Veiligheid
29 november 2015 | door: Janet van Dijk, journalist

We wisten allemaal dat een azc alleen maar goed is

Het is natuurlijk waar, dat ik gemakkelijk praten heb, in mijn keurige nieuwbouwwijk, waar niet eens een inbreker komt, omdat je heen en terug moet over 73 verkeersdrempels in de 30-kilometerzone.

"Wij stonden aan de andere kant van het verhaal, het verhaal dat je niet hoort, omdat het niet sensationeel is."

Ik voel me niet bedreigd. Natuurlijk weet ik wel dat er iets kan gebeuren. Er kan altijd iets gebeuren. Iemand met een psychose of een ernstige vorm van schizofrenie kan zomaar een winkelcentrum binnenlopen en mensen doodschieten. Je kunt thuis heel ongelukkig van de trap vallen. Het leven is een groot risico. Maar het leven is hier stukken veiliger dan in Raqqa in Syrië, of in Irak, of in Afghanistan.

 

Aan mensen die schreeuwen dat vluchtelingen hun dochters gaan verkrachten wil ik vragen of ze vinden dat alle boeren en alle keurige huisvaders het land uit moeten. De man die Marianne Vaatstra verkrachtte en vermoordde was een boer, en een keurige huisvader bovendien. Aan alle mensen die bang zijn voor vluchtelingen in hun dorp wil ik vragen of ze de cijfers kennen, waaruit blijkt dat de criminaliteit niet toeneemt in gebieden rond een asielzoekerscentrum. Tegen mensen die zich overweldigd voelen door grote groepen asielzoekers op straat die allemaal samen ergens naar toe lopen, wil ik zeggen dat Hollanders elkaar allemaal opzoeken bij het Broodje van Kootje aan de Costa Brava. En dan zijn ze maar gewoon twee weken op vakantie. Aan mensen die denken in begrippen als ‘wij’ en‘zij’ en‘ons land’ wil ik vragen of de wereld niet van ons allemaal is.

 

Er kwam een mail. Van het bestuur van de vereniging van eigenaren van vakantiepark Het Roekenbosch in Noord-Limburg. Ik ben mede-eigenaar van een vakantiehuis op het park bij het dorp Blitterswijck, dat 1700 inwoners telt. Het is de bedoeling dat ons park voor vier of vijf jaar een asielzoekerscentrum wordt voor 750 vluchtelingen. Ik was lichtelijk in shock. Het betekent dat we niet naar onze vakantiewoning kunnen, waar we het nog zo heerlijk hadden in de herfstvakantie. We kunnen pas weer gaan als mijn oudste dochter 18 is. De jaren glipten zomaar door mijn vingers.

 

Toen ik de stukken goed las, bleek dat het rendement van onze verhuurde vakantiewoning enorm verbetert als er een azc komt. Bovendien wordt er ook gespaard, zodat over een paar jaar alle huizen, het park en de voorzieningen goed opgeknapt of vernieuwd kunnen worden. Het was een aanbod dat we niet konden weigeren.

 

De ledenvergadering over het plan verliep rustig, slechts een enkeling was tegen. We hoorden hoe positief het personeel staat tegenover de verandering. Dat het dorp in twee kampen is verdeeld en dat er veel vooroordelen zijn. Dat de inwoners er op vooruit gaan, maar dat ze dat nog niet beseffen. Er gaan meer bussen rijden en andere voorzieningen in het dorp blijven behouden. Door het azc komen er honderd nieuwe banen. We constateerden dat het fijn is dat we met z’n allen een steentje kunnen bijdragen aan een menselijke oplossing voor een schrijnend en groot probleem.

 

Voldaan kwam ik terug in de nieuwbouwwijk met de 73 verkeersdrempels, waar geen inbreker ooit komt. Op een beschaafde vergadering was door beschaafde mensen het voorstel geaccepteerd. Er had niemand geschreeuwd of gescholden, we waren niet voor landverraders uitgemaakt, er was geen enkel gevoel van dreiging geweest of van angst. Wij stonden aan de andere kant van het verhaal, het verhaal dat je niet hoort, omdat het niet sensationeel is.

We wisten allemaal dat het alleen maar goed is dat het asielzoekerscentrum er komt. Niet in de laatste plaats voor onszelf. Dan heb je inderdaad heel makkelijk praten.

 

Trefwoorden:
EconomieVeiligheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Janet van Dijk, journalist
We wisten allemaal dat een azc alleen maar goed is - 29 november 2015
Het allertreurigste van alles - 18 november 2015Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer