Gezondheid
9 maart 2012 | door: Bertine Beuving, student

Schakel bij obesitas de kinderbescherming in

Het advies- en meldpunt kindermishandeling AMK krijgt meldingen wanneer kinderen ondervoed zijn. En terecht. Doe dat dan ook bij overvoeding.

"Een dokter of familie die je waarschuwt helpt blijkbaar niet als we naar de cijfers kijken van obesitas bij kinderen. "

Mishandeling klinkt als een ernstig woord en laat mensen schrikken. Dat is begrijpelijk. 1 op de 3 kinderen heeft overgewicht (NJI, 2010), ook wel de ziekte obesitas genoemd. We kunnen er niet meer omheen. Dit probleem moet worden aangepakt. En daar gaat een tv-programma als het nieuwe "Help, ons kind is te dik" van RTL of een tip van de dokter niet bij helpen.

 

De gevolgen en feiten van overgewicht bij kinderen nog eens op een rijtje: hart en vaatziekten, diabetes, gewrichtsproblemen, huidziektes en de verschrikkelijke ziekte kanker kun je hier ook bij toevoegen. Een kind met obesitas heeft grotere kans eerder te sterven op volwassen leeftijd, onafhankelijk van het huidige gewicht.

 

Littekens
Wat verschilt dit precies van een kind een trap onder de kont geven? Zou je kunnen zeggen dat een trap minder erg is dan wat er gebeurt met je kind veel te dik laten worden? Niet alleen de verschrikkelijke lichamelijke gevolgen zijn belangrijk. Hoe zit het met de psychische gevolgen?

 

Kinderen worden gepest door hun overgewicht. Pesten zet littekens op een kind. Het krijgt weinig zelfvertrouwen en het gaat vaak gepaard met gedrags- en emotionele problemen. Dit is niet iets wat tijdens hun jeugd gebeurt en wat weer verdwijnt.

 

Dit is een pijnlijk punt dat ze hun hele leven mee zullen dragen en daarbij ook de gevolgen van zullen dragen. In de kindertijd worden kinderen gevormd en dat is daarom ook een belangrijke tijd. Als ze daar een enorme schade aan zelfvertrouwen oplopen zal dat voor de toekomst weinig goeds voorspellen. Dit zijn keiharde en hele zorgelijke feiten.

 

Het advies- en meldpunt kindermishandeling AMK krijgt meldingen wanneer kinderen ondervoed zijn. Dit wordt gezien als een mishandeling. Terecht, als je kijkt wat de gevolgen er van zijn. Maar hoe zit het nou met het kind dat overvoed wordt? Daar zijn ook de ouders verantwoordelijk voor. Ouders geven een voorbeeld aan hun kinderen. De ouders bepalen wat in de kasten ligt, de ouders bepalen wat er ’s avonds op tafel staat, de ouders bepalen of daarna nog even de frituurpan aan gaat. Kinderen zien hun ouders als voorbeeld en die volgen dat, omdat zij niet anders weten. Als kind zijnde kom je in aanmerking met een leefstijl die voor dat kind normaal is, omdat hij niet anders weet. Doordat hij niet anders weet zal dit ook weer effect hebben op de volgende generatie.

 

Schrik

Een AMK-melding zal ouders laten schrikken, want blijkbaar helpt niets. Een dokter of familie die je waarschuwt helpt blijkbaar niet als we naar de cijfers kijken van obesitas bij kinderen. Meestal wordt naar aanleiding van een AMK-melding een gezinsvoogd in het huis geplaatst. Deze zal het gezin ondersteunen met waar de problemen liggen, in dit geval is dit dan het overgewicht en allicht zullen er andere sociaal emotioneel problemen. Deze gezinsvoogd zou een helpende hand zijn in het gezin om alles op orde te helpen, waarbij het overgewicht centraal wordt gesteld. Vrijwillige voorlichtingen en trainingen helpen nou eenmaal niet, ouders komen daar niet op af. Verplichte hulp is nodig om dit probleem op te lossen.

 

Verder zal deze regeling preventief werken. Ouders gaan voor dat ze kinderen beginnen op te voeden meer nadenken over hoe het moet. Als je weet dat er een AMK-melding kan worden gedaan als jij je kind veel te dik laat worden dan denk je er nog wel eens goed over na over wat je op tafel zet.

 

Obesitas kost het Nederland ontzettend veel geld. De ernstige gevolgen van obesitas moeten behandeld en bestreden worden. Dit is een groot kostenplaatje. We moeten niet de gevolgen van obesitas bestrijden, maar we moeten obesitas zelf bestrijden. Voorkomen is beter dan genezen, wordt wel eens gezegd. Dit is precies wat de maatregel kan beteken. Preventie is daarin het sleutelwoord.

 

Ethisch verantwoord

Nu kun je zeggen dat dit niet ethisch verantwoord is en dat je ouders de verantwoordelijkheid wegneemt. Maar dat is niet wat deze regeling doet. Het legt juist verantwoordelijkheid neer bij de ouders. Hoe zou deze regeling er nou uit komen te zien? Dat is heel simpel. Het gaat net zo te werk als bij een AMK. De ouder krijgt een verplichte hulp in huis die de boel weer helpt op de rit te krijgen.

 

Terugkomend op de titel van het RTL-programma Help ons kind is te dik. De nadruk ligt op help. Want dat lijkt me duidelijk, deze mensen hebben hulp nodig. Als die hulpvraag niet vanuit de ouders komt, dan zal er toch verplichte hulp moeten komen om de ouders te helpen. Want voor een kind met obesitas is het leven te zwaar. En dat is niet waar een kind recht op heeft.

Trefwoorden:
Gezondheid

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Bertine Beuving, student
Schakel bij obesitas de kinderbescherming in - 9 maart 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer