Economie
12 januari 2016 | door: Ronald W Jansen, fotograaf, schrijver, publicist

Noodzaak van een Nationaal Kabinet

Er moet een nationaal kabinet komen van wijze mannen en vrouwen dat niet wordt gehinderd door partijbelangen en persoonlijke ambities van (incompetente) parlementsleden (en hun zakenvrienden).

"De crisis is nog niet voorbij"

Sedert het aantreden van het kabinet Rutte II is er geopperd over een Nationaal Kabinet. Het nieuws wekt veelal de indruk dat de crisis in Nederland voorbij is en het kabinetsbeleid breed gedragen wordt. Niets is minder waar. De oorzaken? In de eerste plaats omdat de politiek wordt overheerst door het nastreven van partijbelangen en persoonlijke ambities van parlementsleden. Dit blindstaren is nauw verweven met de carrièremogelijkheden in Brussel en in grote toonaangevende bedrijven.

 

VVD en PVDA zijn opportunistisch en houden elkaar in het zadel en er is weinig aandacht voor de binnenlandse problemen, waaronder de toenemende armoede onder brede lagen van de bevolking, het ontmantelen van sociale voorzieningen en de financiële wanpraktijken van voorheen publieke diensten, zoals pensioenfondsen, woningbouwverenigingen en zorgverzekeringen. 

 

Principes zijn ver te zoeken en het morele verval treedt in. De gerichtheid op Brussel leidt tot expansiedrang in het oosten, oorlogsgevaar, verdampen van geld naar (bank)instellingen in Griekenland en elders en een ongecontroleerde stroom vluchtelingen. Mensen voelen zich niet gehoord, de democratie staat onder druk, grenzen worden niet bewaakt, en de wrevel neemt toe.

 

Ik zou graag willen dat er een nationaal kabinet van wijze mannen en vrouwen wordt ingesteld dat niet wordt gehinderd door partijbelangen en persoonlijke ambities van (incompetente) parlementsleden (en hun zakenvrienden). Ik hoop dat zo’n denktank op deskundige wijze kan evalueren wat de privatisering, marktwerking, liberalisering, vrije verkeer van personen en goederen, globalisering en Europolitiek Nederland hebben gebracht onder leiding van dit (incompetente) kabinet, en of er geen solidere alternatieven zijn die Nederland economisch sterker en socialer maken, zoals een geleide politiek, een brede ‘volkspartij’ , een sterk nationaal beleid en het bewaken van de eigen morele en politieke grenzen door politici met een visie op Nederland.  

 

Ik vrees dat het kabinetsbeleid onder leiding van feestneus Rutte Nederland verder ontwricht. 

Trefwoorden:
EconomiePolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ronald W Jansen, fotograaf, schrijver, publicist
Noodzaak van een Nationaal Kabinet - 12 januari 2016
Grootkapitaal corrumpeert de politiek in Nederland - 12 december 2014
Moderne slavernij in Drenthe - 4 juni 2014Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer