Europa
6 augustus 2012 | door: Wouter van Loon, Redacteur Buiten Nederland

Het Europa-debat wordt een ramp

Sommigen jubelden toen duidelijk werd dat Europa het verkiezingsthema zou worden: na al die jaren eindelijk een groot debat over de Europese Unie. Maar het wordt een feitenvrije schreeuwpartij.

"In de verkiezingstijd wordt de werkelijkheid liever even aan de kant gezet – of zelf gecreëerd."

Jarenlang werd er nauwelijks over Europa gesproken. Brussel was saai. Verkiezingen voor het Europees Parlement werden overgeslagen. Er was geen belangstelling voor wat Europese instellingen deden, ondanks dat ze een steeds grotere grip op het beleid kregen – en ook directe invloed hebben op regels die in Nederland gelden.
 
Hoog tijd voor een debat dus, na 54 jaar Europese samenwerking. We werden op onze wenken bediend toen in april het kabinet viel. De nieuwe verkiezingen zullen de katalysator worden van een breed maatschappelijk debat over Europa, juichten de optimisten.
 
Maar het is maar de vraag of het wel zo verstandig is zo'n belangrijk debat te voeren in tijden van verkiezingen, wanneer politici niet debatteren op basis van goede argumenten, maar een roeptoeter in handen nemen en hun standpunten om het hardst verkondigen. De realiteit wordt dan liever even aan de kant gezet – of zelf gecreëerd.
 
Soevereiniteit
Geert Wilders begon nog voor het kabinet viel met zijn anti-Europa-campagne. Hij wil dat Nederland zijn eigen soevereiniteit weer terugkrijgt, en daarom moet Nederland uit de EU stappen, vindt Wilders. Paradoxaal genoeg levert Nederland juist soevereiniteit in door de Europese samenwerking op te zeggen. Nederland is een klein land en nauw verweven met de wereld. Zonder de Europese Unie zal Nederland moeten afwachten tot grote broers als Duitsland de brand blussen.
 
Zo stelt Wilders voor om de gulden weer in te voeren, zodat Nederland weer zijn eigen rentebeleid kan voeren. De PVV-leider 'vergeet' voor het gemak maar even de situatie van voor de euro: kleine schommelingen in de waarde van de gulden konden grote gevolgen hebben voor de export. De gulden was daarom gekoppeld aan de Duitse mark. Nederland zat hierdoor vast aan een Duits rentedictaat, waar geen enkele Nederlandse vertegenwoordiger over kon meepraten. Nu heeft Nederland in ieder geval nog een plaatsje aan tafel bij de Europese Centrale Bank, om mee te praten over het beleid. De terugkeer naar de gulden lijkt dus soevereiniteit op te leveren, maar is eigenlijk inleveren van (een kleine) zeggenschap over de eigen munt.
 
Draagvlak
Politieke aartsvijand D66 brengt het er niet veel beter af. Op papier heeft de partij misschien prima oplossingen, die soms moeilijk te weerleggen zijn. Maar ook D66 kijkt weg van de werkelijkheid, waarin er weinig draagvlak is voor een Europese politieke unie of euro-obligaties. D66 wil met zevenmijlslaarzen door een proces stappen dat voorzichtig en met handschoentjes moet worden opgepakt – als het al moet worden gerealiseerd. En ook dat vergeten de democraten: eurosceptische kiezers – en die zijn er in overvloed – aan de hand meenemen en uitleggen waarom die Europese Unie dan niet heel rap moet worden opgeheven.
 
De middenpartijen proberen zich te positioneren met 'de verstandige middenweg': kritisch op Europa, maar als er in Brussel wat te halen valt, moet het met beide handen worden aangegrepen. Soms moeten vervelende compromissen worden gesloten, maar als Nederland er uiteindelijk beter van wordt, moet dat maar voor lief worden genomen. Zij doen alsof de Europese Unie een project is waar Nederland als natie sterker van moet worden. De middenpartijen miskennen daarmee dat de compromissen steeds verdere Europese integratie teweegbrengt. Logisch: de samenwerking is niet opgezet om de lidstaten individueel sterker te maken, maar om sámen sterker te worden.
 
Als politici niet eerlijk gaan redeneren, maar standpunten zonder onderbouwing blijven schreeuwen naar de overkant, zijn deze verkiezingen geen zegen voor het maatschappelijke debat over Europa. Het loopt dan uit op een regelrechte ramp.

Trefwoorden:
EuropaPolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Wouter van Loon, Redacteur Buiten Nederland
De infrastructuur voor een totalitair regime bestaat in het Westen - 16 juni 2013
Het Europa-debat wordt een ramp - 6 augustus 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer