Studeren
6 februari 2017 | door: Eline Siersem, Student Communicatie

Flexibel studeren stimuleert zelfontplooiing

Studeren lijkt tegenwoordig alleen een bezigheid voor de elite. Zeker met het hoge bedrag dat studenten moeten ophoesten voor hun opleiding. Flexibel studeren biedt hiervoor de perfecte oplossing.

"Zet student weer op nummer één"

Studeren, het lijkt tegenwoordig alleen een bezigheid voor de elite. Sinds de studiefinanciering is afgeschaft, moeten studenten het doen met een ‘’studievoorschot’’, zoals de overheid het noemt. Dit zorgt ervoor dat studenten aan het einde van hun opleiding met een torenhoge schuld zitten. Met deze lening kunnen studenten hun buitengewone collegegeld financieren.

 

Dit bedrag ligt inmiddels op €1.984 in 2016 en stijgt nog steeds. Begrijpelijk dat dit veel jongeren weerhoudt om geen opleiding te beginnen. Gelukkig heeft minister Bussemaker wellicht een oplossing: flexibel studeren, oftewel betalen per studiepunt. Dit plan is een geschikte vervanging van het huidige systeem en moet daarom worden doorgevoerd.

 

Keuzevrijheid

Studenten moeten zelf kunnen bepalen hoe zij hun studie inrichten aan de hand van hun externe activiteiten, zoals het runnen van een bedrijf. Flexibel studeren biedt studenten deze mogelijkheid. Door het flexibel studeren kunnen studenten op een efficiëntere manier het beste uit zichzelf halen.

 

De druk om binnen vier jaar een opleiding af te ronden inclusief goede cijfers, wordt voor hen hiermee verlaagd. Studenten kunnen hun studie zonder zorgen uitsmeren over meerdere jaren. Hierdoor hebben zij meer tijd voor zichzelf en kunnen zij zich beter focussen op zowel hun opleiding als hun externe activiteiten. Ze kunnen immers zelf de duur van hun studie bepalen. De kosten lopen tenslotte niet hoog op, wat nu wel het geval is.

 

Voordelig studeren

Met het systeem dat nu nog gehanteerd wordt, betalen studenten de volle mep ondanks dat zij niet alle vakken volgen die hun opleiding aanbiedt. Zij zijn daardoor erg duur uit. Echter, studenten die minder vakken volgen, zijn met het flexibel studeren goedkoper uit. Doordat je zelf kunt bepalen welke vakken je in een jaar wel en niet volgt, heb je zelf in eigen handen wat de omvang wordt van je studiejaar.

 

Minder vakken betekent ook lagere kosten. Naast het feit dat studenten meer keuzevrijheid hebben, hebben deze groep studenten dus een groot financieel voordeel.

 

Wettelijk collegegeld

Studenten die minder vakken willen volgen in een studiejaar, hebben veel baat bij het nieuwe plan. Maar de studenten die juist extra vakken willen volgen in hun studiejaar? Voor hen zou het betekenen dat zij meer moeten betalen dan wat zij op dit moment moeten ophoesten. Het flexibel studeren is voor deze groep studenten een groot nadeel. Maar ook aan hen is gedacht. Deze studenten kunnen namelijk kiezen om een studie te volgen tegen het wettelijke collegegeld vermeerderd met 15 procent van dit bedrag.

 

Zo krijgen studenten die extra vakken willen volgen naast hun studie, toch de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen zonder een uitermate hoog bedrag te betalen.

 

Het flexibel studeren is dus een zeer goede oplossing om de drempel waar toekomstige studenten tegenaan lopen te verlagen. Het zorgt voor keuzevrijheid en zelfontplooiing. Er wordt zelfs gedacht aan de student die extra vakken wil volgen. Voor iedere student is er een oplossing. En als een student langer wil doen over zijn opleiding, gaat het hem of haar niet direct in de kouden kleren zitten. Flexibel studeren maakt ontplooiing en zelfontwikkeling meer mogelijk; iets waarmee Nederland nog meer op vooruit zal gaan.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Eline Siersem, Student Communicatie
Flexibel studeren stimuleert zelfontplooiing - 6 februari 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer