Emancipatie
28 juni 2016 | door: Jenita Prins, Pedagogiekstudente

Dunne modellen kunnen een voorbeeld zijn voor de jeugd

Slanke modellen, denk aan Romee Strijd, streven een gezonde levensstijl na. Dit maakt hen een inspiratiebron voor het aanmeten van een gezonde levensstijl.

"Ik hoop dat we stoppen met oordelen over elkaars maten"

Het verschil tussen het plus size model en het ‘dunne’ model staat op de dag van vandaag veel te veel in de schijnwerpers. Het plus size model, ook wel bekend als de ‘mag het een aantal maatjes meer zijn-model’, blijkt een revolutie te zijn, die door wil gaan breken in modeland. Dit weet ik, omdat ik dit veel tegen kom op social media, in de bladen, in reclames en op straat.

Een voorbeeld is dat ik laatst langs een busstation fietste en daar hing een reclameposter van een lingeriemerk. Op die poster stond een curvy model en met grote letters stond: ‘Ode to curves’ op het bord. Wat belachelijk, dacht ik bij mezelf, waarom moet je extra nadruk leggen op de curves? Is dat niet net zo verkeerd als wanneer je de nadruk legt op dun zijn? Naar mijn idee wel.

Ik, een maatje 34-drager, vind dat de discussie tussen te dik en te dun uit de schijnwerpers moet verdwijnen. We moeten juist de spotlights zetten op het bereiken van een gezonde levensstijl. ‘Dunne’ modellen kunnen namelijk juist het goede voorbeeld geven aan de jeugd van nu.

 

Barbie

We zijn tegenwoordig zo bezig met onze lichamen dat ook het lichaam van Barbie onder de loep wordt gelegd. Moet Barbie nu curvy zijn, om de ronde vrouw onder ons vergelijkingsmateriaal te geven, of moet ze toch die wespentaille houden voor de dunne vrouw onder ons?

 

Liesbeth Woertman, een gerenommeerd psycholoog die veel heeft geschreven over het zelfbeeld van meisjes, heeft een rapportage gemaakt over de invloed die de nieuwe Barbie zal hebben. Het bedrijf Matell heeft nu namelijk een kleine, een mollige en een lange Barbie erbij gemaakt. Het idee achter de The Doll Evolves van de fabrikant is om kinderen bewust te maken van alle verschillen die er zijn. Volgens Woertman is het mooi meegenomen dat kinderen opgroeien met een realistischer denkbeeld, maar het idee van dit bedrijf komt waarschijnlijk door de dalende verkoopcijfers bij de Barbie zoals we haar kennen (Woertman, 2016).

 

Jongeren stimuleren

De ‘gewone modellen’ van nu worden vaak ongezond dun verklaard. Ze krijgen woorden als skelet naar zich toegegooid en op social media hebben ze het soms zwaar te voorduren met negatieve reacties. Dit terwijl de modellen over het algemeen juist een gezonde levensstijl hebben. Ze sporten en eten clean. Ze zijn bewust bezig met hun lichaam en hun gezondheid. Ze eten namelijk gezond eten, trainen hard, en nemen voldoende slaap (Redactie, voeding, 2014).

Dit zou juist een goed voorbeeld kunnen zijn voor de jongeren onder ons. Jongeren kunnen namelijk juist worden gemotiveerd door deze modellen. Volgens het HBSC-onderzoek (Health Behavior in School-aged Children) is namelijk bij 12,5% van de middelbare scholieren in de leeftijd van 12- 16 sprake van overgewicht. Dit betekent dat er dus nog te veel jongeren kampen met overgewicht (NJI, 2015).

 

Ik vind dan ook dat de jeugd gestimuleerd moet worden om meer te gaan sporten en om ze de juiste voeding voor te zetten. Er moet gezorgd worden dat een gezonde levensstijl als normaal wordt gezien. Wel is het van belang om realistisch te kijken naar wat haalbaar is. Een model heeft meer tijd en hulpmiddelen voor het realiseren van haar lichaam.

 

Wat is eigenlijk een gezonde levensstijl?

Voordat we een gezonde levensstijl als normaal kunnen beschouwen, moeten we weten wat dit precies inhoudt. Velen kunnen nu denken aan bekende namen als Sonja Bakker of Rens Kroes, ook wel bekend om haar powerfood. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je zowel geestelijk maar ook lichamelijk als persoon goed in je vel zit. (deleefstijlpoli, sd).

 

Helaas krijg je een gezonde levensstijl niet cadeau, je zal er de tijd voor moeten nemen en ervoor moeten werken. Er is geen pil, drankje, recept etc. waar je moeiteloos gezond van wordt. Je bereikt het juist door gezond te eten en te bewegen.

 

Gezonde voeding bestaat uit voedingsmiddelen die dicht bij de natuur staan, denk aan groente, fruit, water peulvruchten, noten, gevogelte, vette vis en oliën. Het bewegen is goed om calorieën te verbranden. Het verbranden hiervan kan op veel manieren zoals, wandelen, huishoudelijke taken, klussen of op de fiets naar je werk. Daarnaast spelen er ook mentale aspecten mee, bijvoorbeeld wanneer je niet lekker in je vel zit. Dit heeft dan gevolgen voor je eet- en beweegpatroon (Matthijn, sd).

 

Het feit dat modellen slank zijn, betekent niet dat ze niet eten. Ook zij moeten voldoende voeding binnen krijgen om hun werk te kunnen doen. Het is van belang om te beginnen met een goed en stevig ontbijt, hierdoor heb je de rest van de dag minder trek. Voor de lunch eten de modellen geen brood, maar eten ze salades of gezonde smoothies. Ook bij het avondeten zijn de groentes het belangrijkste van de maaltijd. Tot slot hebben de modellen als snack fruit, groente of noten, verder drinken ze water en thee (Redactie, voeding, 2014).

 

Op deze manier blijven de modellen voldoende eten, maar dan met mate en in kleine porties. Dit lijkt mij prima toe te passen in het dagelijks leven, ook wanneer je geen model bent. Wanneer je steeds lichte tussendoortjes en gezonde maaltijden hebt waar de juiste voedingsstoffen in zitten, heb je de basis van een gezonde levensstijl!

 

De andere kant

Ook ik weet dat er modellen zijn die obsessief bezig zijn met hun lichaam, dit kan leiden tot anorexia nervosa.  Er zijn verscheidende factoren die oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van anorexia nervosa. Je kan er ‘aanleg’ voor hebben in je persoonlijkheid en/ of er is een nare gebeurtenis voorgevallen. Eigenlijk heeft anorexia niets van doen met dik of dun zijn met wel of niet eten. Het gaat om de manier waarop je met jezelf omgaat, met anderen en de wereld om je heen volgens Stichting HumanConcern. Dit is een gespecialiseerde GGZ- instelling, die een hoog specialistische behandeling van eetstoornissen koppelt aan een grote mate van persoonlijke betrokkenheid en gastvrijheid (Stichting HumanConcern, sd).

 

Conclusie is dus dat modellen weinig tot geen invloed hebben op meisjes die een eetstoornis aan het ontwikkelen zijn. Dit komt omdat karakter en persoonlijkheid de oorzaak zijn van de eetstoornis. Opmerkingen of rolmodellen zouden wel de laatste trigger kunnen zijn, maar dit kan zeker niet worden gezien als de hoofdoorzaak voor anorexia. Een verbod op te dunne modellen zou in Nederland dan ook niet nuttig zijn (Prent, 2016).

 

In Frankrijk is er een verbod gekomen op te dunne modellen. Tegenwoordig wordt er namelijk van modellen verwacht dat ze een gezond BMI (Body Mass Index) hebben. Daarom is in Frankrijk in december 2015 een wet ingegaan, waarbij modellen hun gezondheid moeten kunnen verklaren. Modellen moeten verantwoordelijk gesteld worden voor een gezond lichaamsbeeld. Op deze manier wil de mode industrie extreem ondergewicht tegengaan (Velden, 2015).

 

Stampler heeft in April 2015 in de Times een artikel geschreven naar aanleiding van een interview met Isabelle Saint- Felix. Zij is het hoofd van de Franse Nationale unie van modellenbureaus. In het interview verteld ze dat het belangrijk is dat modellen gezond zijn. Isabelle verteld dat ze zich afvraagt of anorexia wel zou uitblijven, als er geen  te dunne modellen meer zijn (Stampler, 2015).

 

In Maart 2015 vertelde Model Lindsey Scott haar mening over de nieuwe wet aan het Engelse Cosmopolitan. Ze is van mening dat dokters moeten uitmaken of er tekenen zijn van anorexia of boulimia, in plaats dat er veronderstellingen worden gedaan gebaseerd op gewicht. Zij vraagt zich af of het helpt om te dunne modellen te laten aankomen totdat ze ‘runway- ready­’ zijn. Volgens Lindsey klinkt het namelijk als een top idee voor een realityserie. Het lijkt haar sterk dat het forceren van modellen tot een dikker lichaamstype, dat voor hen niet natuurlijk is, de beste manier is om dit gezondheidsprobleem op te lossen (Jung & Manning, 2015).

 

JOGG

Er zijn tal aan mogelijkheden in het bereiken van een gezonde levensstijl. In de krant las ik bijvoorbeeld dat de landelijke beweging JOGG in Kampen is begonnen met de DrinkWater campagne. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Hun doel is om gezond eten en bewegen onder de jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Zij willen kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs de voordelen van drinkwater laten ontdekken (Sportservice Kampen, 2016). Dit is een kleine verandering die stap voor stap kan leiden naar een gezonde levensstijl.

 

Het hierboven genoemde voorbeeld is één van de veranderingen die kunnen worden ingezet, bij het behalen van een gezonde levensstijl. Daarnaast kunnen de modellen van nu juist een voorbeeld zijn voor de jeugd, omdat zij gebruik maken van een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl staat voor gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende nachtrust. Dit zijn punten waar wij allemaal, dik of dun, aan kunnen werken en die we door moeten geven aan de volgende generatie.

 

Op deze manier hoop ik met heel mijn hart dat men actiever gaat werken aan het bereiken van een gezonde levensstijl en tegelijkertijd dat wij stoppen met oordelen over elkaars maten.

‘Beauty is being the best possible version of yourself’

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jenita Prins, Pedagogiekstudente
Dunne modellen kunnen een voorbeeld zijn voor de jeugd - 28 juni 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer