Economie
19 januari 2017 | door: Ton van Rietbergen, universitair docent

De KNVB wil af van amateurclubs

De KNVB wil dat amateurclubs zich gaan gedragen als profclubs door ook hen te verplichten voetballers een officieel contract te bieden. Dit is naast onbetaalbaar ook ongewenst, want het verplaatst de strijd van het veld naar de bestuurskamer.

"Verplichting tot contracten zal tot gang naar rechter leiden."

Vandaag overlegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, met een grote afvaardiging van de clubs uit de tweede en derde divisie, die het oneens zijn met de wijze waarop de KNVB hen een groot aantal volstrekt onrealistische licentie-eisen door de strot probeert te duwen. 

 

Als de voetbalbond de clubs blijft verplichten om spelers onder contract te nemen en die als profs te betalen, zullen zij naar de rechter stappen. Het heetste hangijzer bij de licentievoorwaarden is dat de KNVB op straffe van puntaftrek wil dat  tweede divisie clubs minimaal 8 contractspelers voor twaalf uur in dienst nemen die men minstens het minimum loon biedt. Het seizoen daarna gaat het zelfs om 13 contractspelers en voor de derde divisie geldt 3 contractspelers en het seizoen daarna 6. Volgens hoogleraar en specialist  mededingingsrecht  Marjan Olfers staan de clubs daarbij ijzersterk. De enige ontsnappingsroute volgens Olfers is als de clubs akkoord zouden gaan met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), maar daar hebben deze clubs helemaal geen zin omdat dit op gespannen voet staat met het zijn van een amateurclub.

 

Waarom wil de KNVB nu eigenlijk van amateurclubs profclubs maken? Het enige argument dat ik heb gehoord is dat er ook nu al betaald wordt in de top van het amateurvoetbal en dat men gelijke monniken gelijke kappen wil.

 

Als dit het voornaamste argument is, dan is de oplossing wel heel merkwaardig, want de enorme verschillen die er nu al bestaan tussen de clubs zullen hierdoor niet afnemen. Zo werken clubs als IJsselmeervogels en Spakenburg nu al met een begroting van rond de miljoen en zitten clubs als het Utrechtse Hercules maar net boven een ton voor het eerste team (inclusief trainer). 

 

Net als in het ‘echte’ betaald voetbal is er een logische oplossing om dit probleem op te lossen en dat is een herverdeling van fondsen tussen clubs, zoals al heel vaak betoogd en in de VS ook gebruik is in sportwereld. Maar daarover zie ik niets staan in de plannen van de KNVB.

 

De doorvoering van deze regels zal niet alleen de financiële spoeling dun maken in het ‘betaalde’ voetbal, maar zal amateurclubs ook wreed uit elkaar rukken want de meeste leden van clubs met name uit de Randstad willen gewoon hun wedstrijdje spelen en vragen zich af waarom zij mee moeten betalen aan de successen van het vlaggenschip.

 

Prestaties op het veld zijn in het model van KNVB feitelijk bijzaak, want het wordt nu een strijd tussen de besturen van de verschillende clubs die er om gaat wie de meeste sponsors binnenhaalt. Het investeren in een goede jeugdopleiding, hoegenaamd toch een paradepaardje van KNVB, is niet langer nodig, want het is veel voordeliger om spelers van een andere club te halen.  Hopelijk haalt de KNVB de angels uit het conflict en vindt de strijd weer gewoon op het veld plaats waar ook ‘echte’ amateurclubs een kans maken.   

 

Ton van Rietbergen, economisch geograaf, Universiteit Utrecht   

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ton van Rietbergen, universitair docent
De KNVB wil af van amateurclubs - 19 januari 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer