Generaties
2 december 2016 | door: Joost van der Est, ex-ondernemer in de communicatie

Daten op leeftijd heeft veel overeenkomsten met de kringloopwinkel

Daten op leeftijd heeft overeenkomsten met de kringloopwinkel. Een boude uitspraak? Dat valt wel mee. De waarheid is soms zuur. Ik zet het even voor u op een rij. Lees dit artikel met een knipoog.

"Ik noem: tweedehands of meerderehands, beschadigd, uit de tijd, onvolledig, kitsch, nep"

Veilig verscholen achter een nick name, kijk ik onbeschaamd in de keuken van dames vanaf 55 jaar. Grasduin ik door profielen waarin vaak een heel leven samengebald wordt geopenbaard. Ik lees tussen de neutrale regels door over treurnis, wanhoop, eenzaamheid, mislukkingen, opgeklopte vrolijkheid, schone schijn! Ik bekijk foto's van vrolijk lachende of ernstig kijkende gezichten. Vaak ook zeer gedateerde foto's. Zeker op hun plaats in deze kringloopwinkel. Vrouwen leunend tegen het hekwerk van een brug, tegen de reling aan boord van een schip, op een terras of met wapperende haren achter het stuur van een cabrio. Tja, een uurtje profielen kijken en je weet hoe het leven in elkaar steekt!

 

Eenheidsworst

Ik verbaas mij over de eenheidsworst die ik geserveerd krijg. Want ontelbaar zijn de dames die spontaan zijn. Goed alleen kunnen zijn. Koersen op een latrelatie. Niet zo nodig meer hoeven want ze hebben hun leven op de rit. Maar toch is er het gemis aan een maatje. Of beter een soulmate. Ja, dat zou leuk zijn als die nog op te rapen is!

 

Vooral bij de oudere dames overheerst blijkbaar de gedachte: dit wordt mijn laatste kunstje. Waar is de kanjer waar ik het de rest van mijn leven nog leuk mee kan maken? Staat hij hier ergens tussen al die andere overjarige en tweedehands spullen?

 

Buitenaards

De profieltekst bestaat soms zelfs uit een opsomming van kwaliteiten die bijna engelachtig voorkomt. Buitenaards dus. Als man denk je dan al gauw: dit kan niet in een persoon verenigd zijn! En als dat wel zo is, hoe komt het dan dat zij in deze kringloopwinkel is beland? Tussen al deze waar, waar iets mee loos is. Ook opvallend zijn de profielen die de verdenking op zich laden van een kopie-plakken handigheidje. Ach, als een concurrente het volgens jou leuk opgeschreven heeft, waarom zou jij je dan inspannen om een originele tekst te produceren. Snel klaar!

 

En jij maar denken: waar heb ik dit eerder gelezen?

 

Aanbodanalyse

Hoe zet je jezelf als dame in de relatiemarkt? Dat is nog niet zo gemakkelijk, lees ik. Ik probeer een grove analyse! Grofweg kun je het aanbod dames verdelen in twee groepen.

 

De ene groep houdt het kort en algemeen van aard. Dit is vermoedelijk het bescheiden type. Bescheidenheid die je kunt afleiden uit de summiere tekst over zichzelf, maar ook in de beschrijving van de man waar ze naar op zoek is. Misschien ook wel het gauw tevreden type, zo zou je het ook kunnen beschrijven. De vrouwen die zich ervan bewust zijn dat hun glorietijd voorbij is en tevreden zullen moeten zijn met een dito man.

 

Gefortuneerde soulmate

De andere groep is duidelijk van mening nog heel wat te bieden te hebben en op hun verlanglijstje prijken veel wereldse zaken. Zij zijn vooral op zoek naar de 'soulmate' die hun wensenlijstje bekostigen kan. Deze vrouwen zetten zich in de markt als het nog actieve jong uitziende ding, met als overtuigend argument 'door anderen jonger ingeschat dan de echte leeftijd'.

 

Ik signaleer ook een grote categorie vrouwelijke vrouwen (vrouwen die blijkbaar meer vrouw zijn dan andere vrouwen) of meisjesachtige vrouwen of vrouwen die zich allure of niveau toedichten en ook duidelijk aangeven een bepaalde levensstandaard gewend te zijn. En daar weer naar op zoek te zijn.

 

Hoe was het ook al weer?

Kortom, al deze dames proberen zich zo voordelig mogelijk in deze virtuele kringloopwinkel aan te prijzen. En uiteraard zullen er winkeldochters tussen zitten waarmee nog een heel leuk leven te vieren valt. Maar toch denk ik: Hoe ging het ook alweer? Weten wij nog wel hoe dat vroeger ging? Vroeger ja, ongeveer 10 a 15 jaar geleden. Zo ongeveer:

 

Je komt iemand tegen die je leuk vindt; je spreekt haar aan; je raakt in gesprek, spreekt nog een keer af, wordt verliefd en langzamerhand kom je meer te weten over haar familie, haar opleiding, haar werk etc. Het gaat jou in eerste instantie om haar, niet om wat er nog allemaal aan haar vastzit. Daar kom je later wel achter!

 

Ik doe de computer uit. Ik weeg de meeste kans op succes. De groenteafdeling van de plaatselijke supermarkt of online daten? Geef mij maar de groenteafdeling!

 

NB:

(Waar in deze tekst dame (dames), vrouw (vrouwen) staat kan evengoed man (mannen), heer (heren) worden gelezen!)

Trefwoorden:
Generaties

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer