23 mei 2016 | door: Maarten Kors, Student Journalistiek

Zonde dat de Republikeinen ten dode zijn opgeschreven

Hoe geloofwaardig is de Republikeinse Partij - misschien wel de hele vrije wereld - straks nog met Trump aan het roer? De man die alles verkwanselt waar de VS ooit voor stond...

"De Republikeinse Partij heeft maar al te vaak aan de goede kant van de geschiedenis gestaan"

The Donald heeft het geflikt. Tegen alle verwachtingen in heeft hij het vroegtijdig tot Republikeinse uitdager van Hillary Clinton geschopt. Er is maar weer eens gebleken dat je Trump en zijn ‘can do-mentaliteit’ niet moet onderschatten. Toch is de messias van ‘de hard werkende Yankee anno 2016’ misschien wel de nagel aan de doodskist van rechts Amerika...

 

De Republikeinse Partij heeft sinds Reagan weinig grote namen meer voortgebracht. Waar de Democraten powerkoppel Clinton hebben, voor het eerst een zwarte man het Oval Office in lanceerden, en furore maken met hun zowel ongekend populaire als linkse knuffelopa Bernie, wist de ‘Grand Old Party’ geen nieuwe markten meer aan te boren. 

 

Dit kan een historische ontwikkeling zijn, aangezien de Republikeinse visvijver langzaam opdroogt. Amerika wordt de laatste decennia in rap tempo minder blank, de middenklasse wordt steeds kleiner, en er zijn nu al meer millennials dan babyboomers. Zonder serieuze visionair is de Republikeinse Partij ten dode opgeschreven. Zonde, want binnen afzienbare tijd zal de VS een links land als vele anderen worden. Niet bepaald een succesmodel, getuige de spanningen tussen verzorgingsstaat en migratie hier in Europa. 

 

‘Huh?’ hoor ik u nu denken. De Republikeinen waren toch enkel de partij van christenfundamentalisten en wapengekkies? Klopt, maar zij hebben nog altijd 18 presidenten geleverd, waar de Democraten het er met 15 moeten doen. De in Nederland wel eens verguisde Republikeinse Partij heeft maar al te vaak aan de goede kant van de geschiedenis gestaan.

 

Even wat wapenfeiten op een rijtje. De GOP werd in 1854 geboren uit verzet tegen uitbreiding van de slavernij. Iets wat zij grondwettelijk zwaarder vonden wegen dan het recht van staten zelf hun standpunt hierin te bepalen. In 1863 verbood president Lincoln deze kwalijke zaak, en twee jaar later dwongen zijn troepen het Confederale leger op de knieën. Amerika was herenigd, en iedereen voor de wet gelijk. 

 

Iets recenter dwong president Reagan de Sovjet-Unie en trawanten eveneens op hun knieën. Het gevolg? Sinds 1989 is het aantal min of meer democratische landen van 40 naar 123 gestegen. De mythe dat het socialisme miljoenen arbeiders zou verheffen was definitief ontkracht, en sindsdien is het percentage mensen dat in bittere armoede (minder dan $1 per dag) leeft van 43 naar 21 gedaald.

 

Een erfenis om trots op te zijn. Maar hoe geloofwaardig is de Republikeinse Partij – misschien wel de hele vrije wereld - straks nog met Trump aan het roer? De man die moslims en latino’s niet dezelfde rechten gunt als ieder ander. De man die mordicus is tegen handelsverdragen, die aanvankelijk Amerikaanse banen kunnen kosten, maar op termijn de wereld steevast welvarender maakten. En ga zo maar door...

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Maarten Kors, Student Journalistiek
Zonde dat de Republikeinen ten dode zijn opgeschreven - 23 mei 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer