Economie
6 maart 2012 | door: Barbera Sonneveldt, Oud-journalist, (digi)taalhandelaar, politiek vrijdenker

Voor- en tegenstanders van de euro moeten hun krachten bundelen

Transfers van honderden miljarden, verlies van soevereiniteit, een tsunami aan goedkoop ECB-geld: een plan-B voor de euro is zo gek nog niet. Helaas werden gelijk de eurofiele messen weer geslepen.

"Het guldenrapport is een goede aanzet om de eurodiscussie naar een feitelijker plan te tillen."

Nog voordat er ook maar een letter verschenen was, werd het Engelse bureau dat de terugkeer naar de gulden onderzocht gefileerd. Lombard Street Research zou onderzoeken 'op bestelling,' bovendien afkomstig zijn uit het vermaledijde Engeland waar een eurofiel bijna gelijkstaat aan een NSB'er. Tot overmaat van ramp werd bekendgemaakt dat LSR werd geleid door een eurosceptische econoom. Klinkt overigens als een monetair Kema-keurmerk, aangezien de Thatcher-school al op het mislukken van een 'one size fits all-superstate' wees, voordat het EMU-fiasco realiteit werd. 

 
In wetenschappelijk opzicht is op deze handelswijze niks af te dingen, bronnenduiding is een voorwaarde voor het wegen van  informatie. Ergerlijk wordt het wanneer dit niet consequent gebeurt. Als ING met een rapport komt over dreigende rampspoed bij het uiteenvallen van de euro, wordt dit zonder slag of stoot  gepubliceerd.

Geen veelbetekenende blik van Astrid Kerseboom, die in het NOS-journaal over het gulden-rapport als uitsmijter opmerkte dat "het wel gaat om een bureau dat als eurosceptisch te boek staat." Geen toegevoegde zin in de 'kwaliteitskranten' die opmerken dat banken belanghebbenden zijn, omdat een door henzelf veroorzaakte systeemcrisis niet zonder belastingbetalers overeind kan worden gehouden. 

 
Hosannacijfers

De persberichten van Eurostat worden al sinds jaar en dag integraal overgeschreven. Ditzelfde Eurostat concludeerde op basis van de twijfel aan de hosannacijfers bij de toetreding van Hellas, dat het Griekse huishoudboekje van oerdegelijke makelij was. Zijn die Brusselse cijferaars nou zo dom, of betrof het hier een politieke conclusie 'op bestelling?'

 

De meest verstandige opmerking hoorde ik van de PvdA'er Willem Vermeend die de PVV in Nieuwsuur complimenteerde met het onderzoek, iets wat hij als euroscepticus ook gedaan zou hebben. Natuurlijk weet hij dat een 'Melkertje doen' als een boemerang terugkomt, maar het onderwerp is te belangrijk om met holle Pavlov-reflexen af te doen. Voor- en tegenstanders van de euro moeten hun krachten bundelen, in plaats van polariseren omwille van het polariseren. Zoals er in Engeland een parlementaire werkgroep, bestaande uit diverse stromingen, heel nuchter de voors en tegens van de EU onderzoekt.

 

Buikhuisen

Wetenschap is gebaseerd op voortschrijdend inzicht, Iets wat de Leidense hoogleraar Buikhuisen ook probeerde met zijn hypothese over erfelijkheid en criminaliteit. Zoals bekend werd de man verketterd tot aan de Koninklijke Academie voor Wetenschappen aan toe, voordat hij ook maar iets kon onderzoeken. Dat hij zijn gelijk na 25 jaar alsnog kreeg, biedt weinig troost. Voor ons economisch en democratisch welzijn kon het dan weleens te laat zijn.

Trefwoorden:
EuropaEconomie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Barbera Sonneveldt, Oud-journalist, (digi)taalhandelaar, politiek vrijdenker
Krokodillentranen om Griekse nazi's - 8 mei 2012
Sta tijdelijke verplichte anticonceptie toe - 16 april 2012
Hero Brinkman is de nieuwe Van Mierlo - 21 maart 2012
De Torremolinos-democratie - 12 maart 2012
Voor- en tegenstanders van de euro moeten hun krachten bundelen - 6 maart 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer