VS
27 mei 2012 | door: Chris Rutenfrans, redacteur van de Volkskrant

Gigaschuld verlamt Amerika

Vergeleken met Europa zijn de VS er volgens Mark Steyn nog veel slechter aan toe. Met dank aan Obama.

"Wie in de VS van vandaag veel geld wil verdienen zoekt een baan bij de overheid"

Voor Nederlanders valt moeilijk te begrijpen waarom de Amerikaanse verkiezingen dit jaar überhaupt nog gehouden worden. Alle beschouwingen in onze media wijzen zonneklaar uit dat er maar één redelijke kandidaat is: Barack Obama. Waarom begrijpen die Amerikanen dat niet? En waarom zijn er zo veel Amerikanen die zich kunnen vinden in de Tea Party, een zeer gevarieerde, los-vaste beweging die bijeen gehouden wordt door een enorme afkeer van de overheid?

 

Wie daar iets van wil begrijpen, moet After America van Mark Steyn lezen. Dat is geen straf want het behelst een hilarisch en buitengewoon geestig betoog, hoe diep treurig de strekking ook is. Om die strekking maar meteen te verklappen: Amerika staat er bijzonder slecht voor en het gaat nog veel slechter worden. 

 

Wij horen en lezen dagelijks dat het niet best gaat met Europa en vergeten daardoor gemakkelijk dat het met de VS nog veel erger is gesteld. De Amerikaanse staatsschuld was 13 biljoen dollar toen Steyn zijn manuscript inleverde en is 15,7 biljoen nu ik dit schrijf. Je kunt de toename van die schuld volgen op usdebtclock.org. Het is angstaanjagend. Die schuld is ‘onhoudbaar’ zegt iedereen die er verstand van heeft. Maar ze wordt steeds groter. Terwijl Obama plechtig verklaarde dat Bush een totaal onverantwoordelijke verkwister was geweest, heeft hij het tekort van Bush zelf doodleuk verdubbeld.

Een van de consequenties is dat de VS straks meer uitgeeft aan rente over zijn schulden dan aan defensie. 

 

Zo klein mogelijke overheid

Toch is de oorzaak hiervan volgens Steyn niet alleen Obama. De overheidsuitgaven in de VS zijn gestegen van 600 miljard in 1965 tot 3,5 biljoen dollar nu. Wie er ook in het Witte Huis zat, een Republikein of een Democraat, de overheid is alleen maar gegroeid.

 

En hier zijn we bij de kern van Steyn’s betoog: die groei van de overheid is in strijd met de Amerikaanse gedachte en zal die uiteindelijk om zeep helpen. Amerika is gesticht door mensen die waren gevlucht voor de overheid in hun land van herkomst, die hen wilde beperken in hun vrijheid, in het bijzonder in hun vrijheid van godsdienst. Aangekomen in Amerika hadden ze maar één gedachte: wij gaan onszelf regeren en houden de centrale overheid zo klein mogelijk. We laten ons niet nog eens in het pak naaien. En toch is dat precies wat er nu gebeurt.  

 

De gigantische schulden van de VS zouden volgens Mark Steyn ook fout zijn als ze elke maand door Bill Gates gedekt zouden worden. Zij zijn verkeerd omdat zij laten zien dat er een overdracht van macht heeft plaatsgevonden van het individu aan de staat. Zij hebben een debiliserend effect doordat de vrijheid is aangetast en het burgerschap is gedevalueerd.

 

Monopolie op ideeën

Wie in het Amerika van vandaag veel geld wil verdienen, gaat niet in de handel of de industrie maar zoekt een baan bij de overheid. De meeste goed verdienende jonge mensen wonen in de buurt van Washington DC. Groei van de overheid wordt aangezien voor economische groei. Erger nog is dat de overheid het monopolie heeft op ideeën. 

 

In 2008 kleineerde Obama zijn eigen kiezers op het platteland van Pennsylvania als ‘bittere’ mensen die ‘hangen aan wapens en religie en een hekel hebben aan mensen die niet zijn zoals zij’. Hij verontschuldigde zich later met: ‘ik zei iets waarvan iedereen weet dat het waar is’.  ‘Iedereen’ weet dat belastingverhoging goed is en snijden in overheidsuitgaven slecht, sneert Steyn. ‘De VS hebben niet zozeer een heersende klasse als wel een heersende monocultuur waarvan de ‘waarheid’, de ‘feiten’ en de ‘wetenschap’ niet alleen de overheid doordringen, maar de cultuur, de media, het onderwijs, de publieke opinie tot aan de lucht die we inademen. Dat is het probleem en elke vier jaar stemmen helpt daar niet tegen.’

 

Steyn illustreert zijn tirade tegen een overheid die smijt met geld dat ze niet heeft verdiend en tegen de ideologie die haar rechtvaardigt aan de hand van het kostbare, maar slechte onderwijs; de veel te grote nadruk op denken in plaats van doen; het verdwijnen van de maakindustrie; overheidscontrole van taarten op liefdadigheidsfeesten en een elite die mantra’s prevelt als ‘diversiteit’, ‘tolerantie’, ‘het moet eerlijker’ en ‘duurzaamheid’ en die iedereen met een afwijkende mening buiten de discussie plaatst als ‘racist’ of ‘fascist’.

 

Keer terug naar de Amerikaanse gedachte

Hij eindigt zijn boek met uit te leggen hoe dit heilloze tij valt te keren. Daarvoor is het veranderen van de cultuur belangrijker dan het veranderen van de politiek. Kernpunt is terug te keren naar de oude Amerikaanse gedachte, verwoord door generaal John Stark, held van de Amerikaanse Revolutie: ‘Leef in vrijheid of sterf’.  Want een grote overheid creëert kleine mensen.

 

Mark Steyn, After America. Get Ready for Armageddon, Regnery Publishing, 426 pagina’s, 26,99 euro, ISBN 978 1 59698 100 3

Trefwoorden:
VS

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Chris Rutenfrans, redacteur van de Volkskrant
Gigaschuld verlamt Amerika - 27 mei 2012
Geloof, hoop, liefde en veel kinderen - 9 januari 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer