Vrijheid en Gelijkheid
17 maart 2017 | door: Jelle Schildkamp

Bedankt voor het stemmen. En nu?

De democratie leeft, zo was te zien op 15 maart. Hopelijk blijft al die betrokkenheid van het volk ook ná 15 maart een beetje leven. Want democratie is zoveel meer dan een stembiljet invullen!

"Democratie is je stem laten horen, maar niet alleen door te stemmen!"

Het is vaak gezegd dat de (representatieve) democratie niet veel meer behelst dan één keer in de 4 jaar je stem uitbrengen, en vervolgens teleurgesteld toekijken terwijl beloftes verbroken worden in achterkamertjes totdat je weer een keer naar de stembus mag. Thierry Baudet van het Forum voor Democratie heeft hier ook weer (zo luidkeels mogelijk) over lopen roeptoeteren de laatste tijd. Gelukkig heeft dat mensen er niet van weerhouden om toch naar de stembus te gaan, maar het feit dat het ook pertinent niet waar is vind ik toch wel iets belangrijks om bij stil te staan.

 

Want wat is de democratie? Wat hebben we aan de democratie te danken? Ik kan toch wel wat meer dingen bedenken dan het invullen van een stembiljet.

 

Democratie, dat is vrij je mening kunnen uiten (en nee, een groep mensen vragen of ze minder Marokkanen in Nederland willen is niet het uiten van een mening, dus het bestraffen daarvan brengt de vrijheid van meningsuiting niet in het geding).

 

Democratie is de scheiding van de machten, zodat een burger zich niet zonder meer hoeft neer te leggen bij een door kabinetsbeleid geïnspireerd besluit van een overheidsorgaan.

 

Democratie, dat zijn alle vrijwilligers die namens politieke partijen de straten op en de deuren langs gaan.

 

Democratie is het afdwingen van veranderingen door burgerinitiatieven. Democratie zijn de petities van Hugo Borst en van Freek de Jonge. Democratie is je stem laten horen, niet alleen door te stemmen maar door als het nodig is in actie te komen, te demonstreren, je te organiseren als burgers en een streep in het zand te trekken!

 

En democratie is ook tolerantie, het accepteren van elkaars verschillen, ruimte laten bestaan voor verschillende denkwijzes en levensstijlen. Democratie is niet alleen “de meeste stemmen gelden”, maar ook het luisteren naar de minderheid. Zelfs als die gevormd wordt door Thierry Baudet.

 

En ik ben erg blij dat ik leef en mijn kind mag opvoeden in een land waar al deze dingen mogelijk zijn. Dus wat ik iedereen zou willen aanraden is: waardeer onze democratie, besef dat deze niet vanzelfsprekend is en wees doordrongen van de mogelijkheden die ze je biedt!

 

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer