Economie
26 juli 2012 | door: F Peters, eigenaar / directeur Bottendael Incasso

Geef incassobureaus toegang tot gemeentelijke basisadministratie

Door incassobureaus toegang te verlenen tot de gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie kan een debiteur sneller getraceerd worden. Dure en onnodige rechtszaken worden zo voorkomen.

"Dure rechtszaken, als middel om juiste adresgegevens te krijgen, zullen tot het verleden behoren"

Momenteel hebben alleen overheidsinstanties, gerechtsdeurwaarders, advocaten, en medici zoals tandartsen de bevoegdheid om adresgegevens uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) op te vragen. Voor gerechtsdeurwaarders en advocaten geldt dat zij de beschikbare informatie uitsluitend mogen gebruiken om een rechtszaak tegen een debiteur te starten. Wanneer een debiteur tussentijds is verhuisd wordt het daarom moeilijker de juiste adresgegevens te achterhalen en de vordering zonder tussenkomst van de rechter te incasseren.

 

Momenteel raadplegen incassobureaus openbare bronnen en eigen databases om de nieuwe adresgegevens te achterhalen. Ook worden buurtonderzoeken ingesteld of informatiebureaus ingeschakeld. Dat kost onnodig veel tijd en geld. In de gevallen waarin de debiteur niet getraceerd kan worden via eigen databases en informatiekanalen moet er alsnog een dure gerechtelijke procedure aan te pas komen om het juiste adres te achterhalen.
 
Tijd- en kostenbesparing

Wanneer incassobureaus al in de buitengerechtelijke of minnelijke fase direct toegang hebben tot de GBA kan veel tijd en geld bespaard worden. Ook is de privacy van de betrokken debiteur beter gewaarborgd omdat onjuiste personen niet meer aangeschreven worden. Ten slotte zal het aantal rechtszaken over openstaande vorderingen terugnemen en krijgen schuldeisers sneller hun geld. Dat is met name goed voor de continuïteit in het Midden- en Kleinbedrijf.

 

Uiterlijk in 2016 wordt de GBA vervangen door de Basisregistratie Personen (BRP). Deze vernieuwing gaat gepaard met verregaande vereenvoudiging van systemen waardoor goedkoper gewerkt kan worden en gegevens beter up-to-date zijn. Deze overgang is het ideale moment voor de politiek om, in navolging van Duitsland, ook incassobureaus toegang te geven tot (een gedeelte van) de nieuwe systemen.  Onnodige en dure rechtszaken, als laatste middel om juiste adresgegevens te krijgen, zullen dan tot het verleden behoren.

Trefwoorden:
Economie

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: F Peters, eigenaar / directeur Bottendael Incasso
Geef incassobureaus toegang tot gemeentelijke basisadministratie - 26 juli 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer