Verkiezingen
27 februari 2017 | door: Johan Verhage, Politicoloog

RTL-debat was een schertsvertoning

Het RTL/Rode Hoed-debat was een kans voor de deelnemende partijen om aansluiting te zoeken bij de Nederlandse kiezer. Ze hebben die mogelijkheid vakkundig om zeep geholpen.

"De schade die deze poppenkast de gevestigde partijen heeft berokkend kan later nog wel eens groot blijken."

Het RTL/Rode Hoed-debat is voorbij. Door de afwezigheid van PVV en VVD was het ‘debat’ voor veel kiezer (vooraf) minder interessant, maar de schertsvertoning die het uiteindelijk zou worden had alleen de grootste cynicus kunnen voorspellen. Waar de partijen na het debat elkaar vooral schouderklopjes gaven lieten zij een verbijsterde kiezer achter. 

 

Opnieuw werd pijnlijk duidelijk dat de politiek het gevoel met de kiezer is verloren. Eensgezind stelden de lijsttrekkers bijvoorbeeld dat de islam geen bedreiging vormt voor Nederland, terwijl het merendeel van de bevolking daar toch echt heel anders over denkt. Sybrand Buma deed nog enigszins kritisch, maar de vraag is of de kiezer daarmee genoegen neemt. 

 

Schokkend was het optreden van Alexander Pechtold. De D66-voorman probeerde gedurende het debat Buma woorden in de mond te leggen. Schandelijk was de bewering van Pechtold dat Buma in het debat vraagtekens zou hebben gezet bij de positie van moslims in Nederland, terwijl Buma louter had betoogd dat de joods-christelijke cultuur in Nederland de bron is en niet de islam. 

 

Buma reageerde niet en ook de debatleiders grepen niet in. De vluchtige sprong die Pechtold hier maakt van islam naar moslim lijkt onschuldig, maar is dat niet. Het is een vorm van demagogie dat wellicht voor eigen parochie werkt, maar de (zwevende) kiezer prikt daar doorheen. Bovendien zet de D66-voorman met zijn opmerkingen de verhoudingen in de samenleving onnodig op scherp, iets waar hij altijd tegen zegt te strijden. 

 

Het debat was vooraf een unieke kans voor de deelnemende partijen om aansluiting te zoeken bij de Nederlandse kiezer. De kiezer die zich zorgen maakt en soms zelfs boos is. Het lijkt echter maar niet door te dringen, want de partijen lijken deze mogelijkheid vakkundig om zeep te hebben geholpen. De schade die deze poppenkast de gevestigde partijen heeft berokkend kan daarom later nog wel eens groot blijken. 

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Johan Verhage, Politicoloog
RTL-debat was een schertsvertoning - 27 februari 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer