Islam
5 oktober 2015 | door: Lasse van den Dikkenberg, Student Universiteit Leiden

Sprekers bij de Pegida-mars in Utrecht zijn niet welkom

Op 11 oktober houdt de extreemrechtse beweging Pegida een demonstratie in Utrecht. De vier sprekers zijn echter foute extreemrechtse politici en criminelen. Kom daarom naar de tegendemonstratie!

"Drie van de vier sprekers zijn veroordeelde criminelen"

De Pegida-demonstratie keert zich naar eigen zeggen tegen de "Islamisering van Europa". Pegida beweert een platform te bieden aan bezorgde burgers die zich zorgen maken over moslimextremisme. Natuurlijk vind ik ook dat zaken als de Islamitische Staat, aanslagen op Charlie Hebdo etc. bespreekbaar moeten zijn. Maar Pegida is een gevaarlijke, extremistische beweging. De sprekers die hier komen zijn minstens zo fout en daarom vind ik dat gematigde mensen die bang zijn voor dit soort problemen deze demonstratie niet moeten aangrijpen om hun onvrede te uiten.

 

Hier zal ik iets vertellen over de sprekers die zullen spreken op de demonstratie. Het gaat hier om grote namen uit het extreemrechtse circuit. Lutz Bachmann (een van de oprichters van Pegida) en Tommy Robinson (een van de leiders van de English Defence League), Ed van Utrecht (een vooraanstaand Pegida-lid) en Raffie Chohen (woordvoerder van de Dutch Defence League).

 

Lutz Bachmann

Als eerste Lutz Bachmann, deze Pegida-oprichter sympathiseert niet openlijk met het Naziverleden van Duitsland (dat mag ook niet volgens de wet). Toch zijn er wel degelijk elementen in zijn politieke achtergrond die laten doorschemeren dat Lutz Bachmann wel degelijk van een ander kaliber is dan bijvoorbeeld Geert Wilders.

 

Een van de leuzen van Lutz Bachmann is bijvoorbeeld “Das Volk steht auf, der Sturm bricht los”. Deze leus is bedacht door de nationalist Theodor Körner (1791-1813) maar deze is gepopulariseerd door Joseph Goebbels die deze zin in aangepaste vorm gebruikte tijdens een van zijn beroemde speeches: “Nun Volk, steh’ auf, und Sturm, brich los!”. In een uitgelekt gesprek van Lutz bestempelt deze vluchtelingen als “Gelumpe, Dreckspack” en “Viehzeug”. Dit soort denigrerend taalgebruik kennen we vooral uit de tijd van het Nationaalsocialisme waar Joden ook vaak als beesten werden afgeschilderd.

 

Tommy Robinson

Wanneer we naar de tweede spreker, Tommy Robinson, kijken wordt het niet beter. Tommy Robinson heeft zich meerdere malen sympathiek uitgesproken over Anders Breivik (extreemrechtse terrorist die meer dan 77 mensen doden met zijn aanslagen). Zo stelt Tommy “We share some of his [Breivik’s] opinions, and his fear”. Ook zegt Tommy “He dared to come forward with his opinions”. Tommy vindt het jammer dat de aanslagen van Breivik gericht waren tegen linkse kinderen. Het zou volgens Tommy gemakkelijker zijn de aanslagen te rechtvaardigen als deze direct tegen Moslims gericht waren. Tommy geeft verder aan klaar te zijn voor een burgeroorlog tegen de Islam wanneer dat nodig is.

 

Zowel Tommy Robinson als Lutz Bachmann is overigens een veroordeelde crimineel; Lutz is zelfs naar Zuid-Afrika gevlucht om aan de politie te ontkomen. Dit lijkt irrelevant, maar beiden beweren dat ze zich met name tegen de Islam keren omdat veel Moslims criminelen zouden zijn. Dit is ook een bekend geluid bij de leer van Pegida, en ook van de PVV. Daarom is het verbazingwekkend dat juist deze twee sprekers welkom zijn bij deze demonstratie.  
 

Raffie Chohan

Hoewel deze sprekers elke bezorgde burger ongetwijfeld al hebben overtuigd dat ze niet naar deze mars moeten komen, wil ik graag ook de andere twee sprekers belichten. Als eerste begin ik met Raffie Chohan. Deze vrouw is de woordvoerder van de organisatie Dutch Defence League. Een woordvoerder dus. Maar waar staat deze organisatie, waarvan Raffie het gezicht is, nou eigenlijk voor? Hiervoor hoefde ik niet ver te zoeken want de Dutch Defence League is erg actief op facebook. Wanneer we kijken naar een post van 17 september over vluchtelingen op Lesbos wordt er gereageerd door een zekere Dennis “Kill em all”. Dit is natuurlijk de mening van Dennis. Maar zijn reactie werd gek genoeg ook geliket, en nog wel door de Dutch Defence League zelf! Hier staat de Dutch Defence League dus achter? 

 

Zelfs zwarte piet (de ooit onschuldige kindervriend) wordt ingezet om racisme te verspreiden. Een zekere Bob reageert op een foto met daarop een boot met zwarte vluchtelingen “Hey sinterklaas is te vroeg of liet hij zijn pieten al vooruit reizen”. Dit wordt niet alleen geliket door de DDL, ze reageren er ook op met “lol ja!”. Verder blijkt uit een facebookreactie van de DDL dat Obama een moslim is die wil dat Europa gaat vechten tegen Putin - “En Putin is de enige leider die tegen de Islam opkomt. De Media liegt!!!”.

 

Putin is overigens niet de enige vreemde vogel tussen de “bondgenoten” van de DDL. De organisatie post o.a. een foto van vrouwen uit het leger van Syrië die voor Assad gaan strijden (het Engelse onderschrift luid “Brave Woman in Syria staying to fight ISIS” (de foto is overigens geleend van de EDL). Ook Saddam Hussain blijkt een “goede moslim” blijkt uit een foto van Sadam met “DO YOU MISS ME YET?” en daaronder redenen waarom men Sadam Hussain zou moeten missen. Met name het liken van extreem racistische en gewelddadige opmerkingen laat zien waar de DDL eigenlijk voor staat. De DDL liket bijvoorbeeld een reactie met “all Muslims will be burried in pig farms”.

 

Het beeld dat hierboven geschetst wordt spreekt voor zich. De Dutch Defence League vindt reacties van neonazi's leuk, ze vinden het leuk als iemand roept dat hij “alle Moslims wil begraven in een varkensstal”; ze laten zich racistisch uit over vluchtelingen en ze vinden het leuk als iemand zegt dat alle vluchtelingen dood moeten.

 

Daarom roep ik iedereen op om de woordvoerder van deze racistische organisatie, Raffie Chohan, geen podium te bieden voor dit soort uitlatingen. Zoals ik al eerder heb gesteld: Alle burgers mogen bezorgd zijn, maar Raffie Chohan is geen bezorgde burger. Zij is een racist die oproept tot haat en die sympathie heeft voor de uitlatingen van neonazi’s.

 

Edwin Utrecht

De laatste spreker die we ook moeten belichten, is Edwin Utrecht, een Nederlandse arbeidsmigrant die naar Duitsland is gemigreerd. Hij is een Pegida-aanhanger en hij heeft meerdere malen op Pegida-demonstraties in Duitsland gesproken. Net als Lutz Bachmann en Tommy Robinson is Edwin Wagensveld, zoals hij eigenlijk heet, een bekende crimineel. Edwin is namelijk een illegale wapenhandelaar. Verder heeft Ed banden met verschillende neonazi-organisaties waaronder Blood & Honour, een groep die openlijk gebruikt maakt van symbolen als het hakenkruis en de Hitler groet. 

 
Tegendemonstratie

Dit stuk toont duidelijk aan dat de sprekers die Pegida heeft uitgenodigd niet zomaar “bezorgde burgers” zijn. Dit zijn extreem rechtse politici/ criminelen die een radicale agenda hebben, drie van de vier sprekers zijn veroordeelde criminelen. Nederland moet als democratisch land een platform bieden aan mensen die bezorgd zijn over de opkomst van IS, het groeiende antisemitisme in Europa en de toenemende vluchtelingenstromen in Nederland. Maar wij moeten als land geen platform bieden aan organisaties als Pegida of aan criminelen zoals als Lutz Bachmann, Ed Wagensveld en Tommy Robinson.

 

Daarom roep ik iedereen op om naar de tegendemonstratie te komen op 11 oktober. Laten we zorgen dat iedereen zich in Nederland thuis voelt en dat we samen de dialoog opgang kunnen brengen. Maar laten we ons niet verdelen door dit soort organisaties. Anders dan wat Tommy vind ik de ideeën van Breivik namelijk wel gevaarlijk en ik vind niet dat we de straat op moeten gaan met leuzen als “Das Volk steht auf, der Sturm bricht los” wanneer deze ongegeneerd uit de nazi-speeches van Joseph Goebbels zijn geplukt. Loop hier dus niet achteraan, maar laat je horen voor tolerantie en openheid. Bied bezorgde burgers een platform maar reken af met dit soort neonazi’s!

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Lasse van den Dikkenberg, Student Universiteit Leiden
Sprekers bij de Pegida-mars in Utrecht zijn niet welkom - 5 oktober 2015
Vernieuw ons geschiedenisonderwijs - 22 augustus 2015
Islamitische Staat en de Koran - 14 augustus 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer