Vrijheid en Gelijkheid
14 november 2016 | door: Nick Mertens

Zwarte Piet moet blijven

Ik kan het niet meer opbrengen om altijd maar te proberen denken dat wij ons niet genoeg aanpassen aan anderen...

"Onze traditie rond Sinterklaas en zwarte piet is al eeuwenlang ons feest en onze traditie."

Soms lees je iets of gebeurt er iets waardoor je jouw visie of mening die je altijd hebt verdedigd en/of verkondigd dient te herzien. Een symbooldossier zo je wil. Bij politici gebeurt dit regelmatig, voortschrijdend inzicht heet zoiets dan. Wel, als politici dit mogen, ik dan ook...  

 

Het debat over Zwarte Piet is voor mij zulk een geval. Ik heb de multiculturele samenleving altijd proberen te verdedigen. Maar het feit dat er geen zwarte pieten meer zouden mogen rondlopen doet me beseffen dat de slinger toch te veel naar de verkeerde kant aan het overhellen is.

 

Wel een pietenverbod, maar een verbod op onverdoofd slachten kan niet.

 

Ik weet het, het is misschien appelen met peren vergelijken, maar het ondersteunt mijn voortschrijdend inzicht dat we meer en meer in een land leven waar bepaalde minderheden de dagelijkse gang van zaken beginnen bepalen.  

 

Laat me mijn punt even wat verduidelijken. Vrijdag tweette viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hetvolgende: "Zwarte piet geen symbool van blanke onderdrukking maar onderdeel van traditioneel kinderverhaal waarbij piet zwart is door de schoorsteen."

 

Deze tweet werd ondertussen al 1.240 keer geliket en 962 keer geretweet. En waarom? Omdat ze volkomen gelijk heeft. Ons schoorsteenverhaal en traditie rond Sinterklaas en zwarte piet is al eeuwenlang ons feest en onze traditie. Als iemand met een andere huidskleur hier aanstoot aan neemt, zou dat zijn/haar probleem moeten zijn, en niet het onze. Want het heeft namelijk niets met racisme te maken.

 

Voor mijn kinderen is zwarte piet één van hun beste vrienden, want hij brengt hun jaarlijks de cadeautjes die ze altijd al zo graag gewild hadden. Een groter compliment/aanvaarding kan er toch niet zijn?   

 

Maar het gaat nog verder. Zelfs dit pact, dat zonder maatschappelijke discussie door onze strot is geduwd, is nog niet voldoende. Het minderhedenforum wil het pact zelfs niet ondertekenen omdat het nog niet ver genoeg gaat (http://www.demorgen.be/binnenland/minderhedenforum-wil-pietenpact-niet-ondertekenen-dit-gaat-nog-niet-ver-genoeg-b2462dae/) Het zal nooit genoeg zijn, hoe ver je ook wil toegeven. Of volledig meegaat in de visie van die of die minderheid natuurlijk. En dat is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom bijvoorbeeld een Studio 100 of een Dreamland dit pact wél ondertekend heeft. Stel je maar eens voor als ze geweigerd hadden. Dan had vandaag in grote letters in diverse media gestaan dat Studio 100 en/of Dreamland racisme levend houden. Dus is wat mij betreft de slinger te ver aan het overhellen. 

 

Dus zeg ik nu: iedereen welkom mits respect voor onze waarden, tradities en (kinder)feesten. En dat respect wordt wegens pampering steen voor steen afgebroken. Ik heb voor mezelf nu uitgemaakt dat het genoeg is, maar ieder maakt die keuze uiteraard voor zich en ik respecteer ieders keuze.   

 

Maar ik kan het niet meer opbrengen om altijd maar te proberen denken dat wij ons niet genoeg aanpassen aan anderen...

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer