Economie
17 juni 2012 | door: Martijn van der Kooij, hoofdredacteur Ambtenarennieuws

Knellende vragen over de euro

De Europese steun aan Zuid-Europa is niet langer vol te houden. Het noorden dreigt meegesleurd te worden in de malaise van het zuiden.

"Niet langer vol te houden zijn de aanzienlijke verliezen door de steun aan Zuid-Europa"

Twintig miljard euro. Zoveel moet Nederland na de verkiezingen extra bezuinigen, berekende een werkgroep van topambtenaren. Dit bedrag komt bovenop de 18 miljard minder hoge uitgaven van Rutte I en de 12 miljard die de Kunduz-5 in gang hebben gezet. Opgeteld: vijftig miljard euro, een voor Nederlandse begrippen ongekend bedrag. Alleen met zeer forse ingrepen (verlaging lonen ambtenaren?) kan een volgende kabinet die miljarden bij elkaar harken.  

 

Vijftig miljard? Dat is niets als je het Europese nieuws volgt. Voor Spanje is onlangs 100 miljard beschikbaar gesteld. Het tweede steunpakket voor Griekenland, dat bijna op is, bedroeg 130 miljard euro. Let wel: dit zijn leningen die moeten voorkomen dat deze landen failliet gaan. Door het nemen van de zogenoemde austerity measures zou het overheidstekort in die landen weer onder de drie procent moeten komen. Met de nadruk op ‘zou’, want op dit punt zitten beide landen allesbehalve op koers. 

 

Premier Rutte zegt dat we al die miljarden die Nederland in de noodfondsen pompt terugkrijgen. Bij Eva Jinek op Zondag zei hij vorige week dat zelfs bij een failliet van Griekenland de schulden worden terugbetaald, alleen in een lager tempo.

 

Halve waarheid

De premier vertelt een halve waarheid. De banken werden onder druk van Europa namelijk gedwongen Griekenland forse schulden kwijt te schelden (tot 70%). En we weten hoe het met de Europese banken gaat, wie deze banken financieel overeind houdt en dat sommige banken (zoals ABN AMRO) inmiddels zelfs genationaliseerd zijn. 

 

Op de spannendste dag van de euro stel ik de volgende vraag: hoe lang kunnen we doorgaan met geld van het noorden naar het zuiden te sluizen? Geld dat dient om de Griekse, Spaanse en overigens ook Portugese staat op de been te houden, maar waarvan vast staat dat een deel steeds in rook op zal gaan (de beroemde haircuts). En vooral: hoe valt het in dat licht te rechtvaardigen dat Nederlanders sinds het aantreden van Rutte I tientallen miljarden moeten bezuinigen?  

 

Of ik weet dat de begrotingsmaatregelen in Nederland niets te maken hebben met de noodhulp aan het zuiden? Dat we zelf te veel uitgeven, hierdoor de norm van 3 procent niet halen, en de bezuinigingen hiervan de oorzaak zijn? Ik weet het. De miljardenhulp aan banken en zuidelijke landen loopt inderdaad buiten de Nederlandse begroting om. Het digitale geld is met een druk op de knop door de Centrale Bank in Frankfurt ontstaan. Omdat ervan uit wordt gegaan dat deze leningen netjes terug worden betaald, hoeven we daardoor nu niet extra te bezuiningen. 

 

Nein

Maar wat als Griekenland opnieuw wil onderhandelen over de voorwaarden van het steunpakket (lees: meer geld niet wil terugbetalen)?  Dan klinkt het ‘Nein’ van Merkel en gaat de geldkraan dicht. En in drachmes al die schulden (in euro’s) terugbetalen, tsja dat wordt een ingewikkeld verhaal. Er zal dus ook bij een Grieks exit uit de euro flink gebloed moeten worden door banken (en dus de overheid) en de noordelijke lidstaten.   

 

Is dit zo’n beroemde ‘Catch 22’ situatie? Doorgaan met hulp aan Griekenland kost geld, stoppen ook. De Europese crisis treft Nederland al door de dalende ecomomische groei in de Unie. Niet langer vol te houden zijn de keer op keer aanzienelijke verliezen door de steun aan Zuid-Europa. Eindigen we met austerity measures in eigen land?

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Martijn van der Kooij, hoofdredacteur Ambtenarennieuws
Knellende vragen over de euro - 17 juni 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer