Veiligheid
18 november 2015 | door: Janet van Dijk, journalist

Het allertreurigste van alles

Als de blanke westerling de oorlog dichterbij voelt komen, dan wordt het menens.

"Het leven van de ene mens is meer waard dan het leven van de andere mens"

Lopen er allemaal militairen op straat? Moest ik steeds mijn paspoort laten zien? Moeten we ’s nachts naar de kelder om te schuilen tegen luchtaanvallen? Hoe hij het precies zei, dat weet ik niet meer. Maar dit soort vragen stelde schrijver Arnon Grunberg een tijdje geleden in het discussieprogramma Buitenhof, toen het ging over de stelling dat ons land in oorlog is omdat we behoren tot de internationale coalitie die IS bestrijdt. Er is hier geen oorlog, stelde Grunberg vast.

 

De wereld staat wel in brand. De wereld staat al heel lang in brand. In Syrieë zijn de afgelopen drie jaar meer dan 200.000 doden gevallen, naar schatting 63.000 burgers, onder wie 10.000 kinderen, gewone mensen, die naar de markt gingen, of ergens zaten te eten.

 

In 2014 vielen verreweg de meeste slachtoffers van terroristische acties - 78 procent - in vijf landen. Irak, Pakistan, Afghanistan, Syrië en Nigeria. Er werden in dat jaar meer mensen gedood door aanslagen van Boko Haram dan door aanslagen van de Islamitische Staat. Op een druk marktplein in Beiroet in Libanon werden donderdag bij twee zelfmoordaanslagen 43 mensen gedood. Er raakten er bijna 200 gewond. IS heeft de aanslagen opgeëist.

 

Vrijdag kwam het geweld - nog groter geweld - dichterbij. Er wordt sindsdien gesproken van onvoorstelbare geweldsexplosies, van een verschrikkelijke terreuractie, van moordpartijen, terreurdreiging en nietsontziend geweld. Woorden die waar zijn, maar allang waar waren. Geweld dat dichterbij komt is altijd erger.

 

Als de blanke westerling de oorlog dichterbij voelt komen, dan wordt het menens. Dan moeten we de krijgsmacht versterken om IS in Irak en Syrië te bestrijden. Dan wordt het tijd om grote woorden te gebruiken. Dan zijn we in oorlog.

 

Het leven van de ene mens is meer waard dan het leven van de andere mens. Dat is de kern van oorlog. Dat is het allertreurigste van alles.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Janet van Dijk, journalist
We wisten allemaal dat een azc alleen maar goed is - 29 november 2015
Het allertreurigste van alles - 18 november 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer