
Het gelijk van Roemer
Het is tijd voor een ethische code voor financiële instellingen
Op superzaterdag hield de voorman van de SP een vlammend betoog voor zijn eigen aanhang. Het is mooi om te zien hoe Roemer zijn boodschap effectief kan brengen. Roemer spreekt de taal die veel mensen aanspreekt zonder te schelden, de gentleman-arbeider in optima forma.
Op veel punten ben ik het oneens met de SP. Ik geloof niet in een grote overheid met veel controle, maar Roemer had een punt waar hij sprak over de financiële markten, en dan met name over de speculanten.
Deze hebzuchtigen maken meer kapot dan ons allen lief is en zijn inderdaad onzichtbaar, leggen geen verantwoording af en gaan over lijken van anderen.
In het Verenigd Koninkrijk onder leiding van de conservatief-Liberale regering begint men een strafrechtelijk onderzoek naar de werk- en handelswijze van onderdelen van de financiële sector. Meer dan terecht, het gaat hier niet om jaloezie over hoeveel geld die dames en heren bijeen hebben geschraapt, het gaat erom op welke manier dat is gebeurd. Iedereen die op een eerlijke manier zijn geld verdient: alle succes van de wereld. Helaas is dat in de financiële wereld vaak niet het geval. Roemer ging daar dan ook terecht op in tijdens zijn toespraak:
"We hebben steeds minder te zeggen over de economie en over de publieke sector. De democratie is steeds verder uitgehold. We lopen steeds meer aan de leiband van de financiële markten. Niemand kent ze, ze hebben geen telefoonnummer, geen adres, geen woordvoerder.
De financiële markten worden niet gekozen en leggen geen verantwoording af. Maar ze bazen wel over ons. Ze speculeren met ons geld, ze spelen met onze banen. Ze bedreigen onze afspraken over goede zorg en toegankelijk onderwijs. En dreigen nu ook de zeggenschap over onze pensioenen over te nemen. Meer en meer bepalen zij onze toekomst. Bondskanselier Merkel heeft het over een wedloop van regeringen met de financiële markten. Premier Rutte wil met zijn beleid een signaal geven aan de financiële markten, dat Nederland serieus bezig is met bezuinigen. Maar dan vraag ik me wel serieus af: wie is hier nog de baas, en wie is hier de knecht?
Maar wanneer dringt dát nou eindelijk eens tot hen door? De financiële markten kún je niet geruststellen. Onrust is hun leven, speculatie hun bestaan. Het enige doel van financiële markten is nog om zo snel en zo gemakkelijk mogelijk van geld nog veel meer geld te maken. Daarom moeten we ze aan regels binden. De financiële markten moeten weer in dienst komen van de economie - in plaats van andersom. Daarom moeten banken worden gesplitst, bonussen verboden worden en financiële producten onafhankelijk worden getoetst. Dáár gaan de verkiezingen van 12 september over."
Prima punt van Roemer aangaande de verantwoordelijkheid van de financiële markten; maak er maar een belangrijk verkiezingspunt van. Speculeren is en blijft het vergaren van geld over de ruggen van anderen. Die anderen zijn u en ik. De bonuscultuur is een ander onethisch gegeven dat onder loep moet worden genomen. Wanneer bonussen ertoe leiden dat het immoreel gedrag in de hand werkt, dient de bonus te worden afgeschaft. Dat is een gerechtvaardige stap en zal leiden tot verantwoordelijk en ethisch gedrag in de financiële markten, iets waar iedereen bij gebaat is.
Laten alle politieke partijen oproepen tot een ethische gedragscode en ethisch convenant voor de financiële sector. Zelfregulering werkt helaas niet, zoals we dagelijks kunnen lezen. Tijd om een andere invalshoek te kiezen. Emile Roemer heeft hiertoe een goede aanzet gegeven.
http://www.liberalemedia.nl/politiek/1193-het-gelijk-van-roemer
Deel
Meer opiniestukken: