Economie
5 april 2012 | door: Daniella Gidaly, ondernemer en actief lid van de VVD

Einde dwang economische groei is een zege voor Nederland

We worden geïndoctrineerd met de boodschap: De economie moet groeien. Alles wat we doen en laten, van het Catshuisoverleg tot duurzaamheidsdebatten, wordt geleid door dit motto. Ik heb er genoeg van.

"Voor ons voedsel, onderdak of gezin hebben we geen alsmaar stijgende salarissen en bonussen nodig."

De behoefte aan groei
Ik begin bij Abraham Maslow en zijn beroemde piramide. Maslow betoogt dat de behoefte van de mens verandert al naar gelang de omstandigheden. In de eerste twee fasen zal hij behoefte hebben aan economische groei, om de simpele reden dat hij zijn behoefte aan primaire biologische behoeften zoals eten, drinken, een dak boven zijn hoofd (fase 1) en bestaanszekerheid zoals een gezin en een baan (fase 2) moet bevredigen. Je kunt maatschappijen waar voedsel nog schaars is vaak herkennen aan het feit dat “dik zijn” een teken van hoge status is.

 

Zijn deze behoeftes uit de eerste twee fases echter eenmaal op peil, dan wil de mens in fase 3 zijn sociale behoefte bevredigen. Hij  gaat op zoek naar saamhorigheid, vriendschap en liefde. In fase 4 is het de beurt aan erkenning en in fase 5 wordt zelfontwikkeling belangrijk.

 

Kortom, vanaf fase 3 zal de behoefte aan economische groei wegebben en vervangen worden door een behoefte aan persoonlijke groei eerst in de gemeenschap en later zelfstandig. In maatschappijen die in fase 3, 4 of 5 verkeren zal dik zijn vaak niet meer statusverhogend werken, integendeel: in onze maatschappij is slank zijn een teken van status.

 

Onze behoefte aan economische groei is dus een anomalie.

 

Loonslaven

Dat mensen in ontwikkelingslanden nog een sterke behoefte aan economische groei hebben is logisch. Dat wij die behoefte nog steeds denken te hebben, betekent dat er iets faliekant mis is gegaan. Immers voor onze voedselbehoeftes, noch voor ons onderdak of voor ons gezin hebben wij die exorbitant groeiende salarissen en bonussen nodig. De enige reden waarom CEO’s en in hun kielzog wij loonslaven blijven streven naar nog meer inkomen is dus omdat we aannemen dat we alleen op die manier in aanzien kunnen stijgen in de gemeenschap.  Als we ons van dit dwangidee kunnen bevrijden, kunnen we ook het dwangbuis van de economische groei afleggen.

Lenen

Waar komt die behoefte aan economische groei vandaan? Vroeger spaarde je geld voordat je een huis kocht of voordat je bedrijf in een nieuw productieapparaat investeerde, eventueel leende je wat bij van familie. Totdat banken en investeerders ons er steeds vaker van overtuigden dat we het geld beter van hen konden lenen. Omdat banken willen verdienen aan hun geld, betekent dit dat je niet alleen het geleende geld, maar ook rente moet terugbetalen.

 

Je moet dus wel groeien om aan je verplichtingen te voldoen. Dus om sneller te groeien, leen je steeds meer, moet je steeds sneller groeien, leen je nog meer, etc.


De dwang van economische groei voorbij
Om gelukkig te kunnen worden hebben we geen alsmaar stijgende salarissen en bonussen nodig. Daarmee kunnen we ons zelf ook bevrijden uit de dwangbuis die economische groei heet. Weg perverse prikkels, banken die te groot zijn om te kunnen omvallen, terug naar de menselijke maat. We kunnen ieder voor zich een bijdrage leveren aan een maatschappij met minder focus op economische groei.

 

Ik doe wel een dringend beroep op de gezagsdragers in Nederland, “captains of industry” en publieke ambtsdragers een goed voorbeeld te geven. Goed voorbeeld doet immers volgen.

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Daniella Gidaly, ondernemer en actief lid van de VVD
Einde dwang economische groei is een zege voor Nederland - 5 april 2012
Leer van de kracht van Hercules, negeer Wilders - 19 maart 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer