Economie
11 april 2017 | door: Timon van Helden, Marketing

Heimwee naar Amsterdam

Bewoners van Amsterdam komen klem te zitten tussen het soort toeristen dat zich en masse vermaakt met onhandig fietsen, wiet roken en Nutellawafels eten. Is er nog ruimte om te wonen in Amsterdam?

"De binnenstad lijkt wel een Nutella-dorp"

Verbazing, ik denk dat dit het goede woord is. Verbazing over wat ik zie, verbazing over de stad, verbazing over Amsterdam. Ja, Amsterdam, want daar heb ik het over.

 

Dat Amsterdam een prachtige stad is hoef ik u niet te vertellen, net zo min als alle toeristen die op onze hoofdstad afkomen. Tenminste, dat zou je denken. Maar lopend door het centrum van Amsterdam krijg ik helemaal niet het idee dat men hier komt omdat het zo’n mooie stad is. Nee, de stad is ondergeschikt gemaakt aan het vermaak en nog meer aan bevrediging.

 

Waar vroeger De Wallen de plek waren waar het woord bevrediging op z’n plek was, is de buurt nu verworden tot een vage herinnering van de ‘spannende’ kant van de stad. Het is er leger dan ooit en wat er loopt zijn blowende jongeren.

 

Dat blowen is blijkbaar dé trekpleistervan Amsterdam, het enige over gebleven USP van Amsterdam als toeristenstad. Het verbaast me dat, terwijl roken tegenwoordig als not done wordt gezien, het blowen alleen maar gepromoot lijkt te worden. Coffeeshops met uitgebreide terassen, grote wolken wietdampen verspreidend en drommen Easyjetters uit Engeland, Italië, Frankrijk en de Balkan. Maar niet alleen rondom de coffeeshops,  Op vele plaatsen is de wietlucht de geur van de stad geworden. Wietlucht en baklucht.

Ja, ook de baklucht. Baklucht van wafelbakkers en Nutella winkels. Bent u recentelijk nog op bijvoorbeeld de Damstraat geweest? Ik neem deze straat als voorbeeld, maar het zijn er zo veel tegenwoordig. Goed, de detailhandel heeft het zwaar en trekt weg, maar wat komt er voor in de plaats. Ik heb het niet geteld, maar kreeg het gevoel dat 9 van de 10 panden nu in het teken van eten staan! Donuts, hamburgers, friet, wok, Argentijn, coffeeshop en ja hoor… de Nutella winkels.

 

Ondanks het donkere randje van de palmoliewinning ten koste van het regenwoud niets tegen Nutella, sterker nog.. Ik vind Nutella heerlijk. Maar zo veel overvloed aan deze winkels? Kijkt er geen commissie mee?

 

Ik verlang naar een stad die niet stinkt naar wiet, die niet bezaaid is met etensresten en waar winkels zonder etenswaren de straten een gezicht geven; Ik verlang naar kunnen lopen over straat zonder omver gefietst te worden door toeristen, kunnen lopen zonder te botsen tegen hordes etende mensen op straat, kunnen lopen zonder m’n neus dicht te hoeven knijpen voor de wietlucht op straat.

Ik verlang naar Amsterdam, ons Amsterdam!

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Timon van Helden, Marketing
Heimwee naar Amsterdam - 11 april 2017Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer