Natuur en Milieu
2 juni 2016 | door: Cindy Coltman en Kuba Gogolewski

Nationale Nederlanden: stop steun aan Poolse kolenmijnen

Klimaatverandering eist nu al slachtoffers door toename van hittegolven en overstromingen. Ook banken en verzekeraars moeten alle zeilen bijzetten om verdere opwarming van het klimaat te voorkomen.

"NN Groep is als grootaandeelhouder in enkele van de grote kolenconcerns een steunpilaar van de Poolse kolenindustrie."

Nationale Nederlanden is eigenaar van een van de grootste pensioenfondsen in Polen en een steunpilaar van de Poolse kolenmijnbouw. De verzekeraar, die onlangs werd afgesplitst van ING, investeert alleen in Polen al 470 miljoen euro in bedrijven die kolen winnen om ze te gebruiken in kolencentrales. Poolse activisten komen daarover opheldering vragen op de aandeelhoudersvergadering van Nationale Nederlanden (NN Groep), donderdag aanstaande. De EerlijkeGeldwijzer roept NN Groep op om te stoppen met deze klimaatverwoestende investeringen en hoopt dat het bedrijf het goede voorbeeld van Allianz en Aegon volgt. Deze grote verzekeraars stappen uit bedrijven die voor meer dan 30% van hun activiteiten op kolenwinning leunen.
 
In Polen gaat tot groot verdriet van veel Europese landen de bouw van nieuwe kolencentrales nog altijd door. Nationale Nederlanden steunt die ontwikkeling en draagt zo bij aan de opwarming van de aarde. Poolse en Nederlandse milieu-organisaties vragen zich af wat de aandeelhouders van NN Groep vinden van deze investeringen, die niet alleen het klimaat bedreigen, maar in Polen ook voor grote schade aan natuur en milieu zorgen. De klimaatschade van Poolse kolenstroom is bovendien extra groot, omdat er veel bruinkool wordt verbrand in energiecentrales, een brandstof die voor veel meer CO2 uitstoot zorgt dan de klassieke harde steenkool.

 
Zelfs voor de Poolse energievoorziening is de grote afhankelijkheid van kolencentrales een bedreiging. Kolencentrales hebben veel koelwater nodig en in warme zomers moeten kolencentrales worden uitgeschakeld omdat rivieren onvoldoende water aanvoeren. Dat leidde in augustus 2015 bijna tot elektriciteitstekorten in Polen. Klimaatverandering zal leiden tot meer hittegolven en droogte. In Polen wordt 85% van de stroom opgewekt in kolencentrales en de Poolse regering is helaas nog niet van plan dat te veranderen. Nationale Nederlanden Groep is als grootaandeelhouder in enkele van de grote kolenconcerns een steunpilaar van de Poolse kolenindustrie. Een Nederlands bedrijf ondermijnt zo het Europese klimaatbeleid. De EerlijkeGeldwijzer en de Poolse activisten van Ontwikkeling JA – Kolenmijnbouw NEE, roepen de Raad van Bestuur van Nationale Nederlanden Groep en de Nederlandse regering op om in te grijpen. Klimaatverandering eist nu al slachtoffers door toename van hittegolven en overstromingen. Ook banken en verzekeraars moeten alle zeilen bijzetten om verdere opwarming van het klimaat te voorkomen.
 
Kuba Gogolewski - Development YES Open-Pit Mines NO (DY-OPMN)

Evert Hassink - EerlijkeGeldwijzer, een samenwerkingsverband van OxfamNovib, Milieudefensie, Pax, FNV, Amnesty International en Dierenbescherming

Cindy Coltman - FossielVrij NL en ABPFossielVrij

Trefwoorden:
Natuur en Milieu

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Cindy Coltman en Kuba Gogolewski
Nationale Nederlanden: stop steun aan Poolse kolenmijnen - 2 juni 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer