Veiligheid
22 september 2016 | door: Marre Taal, trainer & coach

In Nederland heerst een gebrek aan gezag

We weten ons geen raad meer met 'hangjeugd'. De politie heeft het gezag verloren.

"De maatschappij is in crisis."

Ismail Ilgun verdient zijn geld met vloggen. Op filmpjes zien we hoe hij met een groep vrienden de buurt Poelenburg in Zaandam onveilig maakt. In een aantal vlogs wordt gespuugd, geschopt, geduwd en gescholden. Met zichtbaar plezier dagen de jongens de politie lachend uit. Zelfs als een van de uitlokkers op een politieauto klimt worden er geen arrestaties verricht. Het lijkt erop dat de jongens van de straat de macht hebben overgenomen.  

 

Aangifte

Als het echt de spuigaten uitloopt, doet een gemeenteraadslid van Zaandam aangifte wegens bedreiging. Burgemeester Geke Faber ontwaakt uit haar winterslaap, omdat de toestand in de landelijke pers bekend is geworden. Ze reageert met ferme maatregelen. Ze belooft camerabewaking en een samenscholingsverbod. Tot hun eigen verbazing worden de jongens nog dezelfde week door de politie in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau, om na een paar dagen weer te worden vrij gelaten. De aanpak van de politie zwalkt van laissez-faire naar autoritair en er is geen burger die het nog begrijpt.

 

Laat maar waaien

Een ‘laat maar waaien-houding’ gaat meestal van kwaad tot erger. Groepen jongeren die zich vervelen willen iets beleven op straat en zoeken graag de grenzen op. Als deze niet worden aangegeven door politie, burgemeester, voorbijgangers of wie dan ook, dan houdt negatief gedrag niet vanzelf op. Doen waar je zin in hebt, zonder rekening te houden met anderen, geeft jongeren een machtig gevoel. Wie de dienst uitmaakt op straat leert zich niet verplaatsen in anderen. Gebrek aan wederzijds respect vergroot de onveiligheid.

 

Hiërarchie

Negeren werkt niet, maar de autoritaire aanpak van oppakken en straffen is mogelijk nog minder effectief. Cijfers wijzen uit dat iemand na een gevangenisstraf in zo ’n 70 tot 80 % van de gevallen recidiveert. De groep overlast gevende jongeren uit Zaandam werd door de politie in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau. De kans is groot dat ze in herhaling vallen, want door deze ervaring stijgen ze een plaatsje in de onderlinge hiërarchie.

 

Maatschappelijke verontwaardiging

Wat moet er dan gebeuren? Klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhage schreef in zijn boek ‘Autoriteit’ dat we toe zijn aan een nieuw soort gezag. Verhage is pleitbezorger van een horizontale vorm van autoriteit, gedragen door de gemeenschap waartoe een persoon behoort. Zo is de maatschappelijke verontwaardiging over het treitergedrag terecht erg groot. Jeroen Pauw wijdde er in zijn televisieprogramma verschillende  items aan en op Twitter en facebook ontplofte men van woede. Ismail zwichtte voor de druk op social media en bood deze week zijn welgemeende excuses aan.

  

Burgerschap

Een simpele oplossing is er eigenlijk niet. De politie is uiteraard niet in staat om alle misstanden in de maatschappij op te lossen. In plaats van niks doen of straffen pleit ik voor meer betrokkenheid van burgers. Laten we niet meer wegkijken, niet bang zijn en een ander duidelijk en direct aanspreken op zijn gedrag als we er last van hebben. Alles is beter dan negeren, want ook voor allochtone jongeren geldt: It takes a village to raise a child.

Trefwoorden:
PolitiekVeiligheid

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer