Zwarte Piet
23 november 2016 | door: Maurits Westerbeek, publicist

Voor welk probleem is de roetveegpiet een oplossing?

Dat Zwarte Piet plaatsmaakt voor Roetveegpiet en zijn veelkleurige maatjes is in de ogen van optimisten een stap vooruit in de strijd tegen racisme. Maar schijn bedriegt!

"De controverse zal niet ophouden met het einde van Zwarte Piet, een gewonnen slag smaakt naar meer"

De roetvegenpiet is geen mijlpaal in de strijd tegen racisme, zoals naïeve goedwillenden graag geloven. Het is een gewonnen slag voor 'antiracistische' activisten met een vernauwde blik. Hun 'racistische' Nederland is een ideologische constructie die gedijt bij vijandbeelden. Zwarte Piet was de eerste kop van Jut, er zullen nog vele onschuldige slachtoffers volgen, als we niet bij zinnen komen.

 

Racisme aanpakken bij de daders

Ja, er zijn witte rotjochies (zelfs grote witte mannen) die een donker jongetje uitmaken voor Zwarte Piet. Dat is racisme, maar je hebt de daders niet met de roetpiet, want er is altijd een stok te vinden om de hond te slaan. Ze zouden met de roe moeten en in de zak mee naar Spanje. Consequent daders corrigeren, dat lijkt meer op een oplossing.

 

Ideologie en activisme

Gloria Wekker ziet in Nederland een diepe kloof tussen de rassen die nog helemaal uit de koloniale tijd dateert. Het gedachtegoed van deze emeritus hoogleraar gender en diversiteit sluit naadloos aan bij het activisme van Quinsy Gario en Jerry Afriyie. Via diverse interviews (onlangs nog in NRC Handelsblad) met haar krijgen we een goede indruk van haar ideologisch gekleurde tunnelvisie. De wereld verklaard in zwart en wit.

 

Gloria Wekker geïnspireerd door Marx

Haar analyse heeft veel gemeen met eerdere pogingen de wereld te verklaren. De tunnelvisie van die andere wetenschapper, Karl Marx was gestoeld op de tegenstelling tussen arbeiders en kapitalisten. Volgens zijn 'wetenschappelijk socialisme' zat er niets anders op dan het uitvechten in de klassenstrijd. De gevolgen ervan, zeventig jaar Sovjet-Unie zijn nog steeds voelbaar. Tegenstelling en strijd, dat is wat ideologie toevoegt. Geen oplossingen.

 

Te veel aandacht voor racisme

Wie nuchter analyseert, ziet een steeds diverser wordende samenleving waarin het regelmatig schuurt. Verschil in kleur/ras is slechts een van vele mogelijke aanleidingen daarvoor. Andere zijn: gender, seksuele oriëntatie, man/vrouw, cultuur, religie, opleidingsniveau, intelligentie, sociale klasse, leeftijd en een veelheid aan individuele verschillen. Verschillen geven aanleiding tot ongemakkelijkheid met, of zelfs angst voor wat niet vertrouwd is. Best behapbaar voor goedwillenden.

 

Racisme als hondendrol

De controverse zal niet ophouden met het einde van Zwarte Piet, een gewonnen slag smaakt naar meer. De aapje-affaire tussen Johan Derksen en Sylvana Simons laat zien wat we kunnen verwachten. Derksen verhaspelde een paar Nederlandse standaarduitdrukkingen, Sylvana duidde het onbenullige voorval als racisme. Giel Beelen maakte naar aanleiding van haar lange tenen een pittig grapje en moest diep door het stof. Een grap maken over een als racistisch geframed incident is als in de hondenpoep trappen met profielzolen.

 

Antiracisten hebben geen humor

Humor is automatisch het kind van de rekening als scherpslijpers hoog van de toren blazen, want humor werkt relativerend. Het laatste waar ideologisch bevlogenen behoefte aan hebben is relativering. Daarvoor is hun zaak te serieus. Als het de activisten te doen was om racisme te bestrijden, hebben ze een pyrrusoverwinning behaald. Ze hebben kwaad bloed gezet, meer mensen een slachtoffergevoel aangepraat en echte racisten uit hun riolen gelokt. Hun succes bestaat uit steeds lager worden van de drempel voor nieuwe aantijgingen van racisme. Waarmee het probleem groter lijkt en hun strijd schijnbaar relevanter wordt.

 

Gekte moet overwaaien

De enige hoop is dat de gekte overwaait en dat racisme weer aangepakt wordt bij de daders, niet bij symbolen. Al zijn de voortekenen niet gunstig. Pas na het aanrichten van veel onheil is het marxisme ontmaskerd. Moge de rassenleer van Wekker hetzelfde lot beschoren zijn voordat het activisme van Gario cs tot echte ellende leidt.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer