Wetenschap
2 november 2016 | door: Kirsten Kooij

Klonen is waanzin

Hoewel het nog niet is toegestaan om dieren te klonen in Nederland, is het eerste gekloonde Nederlandse huisdier een feit. Het experiment van hond Pipo de Kloon heeft veel tongen losgemaakt. Terecht.

"Hoe graag je je hond terug zou willen, het is onmogelijk om deze wens met een kopie te vervullen."

Sophie Hilbrand is samen met filosoof Bas Haring voor het BNN-programma ‘Wens of waanzin’ afgereisd naar Zuid-Korea om een identieke kopie te maken van de inmiddels overleden hond Joep. De omroep wil hiermee de discussie omtrent kloneren aanwakkeren. En met succes; het internet ontploft na het horen van het kloonverhaal van Pipo. 

 

Wens of waanzin? Waanzin!
Wordt er werkelijk nog gedacht aan het welzijn van het dier of staat het belang van de mens voorop? Veel tegenstanders – inclusief mijzelf – vinden dat kloneren volledig in dienst staat van het menselijk belang. Een dierenliefhebber die de wens heeft om een exacte kopie te maken van een huisdier dat zoveel heeft betekend, is geen dierenliefhebber. Het Rotterdamse stel mag dan nu gelukkig zijn met hond Pipo, de eigen waarde die hond Joep had, is niet te klonen. Hoewel ik vind dat het karakter van een hond merendeels wordt bepaald door de eigenaar, ben ik ook van mening dat iedere hond – ongeacht of deze hond hetzelfde baasje heeft – anders is. Ik heb ook twee dezelfde, maar toch twee héle verschillende honden gehad. Hoe graag je je oude hond terug zou willen, een exacte kopie van het dier is onmogelijk.

 

Medisch (on)verantwoord
Een bekend argument voor het klonen van dieren, is dat kloneren veel kansen zou bieden op medisch gebied. Een voorbeeld hiervan is de schaarste van orgaandonoren. Door het kloneren van organen zou het tekort hiervan aangevuld kunnen worden en zouden veel mensenlevens gered worden. Maar ook hier is het menselijk belang het uitgangspunt. Wat vaak onbesproken blijft is het misbruik van de dieren. Het klonen van dieren gaat namelijk vaak gepaard met ernstige gezondheidsproblemen: des te meer celdelingen des te meer afwijkingen er ontstaan. En hoewel er wordt geroepen dat het klonen van dieren geld bespaart/oplevert, zal het ons hoogstwaarschijnlijk nóg meer kosten. Mochten de organen van gekloonde dieren in de toekomst gebruikt kunnen worden om mensenlevens te redden, dan zullen deze organen uiteraard moeten voldoen aan wettelijke, medische voorwaarden. En ga eens na hoeveel geld er nodig zal zijn om alle dieren die gekloond zullen worden, medisch te keuren...

 

Mensen klonen
Eén ding is zeker: de mens wil de maakbaarheid onder controle krijgen. Hierdoor blijft het klonen van mensen ook niet onbesproken. Want waar ligt die grens als de wetenschap al zo ver is? Overigens geldt er wel een wet dat de kloon niet uit mag groeien tot een baby. Wetenschappers mogen alleen het klompje cellen gebruiken. Maar gelukkig gaat ons dit nog een stap te ver. Niet alleen de angst voor het klonen van mensen draagt hieraan bij, ook neemt het kloneren van mensen extra problemen met zich mee: "Er missen twee eiwitten die voor een goede celdeling verantwoordelijk zijn. Zonder deze eiwitten, worden de chromosomen door elkaar getrokken en ontstaat er een ongelijk aantal chromosomen, en dus allerlei afwijkingen".

 

Al met al brengen het klonen van mensen én het klonen van dieren té grote risico's met zich mee. Onverantwoord dus.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Kirsten Kooij
Klonen is waanzin - 2 november 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer