Veiligheid
15 januari 2016 | door: Janet van van Dijk, journalist

Laat je niet leiden door angst

Voor alles kun je bang zijn. Voor asielzoekers en migranten en voor collega’s en alle leidinggevenden.

"Als je je laat leiden door angst, dan is er van alles gedoemd te mislukken"

Zestig procent van de vrouwen bij technische bedrijven in de VS heeft last gehad van seksuele intimidatie door een leidinggevende.  Zoals die man die een vrouw een goede carrière beloofde als ze met hem naar bed zou gaan.

 

Ik heb het idee dat het geen mannen met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk zijn of asielzoekers, die leiding geven bij Amerikaanse technologiebedrijven. Dat zijn vooral blanke, westerse mannen.

 

Ruim vijfhonderd vrouwen deden na de nieuwjaarsnacht in Keulen aangifte van diefstal of aanranding of seksueel verbaal geweld. Velen voelden zich zeer bedreigd door een groep van wel duizend hitsige, dronken, agressieve mannen. Dat is erg.

 

Wat er bij bedrijven gebeurt is ook erg.

 

Voor het Amerikaanse onderzoek naar seksisme op het werk werden 200 vrouwen ondervraagd met minstens tien jaar ervaring in de techniek. Meer dan dertig procent voelt zich onveilig op het werk. De meeste vrouwen hebben het idee dat ze niet welkom zijn op netwerkbijeenkomsten en andere sociale evenementen. Veertig procent van de vrouwen die werd lastiggevallen durfde daar geen melding van te maken.

 

Dat vrouwen nog altijd gemiddeld minder verdienen voor hetzelfde werk, zou je een vorm van mentaal geweld kunnen noemen. Er zijn veel vormen van geweld.

 

Voor alles kun je bang zijn. Voor asielzoekers en migranten en voor collega’s en alle leidinggevenden.

 

Vrouwen hebben altijd het verhaal gehoord dat er overal bedreigingen zijn, zegt Cheryl Strayed in Wild, het boek over haar zware, eenzame wandeltocht langs de westkust van Amerika. ‘Ik wist dat mijn reis gedoemd was te mislukken als ik mij zou laten leiden door angst’, schrijft zij. ‘Angst komt voor een groot deel voort uit het verhaal dat wij onszelf vertellen, dus ik koos ervoor om mezelf een ander verhaal te vertellen. Ik besloot dat ik veilig was. Ik was sterk. Ik was moedig. Niets kon mij verslaan.’

 

Als je je laat leiden door angst, dan is er van alles gedoemd te mislukken. Laat je niet leiden door angst. Nooit niet.

Trefwoorden:
Veiligheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Janet van van Dijk, journalist
Laat je niet leiden door angst - 15 januari 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer