een mooi en welgekomen initiatief dus, die #helpenhelpt en #opdevlucht. Al die geruchten en fabeltjes, volledig ontkracht en onze politici een vers geweten geschopt! Is jullie geweten hiermee ook gezuiverd, beste media?

 

60 miljoen

Wereldwijd tellen we op dit moment zestig miljoen vluchtelingen, allen op de vlucht voor oorlog en geweld. Meestal ‘opgevangen’ door hun buurlanden. Meestal in erbarmelijke omstandigheden.

 

En nu raakten enkele honderdduizenden, the lucky few zeg maar, tot in Europa. Na een waanzinnige en levensgevaarlijke tocht, vonden enkele honderdduizenden hun weg naar Europa. Wat een aandacht krijgen ze vandaag! Iedere dag nieuws! Verdienden ze dat nog niet in Turkije, op de vlucht uit Syrië of Irak? Of uit Afghanistan? En in Eritrea, Somalië of Soedan? Of gewoon, op dat miserabele bootje op zee…

 

Verdiende ook kleine Aylan niet die grote mediastorm voor hij verdronk voor de Turkse kust? Toen hij nog leefde en droomde van een toekomst? En waar is de aandacht voor die duizenden andere kleine Aylans die nog niet in Europa raakten of verdronken op zee? In Gaza, Myanmar of Burundi?

 

Zoveel vluchtelingencrisissen wereldwijd, allemaal een ver-van-ons-bedshow. Gelukkig dat we er zo goed over geïnformeerd werden, want nu begrijpen we zo goed waarom deze mensen zo graag in Europa willen geraken! Om van onze sociale zekerheid te profiteren toch wel zeker!

 

Mediacrisis

Nee, toch niet. Dat initiatieven als #helpenhelpt en #opdevlucht broodnodig zijn, legt bloot waar media tekort schieten. Buitenlandcorrespondenten zijn nog zeldzaam, nieuwsfeiten worden slecht of niet gecheckt, laat staan gedubbelcheckt, en nuance is soms helemaal zoek. 

‘Je kan de media niet vertrouwen als je de wereld wil begrijpen’. Zo legt Hans Rosling een vinger op een grote gapende wonde. Hoe verwachten jullie dat onze maatschappij begrip toont voor dezegelukzoekers als diezelfde maatschappij te slecht wordt geïnformeerd over de gruwel die ze zijn ontvlucht?

 

‘Media geven maar om een klein deel, maar noemen het de wereld’, vervolgt Rosling. En hij heeft verdorie gelijk. Wie durft reizen, merkt hoe anders de rest van de wereld kan zijn dan ze in onze media worden voorgesteld. Niet dat wat aan bod komt onwaar is, maar omdat het onvolledig en ongenuanceerd is. Slechts flarden en puzzelstukjes bereiken onze journaals en kranten. 

 

Het voedt een klimaat waarin mensen hun gal spuwen op sociale media over deze profiterende gelukzoekers. Opgehitst door politici die liever hun kiezerspubliek trouw blijven dan de internationale verdragen en mensenrechten.

 

Applaus

Groot gelijk dus, deze vluchtelingen krijgen absoluut geen stem in het debat, noch de mensenrechten waar ze nu eenmaal recht op hebben. Niet in hun thuisland, niet in dat vluchtelingenkamp en niet op dat bootje op zee.

 

Maar dat is altijd jullie rol geweest. Sinds wanneer is de maatschappelijke rol van journalistiek zo miniem geworden? Snelheid primeert op kwaliteit, kijkcijfers en oplages op context en nuance. Ruimte voor complexiteit, duiding en correcte analyses zijn broodnodig, zelfs al kijkt men liever naar K3 zoekt K3. Niet alleen nu, maar iedere dag. 

 

Toon de wereld daarom zoals ze is, in al haar schoonheid, ook daar waar geweld en armoede heersen. Want zelfs op de lelijkste plekken vind je ook de allermooiste dingen.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Sam Derckx
Is jullie geweten ook gezuiverd, beste media? - 12 september 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer