Midden-Oosten
8 maart 2016 | door: Tom Pleij, Student Communicatie HS Leiden

Het is tijd voor een onafhankelijk Koerdistan

Waarom een volk zonder land wel eens onze redding kan zijn in een tijd waarin verhalen over de opmars van IS, de bombardementen van de coalitie en de migratiestroom onze kranten vullen.

"Een vrije Koerdische staat kan een inspiratiebron zijn voor omringende landen."

In een tijd waarin chaos overheerst in het Midden-Oosten is er behoefte aan een sterke, betrouwbare bondgenoot in de strijd tegen IS en religieus radicalisme in het algemeen. En als er een volk is dat aan die voorwaarden voldoet zijn het de Koerden wel. Met zo’n 30 miljoen mensen zijn ze het grootste volk zonder land in de wereld. Maar de situatie in het Midden-Oosten is veranderd en de wereld roept om stabiliteit. Het is tijd voor een onafhankelijk Koerdistan.
 
Ongeëvenaarde loyaliteit  
Als volk met een eigen land kunnen de Koerden een sterke en betrouwbare bondgenoot voor het Westen worden. Het Koerdische leger, genaamd de Peshmerga, is goed opgeleid en hebben door Westerse hulp een vrij geavanceerd arsenaal. Dit betekent dat zij zichzelf goed kunnen verdedigen tegen aanvallen van rebellen en andere opstandige groepen in het Midden-Oosten. Bovendien kennen zij het terrein natuurlijk beter dan grondtroepen uit het Westen. De Koerden hebben hun loyaliteit meerdere keren bewezen. Bijvoorbeeld in 2003, door gebieden op Saddam Hussein te veroveren en vrijwillig over te dragen aan de Verenigde Staten.  

 

Lichtbaken voor de regio
Daarnaast kan een Koerdische staat een inspiratiebron zijn voor omliggende landen. De landen die grenzen aan het onofficiële grondgebied van de Koerden worden gekenmerkt door chaos. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door verdeeldheid op het gebied van religie en het gebrek aan een democratisch gekozen overheid.

 

Christopher Hitchens, een Britse auteur, columnist en voorvechter van een Koerdische staat heeft dan ook in 2010 al gezegd dat: “Als de Koerden een eigen staat krijgen, deze een lichtbaken zal zijn van democratie en secularisme in het Midden-Oosten.” De Koerden zijn dan wel grotendeels moslim, hun onofficiële staat is seculier en hun leider is democratisch verkozen.

 

Een goed voorbeeld voor hoe dit een inspiratie kan zijn voor de omringende gebieden is Rojava, een autonoom gebied in Syrië dat volgens Koerdische waarden hun samenleving regelt. Rojava heeft zo bijvoorbeeld een quotum van 40% vrouwelijke participatie in de democratisch gekozen overheid. Iets dan tot nu toe uniek is in het Midden-Oosten.

 

Cruciale timing
Ten slotte is de timing ideaal om een onafhankelijk Koerdistan uit te roepen. De grenzen van de landen die het de Koerden zo moeilijk maakten om hun onafhankelijkheid uit te roepen zijn vervaagd door Islamitische Staat. De grenzen liggen nu puur waar de Koerden hun gebied verdedigen. Dit zorgt voor veel sympathie van de volken zoals de Yezidi’s en de Turkmenen die zonder de steun van de Peshmerga overgeleverd zouden zijn aan de geringe genade van IS. Het is dus niet Irak of Syrië die haar grenzen verdedigt: het zijn de Koerden. Hierdoor begint ook in het Westen de sympathie voor dit volk te groeien.

 

Een goed voorbeeld van het belang van deze sympathie uit het Westen is Israël. De eigen staat is pas ontstaan toen de Joden de sympathie van het Westen en de Verenigde Naties kregen. Met sympathie van zowel uit de regio als in het Westen is de timing dus perfect voor een eigen staat.

 

Nu de Syrische vredesbesprekingen in Genève zijn begonnen bestaat er een kans dat de echte helden van het conflict in de regio eindelijk krijgen wat ze verdienen. Het is tijd voor democratie, religieuze vrijheid en stabiliteit in het Midden-Oosten. Het is tijd voor een onafhankelijk Koerdistan. 

Trefwoorden:
Midden-Oosten

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Tom Pleij, Student Communicatie HS Leiden
Het is tijd voor een onafhankelijk Koerdistan - 8 maart 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer