Politiek
21 maart 2012 | door: Barbera Sonneveldt, oud-journalist, historicus, (digit)taalhandelaar, politiek vrijdenker

Hero Brinkman is de nieuwe Van Mierlo

Wat de motieven ook zijn mogen: rancune, opportunisme, oprechte verontwaardiging, als oud-PVV'er Brinkman een eigen partij opricht, boort hij een gat in de markt aan.

"Het volk wil baas over eigen politiek zijn, over eigen belastinggeld, maar zonder hamers, sikkels of Maaskantjes"

Het politieke landschap is lange tijd niet zo instabiel geweest. Niet alleen hier, maar binnen de hele EU zijn het de populistische flankpartijen die voor de politieke dynamiek zorgen. Veelal wordt de vergelijking met Weimar getrokken: als de inhoud van de portemonnee lichter wordt, zijn de zondebokken snel gevonden. Toch is dat maar ten dele waar; in Griekenland is de grote steun voor flankpartijen vanuit dat oogpunt te verklaren, maar hoe zit het dan met het nog altijd welvarende Frankrijk, waar Sarkozy alleen in de peilingen kan stijgen door de agenda van Front National over te nemen? Minder migranten, gedoe met halalvlees en voor het (selectieve) anti EU-sentiment is er de dreiging met Schengen. Ook de socialistische presidentskandidaat Hollande, kan zonder een forse ruk naar links weinig potten breken. 

 

Old Boys

Het is gemakkelijk om met de vinger naar de semi-anarchistische 'Club Med' te wijzen, stromen niet bij elke loonbevriezing de pleinen vol? Blokkeren boeren met hun tractoren niet bij elke hervorming de snelwegen? Toch verklaart dat niet de vier weken aanhoudende Duitse volkswoede over oud-president Wulff, die met zijn onpresidentiële gesjacher en bedreigingen lang leek weg te komen. De levenslange 'Ehrensold' en onkostenvergoeding na zijn aftreden, samen goed voor zo'n half miljoen euro per jaar, hebben de woede er niet minder op gemaakt. De oosterburen, die onlangs nog een belastingverlaging vanwege de florerende economie konden bijschrijven, verklaarden met 92 procent tegen het old boys-douceurtje te zijn. 

 

Het zijn diezelfde Duitsers die met meer dan 500.000 handtekeningen hun volksvertegenwoordigers bestookten tegen de antidemocratische ESM, waarmee ongecontroleerd een greep de uit de staatsruif van de lidstaten kan worden gedaan. De woede over het 3 miljoen kostende VNG-feestje van Jorritsma is van hetzelfde laken een pak, nog afgezien van mislukte grondspeculaties door gemeenten en afkoopsommen voor apparatsjiks die voor ondernemertje spelen. Dat in Engeland meer dan de helft van de achterban van de, of all parties, eurofiele LibDems wil dat de partijleiding zich tegen de Brusselse regeltjes keert, zegt genoeg: er is sprake van vervreemding in het democratische besluitvormingsproces, met daaraan gekoppeld een elite die zich op kosten van de belastingbetaler in de decadente nadagen van het Romeinse Rijk waant: doe es effe niet zo kleinzielig over onze braspartijen en weggegooide miljarden!


Van Mierlo

De afkeer van een ondoorzichtig opererende Nomenklatura, of het nou hier is, in Brussel, of in onderlinge samenwerking, roept een partijbrede aversie op. Tot voor kort was een stem op de flankpartijen de enige mogelijkheid om een politieke vuist tegen de gevestigde macht te maken. Toch is een stap terug naar de dagen van Den Uyl, dan wel een partij die elke moslim over een kam scheert, of andere politieke natte scheten laat, een stap te ver. 

 

Net als de populist avant la lettre, Hans van Mierlo, die ooit het regenteske Nederland in democratische zin wilde openbreken, wil Brinkman het politiek-bureaucratische complex aanvallen. Zijn zin: "populisme in de zin van naar het volk luisteren vind ik goed, populisme als middel voor effectbejag in de peilingen keur ik af," is misschien wel de belangrijkste passage uit zijn afscheidsspeech. De erven Van Mierlo draaien inmiddels zelf mee in de baantjescarroussel en lappen de democratie aan hun Europese laars; een verweesde groep kiezers blijft achter. Voor beschaafd populisme is een markt, dat gat heeft Brinkman gevonden. 

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Barbera Sonneveldt, oud-journalist, historicus, (digit)taalhandelaar, politiek vrijdenker
Krokodillentranen om Griekse nazi's - 8 mei 2012
Sta tijdelijke verplichte anticonceptie toe - 16 april 2012
Hero Brinkman is de nieuwe Van Mierlo - 21 maart 2012
De Torremolinos-democratie - 12 maart 2012
Voor- en tegenstanders van de euro moeten hun krachten bundelen - 6 maart 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer