Arbeidsmarkt
17 augustus 2012 | door: Ed Groot, Tweede Kamerlid voor de PvdA

Iedereen dreigt straks flexwerker te worden

Beseffen vijftigplussers wat er boven hun hoofd hangt? Als de plannen van D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en VVD doorgaan, kunnen werkgevers straks doodeenvoudig van hun werknemers af.

"Het ontslagplan van de Kunduz-coalitie is een ramp"

Een sociale en economische ramp dreigt. Dat is geen bangmakerij, het is de realiteit.

 

Even de Kunduz-maatregelen op een rijtje. De opzegtermijn gaat van vier naar twee maanden, de ontslagvergoeding naar één weekloon per dienstjaar met een maximum van zes maanden. Werknemers kunnen alleen achteraf naar de rechter. Als dat al zin heeft. Want de rechter mag alleen ‘marginaal toetsen’. En geeft de rechter de werknemer toch gelijk, dan kan dit nooit leiden tot terugkeer naar de oude baan.

 

De nieuwe wetgeving volgt de filosofie van een initiatiefwet van D66-Kamerlid Koser Kaya. ‘Verbetering van de rechtspositie van werknemers’, heet dat in D66-newspeak. Maar in gewoon Nederlands wordt straks iedereen flexwerker. Ook wie tientallen jaren zijn benen uit zijn lijf heeft gelopen voor zijn baas staat straks met een paar maanden loon op straat.

 

We sparen ons de put in

De Kunduz-plannen komen op het slechtst denkbare moment. De idee is dat ontslagen oudere werknemers straks gemakkelijk nieuw werk vinden. Die werknemers zelf weten wel beter. Wat we zien is dat vijftigplussers massaal sparen om het naderende onheil op te vangen. Nog meer winkels gaan dicht. Zo sparen we ons met Kunduz dieper de put in. En komt van langer doorwerken niets terecht.

 

Ook de Partij van de Arbeid wil het ontslagrecht hervormen. We willen dat iedereen recht krijgt op een ontslagvergoeding, maar maximaal 70.000 euro. De rechtsbescherming blijft. En we investeren meer in werk-naar-werk. Zo komen we sterk en sociaal de crisis door.

 

Dit artikel verscheen ook in een serie dagelijkse korte blogs op de website van de PvdA.

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ed Groot, Tweede Kamerlid voor de PvdA
Rutte kletst er weer 'fact free' op los - 27 augustus 2012
De miljarden liggen voor het oprapen - bij de Belastingdienst - 20 augustus 2012
Iedereen dreigt straks flexwerker te worden - 17 augustus 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer