Europa
28 juni 2012 | door: Jan L. Nolf, ere-magistraat, opiniemaker over justitie

Alcoholtester in Frankrijk: hypocrisie op industrieel formaat

Waarom we deze zomer beter helemaal geen alcoholtester in de auto meenemen naar Frankrijk.

"Voor je het weet word je in Frankrijk dus zo goed als ‘nuchter’ bekeurd’."

NF staat niet alleen voor Belgische tweetaligheid, maar ook voor Normes Françaises, vaak het nationale achterpoortje tegen de Europese eenheidsmarkt, of in de taal van Molière, “l’exception française”. Onze eigen media schijnen met de vakantie in het vooruitzicht wel campagne te voeren voor het nieuwe gat in de Franse NF-markt: de alcoholtester die je vanaf 1 juli in je wagen zou moeten hebben. Er zijn veel goede redenen om daar niet aan mee te doen.

Vooreerst voor de zuinigen onder ons

Boetes worden pas uitgeschreven vanaf 1 november aanstaande. Dat heeft niet zozeer iets te maken met een milde bewustmakingscampagne, maar wel met een al lang aanslepend productietekort. Al minstens sinds februari zijn er nog nauwelijks te krijgen in apotheken, die zich evenmin bij de groothandel nog konden bevoorraden. Ik deed toen al op verschillende locaties de proef op de som, en heb er nog altijd geen op de kop kunnen tikken. Binnen een paar dagen ben ik dus ‘fout’, met miljoenen anderen.

Op die manier bagatelliseer je de notie ‘overtreding’: nergens goed voor.

Vervolgens voor de brave burgers onder ons.

Eén alcoholtester kopen helpt eigenlijk niet, tenzij je je voorneemt die nooit te gebruiken.De Franse wet voorziet immers dat je er één gebruiksklaar (“non usagé”) moet bij hebben in de wegen, zodat je vanaf 1 november geverbaliseerd kunt worden zodra je je énig (single use) exemplaartje zou gebruiken. 

De voorlichtingscampagne van onze eigen politie voor ‘alcolholtester’ in het enkelvoud, zit er dus helemaal naast. Illustratie: je gaat op 1 november uit eten in de Provence, en wil eens voor de aardigheid à €2 testen of je met één aperitiefje, een glaasje wit, en eentje rood toch niet boven de limiet zou zitten.

Je haalt dus je hoogst persoonlijke ballonnetje uit het handschoenbakje, en nee: keurig onder de limiet. Schijnbaar veilig en gerustgesteld rij je terug naar je B&B, tot de Arm Der Franse Wet je tegenhoudt. Kost je dan €11 boete om geen geldige (ongebruikte) tester bij te hebben. Ja, voor je het weet word je in Frankrijk dus zo goed als ‘nuchter’ bekeurd’ wegens een wetgeving tegen het rijden onder invloed. “Excès de zèle” noemen we dan nog lief/aimable.

 

Verkeersveiligheid ?
De Franse Ligue contre la violence routière noemt het hele Ethylotest-verhaal “grotesk”: in Frankrijk is het groot probleem de kleine groep chauffeurs die tot boven zelfs de 1,5 pro mille grens gaan, en zich van de problematiek (laat staan de test) helemaal niets aantrekken. Op die manier betaalt iedereen een nutteloze kost voor een nul-meerwaarde van veiligheid.

 

Nee: industrie
De Canard Enchaîné van 20 juni jl. bracht echter ook het bijzonder verhaal van deze wetgeving die wel uit een Kinder-Surprise-pakje lijkt geschoten.

Dit cadeau aan een wakkere lobby van 2 NF-fabrikanten startte in juli 2011 met een association I-Tests die tot nobel doel had alcoholemie beter te detecteren. Nauwelijks 4 maand later, op 30 november 2011, werd het al in een wet omgedoopt, met collateral privileges. Een recordtijd.

De Canard maakt de diagnose: uiteraard is niemand voor alcohol aan het stuur, en de maatregel kost geen cent aan de Staat. Integendeel kun je er aan toevoegen: ze doet een nieuwe industrie ontluiken (fabrikant Contralco stoomde van 67 naar 212 werknemers in een paar maand tijd), en een nieuwe penale boete.

In de aanloop naar de verkiezingen een mooi ‘soft’ programmapunt voor Sarkozy die zelfs bij campagne-bezoeken aan wijngaarden enkel rood fruitsap drinkt. De Sarko-test ?

Europees overleg ook hier weer nihil, bovenop de wisselende nationale alcoholimieten: ”ieder zijn ding”. Maar wel al kapers op de kust: in mei werden in Frankrijk alleen al - steeds volgens Le Canard Enchaîné - 20.000 namaak-testers door de douane onderschept. Hoofdzakelijk uit China, wat dacht u.

 

En dus eigenlijk ook hypocrisie
Ondertussen wordt de voorzichtige bestuurder opgezadeld met een overbodige gadget (38 miljoen Franse auto’s x 2 x €2 = ….) en is de campagne qua aandachtspunt contraproductief: de bedoeling van verkeersveiligheid is niet zozeer een actuele grens van 0,5 pro mille te overschrijden, maar van nuchter te rijden. Daarenboven moet zelfs BOB ook nog voorzichtig rijden.

Allemaal punten waar onze Zuiderburen niet echt in uitblonken als voorbeeld. Eerder macho-brokkenpiloten in mijn herinnering. Ook een beetje typisch dat wij ‘ce truc’ wél ronduit ‘alcoholtester’ durven noemen. In het land der grote wijngaarden hebben ze niets tegen alcohol: pas boven de 0,5 pro mille verwetenschapt die tot de criminele term ‘ethyl’.
Après l’exception française, l’hypocrisie française ? Surtout l’industrie NF.

Trefwoorden:
Europa

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Jan L. Nolf, ere-magistraat, opiniemaker over justitie
Rechter verbiedt geruzie tussen echtgenoten op Facebook - 29 juni 2012
Alcoholtester in Frankrijk: hypocrisie op industrieel formaat - 28 juni 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer