Debat
31 mei 2011 | door: Arnold Vonk, initiatiefnemer van Opiniestukken.nl

Opiniestukken hebben geen drukkers nodig

Opiniestukken.com is een nieuw onafhankelijk podium voor opinie en debat. Opgericht uit verwondering over de onnodige grenzen die oude media nog hanteren voor de publicatie van interessante meningen.

"Papier is geduldig, ja. Maar veel redacteuren en deelnemers aan het debat niet"

Kranten en opiniebladen, bedankt! In Vlaanderen en Nederland is dankzij deze media een levendig debat ontstaan – zeker sinds de afschaffing van de accijns op dagbladen in de 19de eeuw. Kranten werden goedkoper en lezers stroomden toe. Hier gebeurde het, hier reageerden mensen op de actualiteiten en op elkaar. Schitterend.

 

Maar erg lang geleden alweer. Diep in de 20ste eeuw werd televisie uitgevonden, met veelbekeken praatprogramma’s, en kort daarna ook het internet, waarvan iedereen al snel door had dat iedereen er kan publiceren en reageren.

 

Kranten en opiniebladen, bedankt! Nog steeds is het heerlijk om deze media te lezen. Papier bladert lekker, papier biedt overzicht, papier is geduldig. Maar niet altijd. Iedereen die een mening heeft die het verdient gehoord, gelezen en verder verspreid te worden, stuit op grenzen. Op die van het fatsoen en van de vrije meningsuiting, allicht. Toch ook op de grenzen van de tijd en de ruimte: snelle meningen maken meer kans om gelezen te worden dan essays van 1500 woorden, als dat al past op dat overzichtelijke papier.

 

Krantenredacties

Opiniemakers stuiten bovendien op de grenzen van redacties. Krantenredacties natuurlijk, maar ook die van de praatprogramma’s. Deadlines, drukkers, distributeurs: ze perken de mogelijkheden in. Al sinds de afschaffing van de accijns op dagbladen.

 

Vreemd genoeg heeft de opkomst van sociale media daar weinig aan veranderd. Hoeveel mogelijkheden die kranten en opiniebladen ook bieden, de grensposten van deze media zijn nog steeds bemand. Pas na het passeren van deadlines, drukkers en distributeurs bereiken hun opiniepagina’s de lezers. Eerst de abonnees, en dan, na de horde der doorplaatsers, de surfers.

 

Papiervluchtelingen

Kranten en opiniebladen, bedankt! Jullie maken papier in de 21steeeuw nog steeds onmisbaar. Maar veel opiniemakers zien hun mening sneuvelen aan jullie grenzen. Geen tijd om te lezen, geen interesse, geen ruimte, ‘u bent de zoveelste’.

 

Papier is geduldig, ja. Maar veel redacteuren en deelnemers aan het debat niet. Auteurs die vinden dat zij een mening hebben die verspreid moet worden, zoeken, als waren zij papiervluchtelingen, andere toegangswegen.

 

Zij uiten hun mening op hun eigen sites, zij verenigen zich op groepsblogs en zij nodigen anderen uit om zich op hun online podium te uiten. Hun mening hoeft nu nog maar langs één grenspost, die van de eindredacteur. Schitterend.

 

Het beste uit twee werelden

Uit verwondering over de vele interessante meningen die de grenswachters van de oude media de lezers en surfers onthouden, is daarom Opiniestukken.com opgericht. Die verenigt het beste uit twee werelden: hier staan de gelukkige opiniestukken die alle hordes hebben genomen naar het online podium van de krant, én de meningen van auteurs die alleen langs een eindredactiepost zijn gegaan.

 

In principe kan iedereen zijn opiniestuk hier kwijt. Dat verschijnt, na één controle door de redactie, al dan niet online. Prominent, urgent, op de homepage en vrijwel onmiddellijk ook op Twitter. Te midden van opiniestukken die elders zijn geplaatst, op eigen sites, op groepsblogs én op sites van kranten en opiniebladen – bedankt!

Trefwoorden:
MediaDebat

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Arnold Vonk, initiatiefnemer van Opiniestukken.nl
Blendle zet krantenwereld nu al op z'n kop - 29 april 2014
Opiniestukken hebben geen drukkers nodig - 31 mei 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer