Veiligheid
17 november 2016 | door: Winston See en Roan van der Kallen, Student Tilburg University

Geen champagneontbijt, maar een veilig Nederland

De Nationale Politie en de COR moeten met de neuzen dezelfde kant op staan. Belastinggeld moet niet besteed worden aan een champagneontbijt, maar aan een veilig Nederland.

"De boeken gaan open, koppen gaan rollen"

In oktober deed korpschef Erik Akerboom aangifte tegen de voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) Frank Giltay. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) onderzoekt de doelmatigheid van bestedingen van de COR. Ondanks dat het onderzoek nog niet is afgerond, heeft Akkerboom aangifte gedaan van valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering. De uitgaven van bijna 1,6 miljoen euro is door voormalig COR voorzitter Frank Giltay besteed aan dure vergaderingen, feesten, diners en aan het inhuren van imago en kleding coaches.  De COR handelt niet volgens het boekje van de Nationale Politie. Er is een gebrek aan toezicht en een juiste visie.

 

De druppel die de emmer doet overlopen is de dienstreis naar de Cariben van Frank Giltay. Tijdens deze reis moet de voormalige COR voorzitter trainingen geven aan lokale agenten die dan zelf een ondernemingsraad kon opzetten. Hij heeft het een paar dagen vol gehouden, maar het merendeel van de dienstreis neemt het opportunistische gedrag van Frank Giltay, waarbij hij voor zijn eigen belang koos, de overhand. Ook heeft hij meerdere verplichtingen op de planning staan, maar besteed hij liever zijn tijd aan luxueuze diners en luieren aan het Caribische strand.

 

De COR is een ongecontroleerde en losgeslagen groep adviseurs. Budgetten worden jaar op jaar goedgekeurd door de COR zelf, de onverantwoorde uitgaven rijzen de pan uit en er wordt vermoedelijk steun van de COR gekocht – geen haan die hier naar kraait. De declaraties van de dure feestjes, diners, vergaderingen en cadeaus zijn een vorm van informatie-asymmetrie, omdat dit gedaan is zonder de toezichthouder korpschef Erik Akerboom hierover te informeren.

 

Er kan gesteld worden dat het informatieprobleem komt door een gebrek aan controle en een niet passende beloningsstructuur. De leden van de raad worden niet naar gelang hun prestaties beloont, ze ontvangen namelijk een vast salaris. Hierbij maakt het niet of ze nu op het strand liggen op een idyllisch eiland, of zwoegen op kantoor voor een beter beleid. Dit in combinatie met een gebrek aan controle door buitenstaanders (monitoring), zorgt voor belangenverstrengelingen en een gebrek aan stimuli. Het was een kwestie van tijd voor deze agentschap problemen zich voor zouden doen. Hierbij had de voorzitter van de COR een andere lijn voor zichzelf getrokken dan de doelen van de Nationale Politie.

 

Er zijn drie punten die moeten worden aangepakt binnen dit adviserende orgaan. Ten eerste dient een onafhankelijke partij het functioneren van de COR te controleren. Hiermee wordt de onafhankelijkheid van de raad verzekerd en er wordt er gecontroleerd of de raad handelt naar de belangen van de Nationale Politie. Aangezien preventief handelen beter is dan genezen, is een nieuwe beloningsstructuur belangrijk. Deze beloningsstructuur moet de raad stimuleren om volgens juiste intenties te handelen. Een mogelijke oplossing is om een bonus uit te keren bij het behalen van de doelstellingen. Hiermee wordt de kans op opportunistisch gedrag kleiner. Het laatste punt van aanpak is een controle door een externe en onafhankelijke partij op de doelmatigheid van de uitgaven van de COR. Door deze manieren van toezicht en beloning wordt het informatie gat gedicht tussen de COR en de korpschef.

 

De Nationale Politie en de COR moeten met de neuzen dezelfde kant op staan. De afwezigheid van toezicht en stimuli vormt een voedingsbodem voor opportunistisch gedrag. Controle en beloningen kunnen zorgen voor een raad die rechtvaardig is, zodat belastinggeld niet besteed wordt aan een champagneontbijt, maar aan een veilig Nederland.

______

Meer lezen:

Trouw (2016, 11 16) Extern onderzoek naar verspilling COR politie. opgeroepen op 11 7, 2016, www.trouw.nl:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4406692/2016/11/01/Falend-toezicht-op-uitgaven-COR-politie.dhtml

 

NOS (2016, 10 12) De ondergang van de zonnekoning van de politie. opgeroepen op 11 7, 2016,

www.nos.nl:

http://nos.nl/artikel/2137398-de-ondergang-van-de-zonnekoning-van-de-politie.html

 

NOS (2016, 10 12) Politie doet aangifte tegen oud-voorzitter ondernemingsraad. opgeroepen op 11 7, 2016, www.nos.nl:

http://nos.nl/artikel/2137349-politie-doet-aangifte-tegen-oud-voorzitter-ondernemingsraad.html

 

 

Trefwoorden:
Veiligheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Winston See en Roan van der Kallen, Student Tilburg University
Geen champagneontbijt, maar een veilig Nederland - 17 november 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer