Gezondheid
3 februari 2017 | door: Maxime Groot, Tweedejaars communicatiestudent

Zeg nee tegen vitamine C

Op straat hoest en proest iedereen er op los. Het is ‘’de tijd van het jaar", zoals we in de volksmond weleens zeggen. Wat extra vitamine C-pillen slikken kan geen kwaad. Of toch wel?

"Als je gezond bent helpen de vitamine C-pillen helemaal niet."

De 'r' zit weer in de maand en we hebben zelfs even kunnen schaatsen. Mensen slikken dus massaal supplementen in de hoop dat het heersende griepje of de verkoudheid hen dit jaar een keertje overslaat. Maar alleen als we een erg verzwakt immuunsysteem hebben kan 200 mg vitamine C per dag de kans op een verkoudheid halveren. Vitamine C geeft meer energie, verhoogt de opname van ijzer en het zorgt er ook nog eens voor dat je immuunsysteem goed werkt.

 

Het klinkt onschuldig en wij slikken de pillen daarom ook alsof het snoepgoed is. Maar weerstand zit niet in een potje en een virus bestrijden doet het niet. Als je gezond bent helpen de vitamine C-pillen helemaal niet. Volgens hoogleraar Ellen Kapman, deskundige op het gebied van voeding en ziekte aan de Wageningen University, worden er zelfs bij mensen met een ongezonde levensstijl geen tekorten aan vitamine C gezien. Geen reden om vitamine C-pillen te slikken dus.

 

Nierstenen 

Ook zit in de pillen een te grote hoeveelheid aan vitamine C. We hebben zo’n 75 mg aan vitamine C per dag nodig en in een tabletje zit maar liefst 1000 mg. Te veel vitamines plas je gewoon weer uit. En dat is een duur plasje, want voor 100 pillen betaal je bij het merk Solar al €19,50. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks vitamine C slikken meer kans op nierstenen hebben. Zij plassen het overschot namelijk uit als oxolaat en dit kan zorgen voor nierstenen. 

 

Gevaarlijk spul

Daarnaast verhoogt vitamine C in grote hoeveelheden de absorptie van ijzer, waardoor er een grotere kans is op een teveel aan ijzer. Maar niet alleen over vitamine C valt wat te zeggen. Zo is bekend van vitamine B6 dat een hoge dosis kan leiden tot zenuwbeschadiging. Dit was bij Sven Kramer de oorzaak achter zijn beenblessure.

 

Ook is er onderzoek gedaan voor Cochrane Database, een onafhankelijke, non-profit onderzoeksorganisatie. Hieruit bleek dat grote hoeveelheden aan ‘beta-caroteen’ en vitamine A en E de kans op sterven eerder lijken te vergroten dan verkleinen. Gevaarlijker dan je denkt dus, die vitaminepillen.

 

Eten, niet slikken

Het wil niet zeggen dat we helemaal geen vitamine C meer nodig hebben. Eet een kiwi of een sinaasappel, wat mij betreft doe je citroensap in je thee. Het menselijk lichaam neemt namelijk de vitamine veel makkelijker op uit voeding. Volgens hoogleraar Ellen Kapman zijn het juist de relatief gezond levende mensen die denken de pillen nodig te hebben. En mensen die nooit spinazie of broccoli eten slikken ook die supplementen niet. Het feit blijft dat grote hoeveelheden vitamine C dus nergens voor nodig zijn. 

 

We hebben dus wel degelijk vitamine C nodig, maar de supplementen zijn in de meeste gevallen niet nodig en soms ook schadelijk. Voor het overgrote deel van de Nederlands is het slikken van extra vitamines dus gewoon zinloos. Vermijd de grote hoeveelheden vitamine C uit de grote gele plastic pot. Overdaad schaadt. 

Trefwoorden:
Gezondheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Maxime Groot, Tweedejaars communicatiestudent
Zeg nee tegen vitamine C - 3 februari 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer