Natuur en Milieu
15 maart 2016 | door: Eline van den Broek, Directeur Stichting Quid Novi, lid Cercle de Belem

Duurzame energie is een markt met geldbeluste kapitalisten

Niemand zal in energie investeren als hij niet begrijpt hoe het werkt: kapitaal en de energiemarkt gaan hand in hand. Wie betaalt, bepaalt. Zo simpel werkt het, ook voor duurzame energie.

"De EU predikt al decennia over duurzame energie en stelde ambitieuze doelen voor 2020, 2030 en 2050."

De neoliberale denkers Adam Smith, Thomas Malthus, Jean-Baptise Say, David Ricardo, en John Stuart Mill waren allen van mening dat energie geen functie heeft in het "creëren van waarde" of "productie". De economie en investeringen draaien om de relatie tussen vraag en aanbod, schaarste, relatief voordeel en de invloed van zaken als lonen, prijzen, besteedbaar inkomen en een aantal andere begrippen. Energie hoort daar niet bij, vonden zij. Immers, energie en technologie zijn geen "factor van productie" of de drie elementen ervan: kapitaal, arbeid en grond.

 

Thomas Piketty heeft de discussie over wereldinkomen, kapitaal ongelijkheid en the concentratie van welvaart nieuw leven ingeblazen met zijn boek "Capital in the Twenty-First Century". Volgens hem moet energie wel worden gezien in het kader van kapitaal, opbrengst en risico. En de afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat energie inderdaad de centrale focus is van de economie en diverse regeringen. Maar waar Piketty de energiemarkt met de maxistische bewoording "uitbuiting" beschrijft, feit is dat hij de relatie tussen wereldkapitaal en de energiemarkt erkent. En dus ook inkomensongelijkheid, het centrale thema van zijn economische publicatie. Dan komt de vraag: hoe willen de Europese landen die mooie klimaat- en duurzame energie doelen verwezenlijken?

 

In 2009 publiceerde de EU de richtlijnen voor duurzame energie. In een recente publicatie van Ana Roios voor Stichting Quid Novi staan de doelen mooie beschreven: in 2020 zou 20% van de energievoorziening moeten voortkomen uit duurzame bronnen. En dan komt 2030 en 2050. Zijn we al een eind in de goede richting? In 2013 realiseerde de EU al 14.1% volgens recente cijfers van Eurostat. Maar hoe gaat de EU meer wetgeving invoeren om dat gebruik verder te bevorderen? En wie garandeert handhaving op het gebied van energiebeleid, een vraag die vaak genoeg naar boven komt als we denken aan international afspraken op het gebied van klimaatverandering en milieu.

 

Met de Conference of Parties (COP 21) kwam aan het eind van 2015 het onderwerp klimaatverandering wederom hoog op de politieke agenda. Tijdens die conferentie spraken staatshoofden met elkaar over het belang van het aanpakken van klimaatverandering, het bevorderen van het gebruik van duurzame energie en het verlagen van de temperatuur van de aarde naar 2ºC. Op 25 februari vorig jaar nam de Europese Commissie de “Framework Strategy for a Resilient Energy Union with a Forward-Looking Climate Change Policy” aan, een veelbelovend document waarin concrete doelen werden gesteld met betrekking tot veilige, betaalbare en klimaatvriendelijke energie. In November volgde een “State of the Energy Union” toespraak van Maroš Šefčovič, de Vice-President van de Energy Union. Klimaatvriendelijke energie zal investeringen naar Europa brengen, was het geluid. 

 

Maar als zelfs Piketty inziet dat het de investeerder op de energiemarkt te doen is om geld verdienen, dan kunnen we onszelf afvragen hoe duurzame energie het antwoord kan zijn. Of gaan overheden deze investeerders helpen om de milieuvriendelijke oplossing te kiezen? Subsidies om het enige juiste te doen. Nee hoor, energie is gewoon een markt met geldbeluste kapitalisten. Alleen zij kunnen en zullen investeren in duurzame energie, als het ze uitkomt. 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Eline van den Broek, Directeur Stichting Quid Novi, lid Cercle de Belem
Duurzame energie is een markt met geldbeluste kapitalisten - 15 maart 2016
Inkomensongelijkheid wordt kleiner met sociale vlaktaks - 30 januari 2016
Waarom we Schengen moeten redden - 26 januari 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer