Economie
20 augustus 2012 | door: Ed Groot, Tweede Kamerlid voor de PvdA

De miljarden liggen voor het oprapen - bij de Belastingdienst

Het aantal aangiften van bedrijven en particulieren dat echt wordt gecontroleerd holt achteruit.

"De Belastingdienst moet weer op sterkte komen"

De domste bezuiniging van het kabinet-Rutte is die op de belastingdienst. Nog eens honderden inspecteurs moeten er extra uit de komende jaren. 

 

De AbvaKabo deed een boekje open over de gevolgen. Het aantal aangiften van bedrijven en particulieren dat echt wordt gecontroleerd holt achteruit. Fraudeurs komen steeds gemakkelijker weg. Maar ook onbedoeld verkeerd ingevulde aangiften worden minder vaak gecorrigeerd. En vorderingen van minder dan 1500 euro voor particulieren of minder dan 5000 euro voor bedrijven laat men maar lopen. Te bewerkelijk. ‘Miljarden voor het oprapen’, concludeerde de AbvaKabo terecht.

 

Gewoon controleren

Vlak voor het Kamerdebat eind juni over deze zaak sprak ik met een aantal belastinginspecteurs. Ervaren rotten met hart voor de publieke zaak. Wat zij willen is gewoon controleren of iedereen netjes belasting betaalt. Niet te weinig, maar ook niet te veel. Maar daar komen ze steeds minder aan toe. Ze moeten aangiften ongezien ‘afstempelen’, of ‘doorselecteren’, zoals dat heet. Vergaderen over de volgende reorganisatie. Met lede ogen aanzien dat ze van de 100 verdachte aangiften die de computer uitspuwt er maar tien mogen controleren.

 

Over één ding waren die inspecteurs het eens. Geef ons meer tijd voor ouderwets controleren en we verdienen een veelvoud van ons eigen salaris terug. Ik heb een motie ingediend om het aantal ouderwetse controles weer drastisch op te voeren en daartoe personeel vrij te maken. Die is aangenomen. Maar liever nog regelen we straks zelf in de kabinetsformatie dat de belastingdienst goed op sterkte komt. Griekse toestanden moeten we hier niet hebben.

 

Dit artikel verscheen ook in een serie dagelijkse korte blogs op de website van de PvdA.

Trefwoorden:
EconomiePolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ed Groot, Tweede Kamerlid voor de PvdA
Rutte kletst er weer 'fact free' op los - 27 augustus 2012
De miljarden liggen voor het oprapen - bij de Belastingdienst - 20 augustus 2012
Iedereen dreigt straks flexwerker te worden - 17 augustus 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer