rechtspraak
13 april 2012 | door: Harm Poelen, directeur/grootaandeelhouder 20/20 vision Europe BV

Bescherm het recht om je recht te halen

Een samenleving waarin mensen elkaar niet de hersens inslaan bij geschillen, moet een uitlaapklep hebben in de vorm van een rechtbank. Nu de politiek die buitenspel zet, is de samenleving de dupe.

"Er gaat jaarlijks één miljard om in ons rechtssysteem. Een dankbaar onderwerp om op te bezuinigen."

Met de door het kabinet voorgestelde wijzigingen in de griffierechten wordt het duurder om je gelijk te halen. Met een starttarief van 250 of 400 euro moet de vordering wel substantie hebben om je gelijk te gaan halen bij de rechter. Heb je een geschil over 500 euro, dan heb je gerede kans dat de totale griffierechten inclusief het hoger beroep 1.400 euro bedragen. Dan moet je wel heel zeker van je zaak zijn.

 

Natuurlijk zijn de kosten van de rechtsstaat hoog. Ruim één miljard euro gaat er jaarlijks in ons rechtssysteem om. Een dankbaar onderwerp om op te bezuinigen. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Hogere opbrengsten en minder zaken die worden aangespannen. Het apparaat kan hierdoor naar verwachting met minder mensen toe en levert meer op.

 

Terug naar de tekentafel

Daar doen we de rechtsstaat echter wel geweld mee aan! Wat moet je als burger beginnen tegen een onrechtvaardig besluit als de toegangsprijs tot de rechtsattractie onbetaalbaar is geworden? Met een verhoging van het griffierecht doet het kabinet de samenleving geen plezier. Dat is ook het oordeel van SGP-senator Gerrit Holdijk. Door zijn toedoen is de conceptwetswijziging vooralsnog teruggestuurd naar de tekentafel. Wellicht een goed moment om de voorstellen bij te schaven.

 

Ben ik het dan helemaal niet eens met een ‘de vervuiler betaalt’-principe voor de rechtsspraak? Ik denk dat herstructurering van de rechtspraak prima past in deze tijd van financiële nood. Als iemand aantoonbaar de boel oplicht, dan moet die persoon na veroordeling in de kosten veroordeeld worden.

 

Dat zorgt ervoor dat mensen niet zomaar een rechtszaak aanspannen en de eiser die recht zoekt ook werkelijk een rechtsgevoel krijgt. Toegang tot het systeem moet echter laagdrempelig en dus goedkoop worden gehouden.

 

Koran

Wat pragmatisme betreft kunnen we van onze islamitische medelanders leren. Binnen die geloofsgemeenschap is de voorganger vaak ook de persoon die bij geschillen weegt en oordeelt. Dit gebeurt daar op basis van een religieuze grondslag; de Koran.

 

Ook onze samenleving heeft een dergelijk boek met regels waaraan we ons dienen te houden; het Algemeen Burgerlijk Wetboek. Nu nog de voorgangers aanwijzen die in alle redelijkheid en in begrijpelijk Nederlands recht kunnen spreken; ik zou Mr. Frank Visser willen uitnodigen om een sollicitatiebrief te schrijven.

 

Arbiter

Een arbiter, die zich in korte tijd over veel zaken kan buigen, maakt het stelsel nog verder toegankelijk. Beide partijen zouden bij deze zitting zonder representatie moeten optreden zodat de arbiter de zaak op zijn merites kan beoordelen.

 

Als deze arbiter oordeelt dat de zaak toch te complex is, dan wordt doorverwezen naar de officiële rechtszaal. Er kan dan wel een pro-forma uitspraak worden gedaan. Partijen worden op basis van deze uitspraak gestimuleerd de zaak te schikken. Doet de arbiter wel uitspraak, dan moet deze bindend zijn. Wel zo eenvoudig, pragmatisch en goedkoop.

Harm Poelen, directeur/grootaandeelhouder 20/20 vision Europe BV
Meer opiniestukken:
18 november 2014 | Arthur Govers

Onschendbare AIVD tot machtsgreep in staat

> Meer
17 november 2014 | Vincent Sprakel

Ik ben vooral anti-antizwartepiet

> Meer
11 november 2014 | Seppe Malfait

Hete Herfst: tegen élke vorm van geweld

> Meer
11 november 2014 | Hilde van Xanten

Professionals, neem de ruimte in je sociale wijkteam

> Meer
7 november 2014 | Paul Voestermans

Weg met cultuur als verklarend concept

> Meer
4 november 2014 | Andrea Walraven-Thissen

Maak stress tot je vriend en niet tot je vijand

> Meer
4 november 2014 | Kees Jan Dellebeke

AIVD moet plaats in maatschappij opnieuw veroveren

> Meer

Bestel nu online:

Effectief opiniestukken schrijven

In tien stappen leert u denken en schrijven als een journalist: doelgroepgericht en met gevoel voor ‘seks en sensatie’.


Populair op onze site

Training & advies

Tips van de redactie

Nu op Twitter

op Knack.be: Gezocht: Syriëstrijder-reporter (m/v) die antwoorden heeft: 'Zelden waren journalisten zo volledi... http://t.co/1x2lSr0t39
in Trouw: Aanval op vaatdoek is tot mislukken gedoemd: FRANK PELS   In een tijd waarin in de media veelvuldig ... http://t.co/iLmlHLdprc
op De Redactie.be: De helaasheid der Belgische voetbaldingen - Frank Van Laeken: Waarin de auteur stelt dat de... http://t.co/PRe7puVhT2
in de Volkskrant: De SP gaat onafwendbaar dezelfde kant op als de Partij van de Arbeid: Marcel van D... http://t.co/nNQLFjS3Bs #vkopinie
op De Redactie.be: Een moordenaar in mijn straat... - Paul Quirynen: Een samenleving helpt zichzelf niet door ... http://t.co/tZsc21A2Hz

Actuele thema's