Ontwikkelings-samenwerking
30 maart 2012 | door: Jan Gruiters, Algemeen directeur vredesorganisatie IKV Pax Christi

Nog eens een miljard bezuinigen: het radicale dieptepunt

Bericht uit het Catshuis. Het op één na rijkste land in de Europese Unie bezuinigt nog eens 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. Dat kan best, als je bereid bent solidariteit op te geven.

"Bezuinigen op ontwikkelingshulp kan als je meent dat er al te veel kinderen naar school gaan"

Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking kan als je meent dat er wereldwijd inmiddels al veel te veel kinderen naar school gaan. Tussen 1999 en 2009 daalde het aantal kinderen dat niet naar school gaat al van 106 naar 67 miljoen. Dat is meer dan genoeg, denkt men in het Catshuis.

Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking kan als je vindt dat er nu wel genoeg kinderen niet langer sterven voor hun vijfde levensjaar. Tussen 1990 en 2009 daalde het aantal kinderen dat op jonge leeftijd sterft van 89 naar 60 op de 1.000 kinderen. Dat betekent dat er al 12.000 minder kinderen per dag sterven. Dat is wel best zo, denkt men in het Catshuis.

Menselijke waardigheid

Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking kan best als je bereid bent het internationale prestige dat Nederland decennia lang heeft opgebouwd in één kabinetsperiode af te breken. Als je bereid bent de plechtige belofte te breken dat ons land zich zal houden aan zijn internationale verplichtingen. Als je bereid bent de hervormingen op internationale samenwerking af te breken. Waarom niet, denkt men in het Catshuis.
Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking kan als je als bereid bent de onopgeefbare solidariteit op te geven. Als je bereid bent de menselijke waardigheid niet langer centraal te stellen omdat wij in Nederland nu eenmaal meer recht hebben op een menswaardig bestaan dan anderen. Eigen land eerst, denkt men in het Catshuis.

 

Gejuich

Van elke 100 Euro die wij verdienen gaat niet langer 70 cent naar ontwikkelingssamenwerking maar minder dan 60 cent. Het bericht zal niet met schaamte maar met gejuich ontvangen worden. Door de PVV wel te verstaan. En het CDA dan? Het is nog maar enkele maanden geleden dat de partij na lang strategisch beraad en met herwonnen zelfverzekerdheid naar buiten trad met een visie vanuit het radicale midden. Ik kan me niet voorstellen dat het CDA akkoord kan gaan met opnieuw 1 miljard bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.

 

Ziel
Bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking is niet te verkopen. Maar hoe verkoop je een disproportionele bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking? Dan zou de christendemocratie haar ziel aan de PVV verkopen, uitgerekend op een onderwerp dat zo eigen is aan de achterban van deze partij. Dat zou geen visie zijn vanuit het radicale midden, maar een keuze voor een radicaal dieptepunt.

Deel

met uw netwerk:


Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer