rechtspraak
13 april 2012 | door: Harm Poelen, directeur/grootaandeelhouder 20/20 vision Europe BV

Bescherm het recht om je recht te halen

Een samenleving waarin mensen elkaar niet de hersens inslaan bij geschillen, moet een uitlaapklep hebben in de vorm van een rechtbank. Nu de politiek die buitenspel zet, is de samenleving de dupe.

"Er gaat jaarlijks één miljard om in ons rechtssysteem. Een dankbaar onderwerp om op te bezuinigen."

Met de door het kabinet voorgestelde wijzigingen in de griffierechten wordt het duurder om je gelijk te halen. Met een starttarief van 250 of 400 euro moet de vordering wel substantie hebben om je gelijk te gaan halen bij de rechter. Heb je een geschil over 500 euro, dan heb je gerede kans dat de totale griffierechten inclusief het hoger beroep 1.400 euro bedragen. Dan moet je wel heel zeker van je zaak zijn.

 

Natuurlijk zijn de kosten van de rechtsstaat hoog. Ruim één miljard euro gaat er jaarlijks in ons rechtssysteem om. Een dankbaar onderwerp om op te bezuinigen. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Hogere opbrengsten en minder zaken die worden aangespannen. Het apparaat kan hierdoor naar verwachting met minder mensen toe en levert meer op.

 

Terug naar de tekentafel

Daar doen we de rechtsstaat echter wel geweld mee aan! Wat moet je als burger beginnen tegen een onrechtvaardig besluit als de toegangsprijs tot de rechtsattractie onbetaalbaar is geworden? Met een verhoging van het griffierecht doet het kabinet de samenleving geen plezier. Dat is ook het oordeel van SGP-senator Gerrit Holdijk. Door zijn toedoen is de conceptwetswijziging vooralsnog teruggestuurd naar de tekentafel. Wellicht een goed moment om de voorstellen bij te schaven.

 

Ben ik het dan helemaal niet eens met een ‘de vervuiler betaalt’-principe voor de rechtsspraak? Ik denk dat herstructurering van de rechtspraak prima past in deze tijd van financiële nood. Als iemand aantoonbaar de boel oplicht, dan moet die persoon na veroordeling in de kosten veroordeeld worden.

 

Dat zorgt ervoor dat mensen niet zomaar een rechtszaak aanspannen en de eiser die recht zoekt ook werkelijk een rechtsgevoel krijgt. Toegang tot het systeem moet echter laagdrempelig en dus goedkoop worden gehouden.

 

Koran

Wat pragmatisme betreft kunnen we van onze islamitische medelanders leren. Binnen die geloofsgemeenschap is de voorganger vaak ook de persoon die bij geschillen weegt en oordeelt. Dit gebeurt daar op basis van een religieuze grondslag; de Koran.

 

Ook onze samenleving heeft een dergelijk boek met regels waaraan we ons dienen te houden; het Algemeen Burgerlijk Wetboek. Nu nog de voorgangers aanwijzen die in alle redelijkheid en in begrijpelijk Nederlands recht kunnen spreken; ik zou Mr. Frank Visser willen uitnodigen om een sollicitatiebrief te schrijven.

 

Arbiter

Een arbiter, die zich in korte tijd over veel zaken kan buigen, maakt het stelsel nog verder toegankelijk. Beide partijen zouden bij deze zitting zonder representatie moeten optreden zodat de arbiter de zaak op zijn merites kan beoordelen.

 

Als deze arbiter oordeelt dat de zaak toch te complex is, dan wordt doorverwezen naar de officiële rechtszaal. Er kan dan wel een pro-forma uitspraak worden gedaan. Partijen worden op basis van deze uitspraak gestimuleerd de zaak te schikken. Doet de arbiter wel uitspraak, dan moet deze bindend zijn. Wel zo eenvoudig, pragmatisch en goedkoop.

Harm Poelen, directeur/grootaandeelhouder 20/20 vision Europe BV
Meer opiniestukken:
29 augustus 2014 | Gerhardt Heusinkveld

ALS water op is

> Meer
19 augustus 2014 | Peter Noordhoek

Washington DC, Ferguson en de Schilderswijk

> Meer
17 augustus 2014 | Chris Slappendel

Duurzame domheid bij Bosch

> Meer
15 augustus 2014 | Charles van den Broek

Wij zijn allemaal joden

> Meer
14 augustus 2014 | Annemarie van Gelder

Vegetariërs lijden onder vleeseters

> Meer
13 augustus 2014 | Kees Jan Dellebeke

Indisch Monument niet voor Indonesiërs

> Meer
13 augustus 2014 | Chris Decroix

Waarom we de positieve selfie moeten toejuichen

> Meer

Bestel nu online:

Effectief opiniestukken schrijven

In tien stappen leert u denken en schrijven als een journalist: doelgroepgericht en met gevoel voor ‘seks en sensatie’.


Populair op onze site

Training & advies

Tips van de redactie

Nu op Twitter

in de Volkskrant: 'Pauw, Knevel, Van Nieuwkerk, Tan: een zionistische samenzwering?': De talkshow va... http://t.co/jMoiBBqqHj #vkopinie
op De Redactie.be: Afscheid na twaalf jaar Turkije - Dirk Vermeiren: Waarin de auteur een blik werpt op de pol... http://t.co/QRo2Bete1P
in de Volkskrant: 'De Balten kunnen echt niet rustig gaan slapen': Als Estland en Letland hun Russen... http://t.co/d25fvKgsdZ #vkopinie
in HP/De Tijd: Zien: IS is mikpunt van satire: Zien: IS is mikpunt van satire HP/De Tijd http://t.co/3040fE9xfd
in Trouw: In de cloud ben je nergens veilig: Apple's iCloud is gekraakt. Naaktfoto's van Amerikaanse beroemdhe... http://t.co/7wDrwrU4lA

Actuele thema's