Europa
12 maart 2012 | door: Barbera Sonneveldt, Oud-journalist, historicus, (digi)taalhandelaar, politiek vrijdenker

De Torremolinos-democratie

De grappen over de zwartekousenkoers van Rutte na zijn bezoek aan de SGP-jongeren waren niet van de lucht. Hypocriet, want als het de EU betreft, zetten gevestigde partijen hun beginselen ook opzij.

"De geschiedenis leert dat verworven rechten makkelijker worden afgenomen dan bevochten"

Een denkbeeldige boodschap van Premier Rutte in een ingelaste NOS-nieuwsuitzending: aangezien het binnen het huidige politieke landschap steeds lastiger wordt om de broodnodige hervormingen door te voeren, hebben de Commissarissen van de Koningin besloten voortaan de wetgeving ter hand te nemen. Het parlement kan alleen nog meebeslissen bij minder belangrijke beleidskwesties, zoals het maximaal toegestane suikergehalte in vruchtensappen. Met een bezwerende blik kijkt Rutte tot slot de camera in: "Het is een maatregel die ik niet graag neem, maar nood breekt wetten. Zonder De Nederlandse Commissie gaat het licht uit, komt er oorlog, belanden we als land in de bezemwagen van de wereldeconomie."

 

Democratische partijen zouden moord en brand schreeuwen en terecht. Rivieren van bloed zijn gevloeid voor onze volkssoevereiniteit, de geschiedenis leert dat verworven rechten gemakkelijker worden afgenomen dan bevochten.

 

Maar als de ongekozen leden van de Europese Commissie echter dicteren wat in de lidstaten moet gebeuren, dan worden de regels zonder revolutionair gemor geslikt.

Geen tegengas
Hoe krankjorem het ook is om op centraal niveau oekazes uit te vaardigen over de werktijden van chirurgen of quota voor een verplicht aantal vrouwen in de toppen van bedrijven, het verbleekt nog bij meer fundamentele zaken als het schenden van mensenrechten of het in de waagschaal stellen van de belastingopbrengsten van EU-burgers.

 

Toch bleef het stil toen EP-lid en de liberale oud premier Verhofstadt een maand geleden in Buitenhof zei: "China is het voorbeeld van hoe landen met uiteenlopende nationaliteiten toch binnen een unie met elkaar samenleven." Stel dat de buitenlandwoordvoerder van pak 'm beet het CDA in de Tweede Kamer zou zeggen: "De Dalai Lama moet niet zo zeuren over onderdrukking, economisch gaat het de Tibetanen een stuk beter dan ooit tevoren." Het land zou te klein zijn, gelukkig maar.

 

Ook stelde Daniel Cohn-Bendit, de EP-voorzitter van de Groenen, ongeveer hetzelfde toen hij in Tegenlicht het terzijde schuiven van de gekozen Griekse en Italiaanse premiers verdedigde: "Soms is dat gewoon even nodig." Geen tegengas van de beroepsbestrijders van onderdrukking zoals partijgenoten Tofik Dibi of Ineke van Gendt.

 

Terwijl het ESM straks een door overheden gegarandeerd kapitaal van minimaal 750 miljard euro ongecontroleerd kan opeisen, maakt Ronald Plasterk zich sterk voor een extra belastingschijf voor topinkomens. Want als we bezuinigen, moeten we dat wel rechtvaardig doen. Of dit een nou een verstandige keuze is of niet, kennelijk geldt de rechtvaardigheid niet als Nederlandse burgers worden gebruikt als aandeelhouder van banken in schulden, maar niet in winsten.


Torremolinos
Nederlands partijen gedragen zich als pubers die voor het eerst met een vriendenclub naar Torremolinos gaan. Tussen de torenflats, de neonreclame en op de nachtelijke stranden, wordt alles gedaan wat moeder thuis niet wil zien. Daarom is het kapittelen van Mark Rutte hypocriet, het in de Tweede Kamer ter verantwoording roepen van de premier door de rabiaat eurofiele Alexander Pechtold potsierlijk. Anders gezegd: verander Nederland, maar begin in Europa.

Trefwoorden:
EuropaEconomie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Barbera Sonneveldt, Oud-journalist, historicus, (digi)taalhandelaar, politiek vrijdenker
Krokodillentranen om Griekse nazi's - 8 mei 2012
Sta tijdelijke verplichte anticonceptie toe - 16 april 2012
Hero Brinkman is de nieuwe Van Mierlo - 21 maart 2012
De Torremolinos-democratie - 12 maart 2012
Voor- en tegenstanders van de euro moeten hun krachten bundelen - 6 maart 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer