Emancipatie
8 maart 2016 | door: Carla de Ruiter, hoofdredacteur Pioniers Magazine

Identificatie met moeder en minnares remt gendergelijkheid

Wanneer we ons losmaken van de benauwende identiteiten die we onszelf ooit toegekend hebben als man en vrouw zijnde, kunnen we de creatieve capaciteiten benutten die we als mens bezitten.

"Vrouwen reageren te vaak nog vanuit de behoefte om nodig te zijn en om begeerd te worden."

Het World Economic Forum voorspelde vorig jaar dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen pas in 2133 een feit is. Met een beetje geluk hanteren we wereldwijd over 117 jaar dezelfde rechten voor zowel mannen als vrouwen en hebben we nog zo’n 117 internationale vrouwendagen te gaan. Nederland staat, als het gaat om de kloof tussen mannen en vrouwen, op een dertiende plaats in het Global Gender Gap Report 2015. Ten opzichte van 2013 zijn we daarmee twee plekken gezakt. Al met al hollen we behoorlijk achteruit. Hoe kan dat? We zien een belangrijk fenomeen over het hoofd: vrouwen hebben gelijke rechten en mogelijkheden gekregen, maar zij identificeren zich nog te vaak met de seksuele rollen van moeder en minnares.

 

Moeder en minnares

Vaak reageren we onbewust vanuit gedrag dat, door invloed van de cultuur, onder bepaalde levensomstandigheden tot stand is gekomen en een gewoonte wordt. Bijzonder genoeg vertonen we nu nog steeds gedrag dat lang geleden is ontstaan. In de traditionele tijd van 3000 voor Chr. tot en met 1700 na Chr. was het normaal dat vrouwen werden uitgehuwelijkt en kinderen kregen. Vrouwen werden gewaardeerd om hun rol als moeder en dat gaf hen een vervullend leven.

 

Vanaf de industriële revolutie en later het kapitalisme (vanaf 1650-1940) brak de moderne tijd aan. Mannen gingen buitenshuis werken en trokken naar de steden. Getrouwde vrouwen bleven alleen achter met hun kroost. Ongehuwde vrouwen deden hun best om in de smaak te vallen bij welvarende mannen die zorgden voor gezond en sterk nageslacht. Deze historische culturele ontwikkelingen, hebben diepe sporen nagelaten.

 

Volgens genderautoriteit Elizabeth Debold (USA) identificeren veel vrouwen zich nu nog steeds met de rollen van moeder en minnares door deze gezamenlijke geschiedenis. Vrouwen reageren als gevolg hiervan vanuit de behoefte om nodig te zijn en de behoefte om begeerd te worden. Het zijn diepgaande overtuigingen waardoor vrouwen liever investeren in relaties met anderen in plaats van zelf het leven te bepalen en actief vorm te geven aan een wereld in verandering.

 

Diepe groeven

Wanneer we het over gelijkheid hebben, denken we vaak dat vrouwen meer voor zichzelf op moeten komen of beter moeten onderhandelen voor bijvoorbeeld een hoger salaris. We investeren in educatie of bedenken slimmigheden om het glazen plafond te doorbreken. Minister Bussemaker lanceerde een website waarop te zien is welke topfuncties er vrij komen. We hopen dat vrouwen daar dan als vanzelf op reageren. Maar dit alles leidt niet tot een oplossing van het gendervraagstuk. Er verandert weinig zolang we de diepe groeven van onze culturele evolutie niet bewust maken en stilstaan bij wat er past in deze huidige tijd.

 

Vrij mens

Wat wel werkt is om inzicht te krijgen in wat ons gevormd heeft, waar we nu staan in onze culturele ontwikkeling en wat de effecten zijn van onze historie op ons dagelijks functioneren. Dat geldt niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen. Wanneer we ons losmaken van de benauwende identiteiten die we onszelf ooit toegekend hebben als man en vrouw zijnde, kunnen we de creatieve capaciteiten benutten die we als mens bezitten. Dan kunnen we pionieren, veranderen, samenwerken en andere, nieuwe waarden creëren. Uiteindelijk benadrukken we dan niet meer de verschillen in termen als mannelijk als vrouwelijk, maar worden we binnen 117 jaar een vrij mens!

 

Trefwoorden:
Emancipatie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Carla de Ruiter, hoofdredacteur Pioniers Magazine
Onzinnige man-vrouw-etiketten creƫren glazen plafond - 13 oktober 2016
Identificatie met moeder en minnares remt gendergelijkheid - 8 maart 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer