Midden-Oosten
15 december 2016 | door: Madou Haberkorn, Student

Stop met je zo op onze landgrens te focussen: wij leven in een globale wereld

De reacties op de huidige vluchtelingeninstroom getuigen vaak van bitter weinig solidariteit, inlevingsvermogen en menselijkheid. Door de zaken wat in perspectief te stellen kom je misschien wel tot een andere mening, probeer het eens.

"Probeer je eens in de ander zijn schoenen te plaatsen"

Fatima leefde gelukkig met haar broer, mama en papa in haar thuisland. Ze ging naar school, haar papa werkte op het veld en haar mama zorgde voor het huis. Plots sloeg het noodlot toe, er brak een oorlog uit. Ze waren verplicht te vluchten voor ze in de handen zouden vallen van het bezettingsleger. Ze vluchtten naar een meer welvarend land omdat ze hadden gehoord dat ze daar een goed leven zouden kunnen opbouwen.

 

Eens aangekomen bleek het toch niet zo gemakkelijk te gaan als gedroomd. Fatima’s familie had moeite zich te integreren. Ze droegen traditionele kledij van hun eigen cultuur, bleven hun eigen taal spreken en hielden steevast vol hun geloof te blijven praktiseren. Haar vader had moeite met het zoeken van een job, hij deed hier en daar wat zwartwerk en overleefde voor de rest op een uitkering van de staat. 

 

Ik hoor je al denken: wie naar hier komt moet zich maar aanpassen. Zeg, wie denken die buitenlanders wel niet dat ze zijn… al ons belastingsgeld opslorpen…. We kunnen ze niet allemaal niet blijven opvangen… 

 

Maar wat als ik je nu eens zeg dat Fatima eigenlijk Sophie heet, een Belgisch meisje dat tijdens WOII moest vluchten voor het Duitse leger? Verandert haar huidskleur jouw standpunt? 

 

Mohamed is een man van middelbare leeftijd uit Marokko. Hij heeft heel extreme geloofsovertuigingen en wanneer hij naar België verhuist wil hij dat mensen hier zijn visie delen. Hij wil iedereen converteren naar islam en is niet bang om daar geweld voor te gebruiken. Hij is gekend voor zijn gruwelijke praktijken en heeft al vele doden op zijn kerfstok staan. 

 

Maar wat als ik je nu eens zeg dat Mohamed eigenlijk een Belgische pater is die in Afrika het christendom wil opdringen? Verandert zijn doel jouw standpunt? 

 

Elk land, elk volk kent zijn eigen uitdagingen op zijn eigen tijd. Ze kennen hun eigen problemen en maken hun eigen fouten. Probeer je eens in de ander zijn schoenen te plaatsen, die zullen je beter passen dan je denkt (je hebt er namelijk al zelf in gelopen). 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Madou Haberkorn, Student
Stop met je zo op onze landgrens te focussen: wij leven in een globale wereld - 15 december 2016Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer