rechtspraak
13 april 2012 | door: Harm Poelen, directeur/grootaandeelhouder 20/20 vision Europe BV

Bescherm het recht om je recht te halen

Een samenleving waarin mensen elkaar niet de hersens inslaan bij geschillen, moet een uitlaapklep hebben in de vorm van een rechtbank. Nu de politiek die buitenspel zet, is de samenleving de dupe.

"Er gaat jaarlijks één miljard om in ons rechtssysteem. Een dankbaar onderwerp om op te bezuinigen."

Met de door het kabinet voorgestelde wijzigingen in de griffierechten wordt het duurder om je gelijk te halen. Met een starttarief van 250 of 400 euro moet de vordering wel substantie hebben om je gelijk te gaan halen bij de rechter. Heb je een geschil over 500 euro, dan heb je gerede kans dat de totale griffierechten inclusief het hoger beroep 1.400 euro bedragen. Dan moet je wel heel zeker van je zaak zijn.

 

Natuurlijk zijn de kosten van de rechtsstaat hoog. Ruim één miljard euro gaat er jaarlijks in ons rechtssysteem om. Een dankbaar onderwerp om op te bezuinigen. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Hogere opbrengsten en minder zaken die worden aangespannen. Het apparaat kan hierdoor naar verwachting met minder mensen toe en levert meer op.

 

Terug naar de tekentafel

Daar doen we de rechtsstaat echter wel geweld mee aan! Wat moet je als burger beginnen tegen een onrechtvaardig besluit als de toegangsprijs tot de rechtsattractie onbetaalbaar is geworden? Met een verhoging van het griffierecht doet het kabinet de samenleving geen plezier. Dat is ook het oordeel van SGP-senator Gerrit Holdijk. Door zijn toedoen is de conceptwetswijziging vooralsnog teruggestuurd naar de tekentafel. Wellicht een goed moment om de voorstellen bij te schaven.

 

Ben ik het dan helemaal niet eens met een ‘de vervuiler betaalt’-principe voor de rechtsspraak? Ik denk dat herstructurering van de rechtspraak prima past in deze tijd van financiële nood. Als iemand aantoonbaar de boel oplicht, dan moet die persoon na veroordeling in de kosten veroordeeld worden.

 

Dat zorgt ervoor dat mensen niet zomaar een rechtszaak aanspannen en de eiser die recht zoekt ook werkelijk een rechtsgevoel krijgt. Toegang tot het systeem moet echter laagdrempelig en dus goedkoop worden gehouden.

 

Koran

Wat pragmatisme betreft kunnen we van onze islamitische medelanders leren. Binnen die geloofsgemeenschap is de voorganger vaak ook de persoon die bij geschillen weegt en oordeelt. Dit gebeurt daar op basis van een religieuze grondslag; de Koran.

 

Ook onze samenleving heeft een dergelijk boek met regels waaraan we ons dienen te houden; het Algemeen Burgerlijk Wetboek. Nu nog de voorgangers aanwijzen die in alle redelijkheid en in begrijpelijk Nederlands recht kunnen spreken; ik zou Mr. Frank Visser willen uitnodigen om een sollicitatiebrief te schrijven.

 

Arbiter

Een arbiter, die zich in korte tijd over veel zaken kan buigen, maakt het stelsel nog verder toegankelijk. Beide partijen zouden bij deze zitting zonder representatie moeten optreden zodat de arbiter de zaak op zijn merites kan beoordelen.

 

Als deze arbiter oordeelt dat de zaak toch te complex is, dan wordt doorverwezen naar de officiële rechtszaal. Er kan dan wel een pro-forma uitspraak worden gedaan. Partijen worden op basis van deze uitspraak gestimuleerd de zaak te schikken. Doet de arbiter wel uitspraak, dan moet deze bindend zijn. Wel zo eenvoudig, pragmatisch en goedkoop.

Harm Poelen, directeur/grootaandeelhouder 20/20 vision Europe BV
Meer opiniestukken:
1 oktober 2014 | Annemarie van Gelder

Wat gij niet wilt dat u geschiedt

> Meer
30 september 2014 | Arthur Govers

De NPO moet nu doorpakken

> Meer
29 september 2014 | Annemarie van Hinsberg

Werkgevers, doe meer aan voorkómen van burn-out

> Meer
24 september 2014 | Peter Noordhoek

De protestgeneratie is de behoudgeneratie geworden

> Meer
18 september 2014 | Brechtje Walburgh Schmidt

Sociale technologie: sunny side up!

> Meer
18 september 2014 | Louis van Overbeek

Term dwangarbeid rode stierenlap

> Meer
17 september 2014 | Joop Hazenberg

Toekomst van Europa staat op het spel

> Meer

Bestel nu online:

Effectief opiniestukken schrijven

In tien stappen leert u denken en schrijven als een journalist: doelgroepgericht en met gevoel voor ‘seks en sensatie’.


Populair op onze site

Training & advies

Tips van de redactie

Nu op Twitter

op De Redactie.be: Naar een aangepaste vermogensbelasting? - Anton Delbarre: De Belgische vermogensfiscaliteit... http://t.co/5c9JtmgcRM
in MO: Hebben we Syriëstrijders al proberen te begrijpen?: De ander ‘abnormaliseren’ is een gevaarlijke den... http://t.co/YAFL6FN9Py
Sociaal Vraagstuk: Waarom grote accountantskantoren gebaat zijn bij nog grotere veranderingen: Op 25 september... http://t.co/wZpUTgpYx8
in De Morgen: Over het personeelsfeest van de universiteit, met Rik Torfs in een wit hemd en blauwe trui: Geer... http://t.co/WGboyhDD6p
in De Morgen: "Hoog tijd om normaal te doen over psychische problemen, want niemand is immuun": Jan Van Speybr... http://t.co/MJc9xeLENo

Actuele thema's