Europa
24 augustus 2012 | door: Gian Paolo Accardo, Adjunct-hoofdredacteur Presseurop

De vakantie is voorbij voor EU-leiders

Terwijl in aanloop naar de EU-top op 18 en 19 oktober een aantal belangrijke bijeenkomsten tussen Europese leiders gepland staat, hangt het spookbeeld van een ‘Grexit’ nog steeds dreigend boven Europa.

"Bankiers en politici moeten stoppen met twee monden te spreken"

Zijn de markten almachtig? Helaas wel, zei men nog maar een paar weken geleden. Dat was in de tijd dat de schuldencrisis na Griekenland, dat al bij voorbaat als verloren kon worden beschouwd, Spanje en tegelijk Italië leek te gaan vellen. De Europese leiders schenen niet bij machte de neerwaartse spiraal die zichzelf in stand hield, een halt toe te roepen. 

 

Sindsdien is er echter iets gebeurd. Het cruciale moment kan rond de Europese top van eind juni worden gesitueerd, toen de zevenentwintig lidstaten eindelijk onomwonden verklaarden dat ze wilden doorgaan met economische integratie en een bankenunie. Daarmee maakten ze een einde aan maanden van getalm, die hebben bijgedragen aan de onzekerheid waar investeerders een uitgesproken hekel aan hebben en waar speculanten dol op zijn.

 

Intensieve diplomatieke actie

Wat volgde, was intensieve diplomatieke actie, vooral van de Italiaanse regeringsleider Mario Monti en de Spaanse premier Mariano Rajoy, die zich eensgezind tegen de verafschuwde ‘spread’ keerden. Maar ook van de Griekse premier Antonis Samaras, die wat meer lucht voor zijn land bepleit. En ten slotte Mario Draghi, wiens inspanning quasi politiek genoemd kan worden. Hij verzekerde dat de Europese Centrale Bank ‘alles’ zal doen om de continuïteit van de euro veilig te stellen.

 

François Hollande, die in de eerste weken na zijn verkiezing tot president nog enigszins werd gespaard, zal nu zijn handen moeten vuil maken aan de Europese zaak: op 22 augustus stond een ontmoeting met Angela Merkel op de agenda, gisteren met Samaras, op 30 augustus met Rajoy en op 4 september met Monti. De Duitse bondskanselier heeft op 29 augustus een ontmoeting met Monti en op 6 september met Rajoy.

 

Dit alles moet culmineren in een Europese top op 18 en 19 oktober in Brussel, waarop staats- en regeringsleiders besluiten hoe ze de problemen in Spanje, Italië en vooral Griekenland willen aanpakken. De trojka zal aan het begin van de maand zijn conclusies naar buiten brengen over de voortgang van de hervormingen in Griekenland, waarna Brussel beslist of de strenge bezuinigingsmaatregelen die Athene zijn opgelegd kunnen worden versoepeld.

 

Grootspraak

Voor die tijd zal het Duitse Constitutionele Hof op 12 september al dan niet het groene licht geven voor de ratificatie door Duitsland van het permanente Europese noodfonds. Een noodzakelijk beslissing om ervoor te zorgen dat de markten dit mechanisme, dat noodlijdende landen te hulp te schiet, als geloofwaardig wordt beoordeeld. 

 

Intussen dreigt nog steeds het spookbeeld van een ‘Grexit’, want ondanks herhaalde geruststellende verklaringen lijken bankiers en politici zich voor te bereiden op het ergste. Grootspraak? Het wordt hoog tijd om daarachter te komen en een einde te maken aan dit spelletje van met twee monden spreken dat de zenuwen van alle Europeanen zwaar op de proef stelt.

Trefwoorden:
Europa

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Gian Paolo Accardo, Adjunct-hoofdredacteur Presseurop
De vakantie is voorbij voor EU-leiders - 24 augustus 2012
Stel het huwelijk open voor iedereen - 20 augustus 2012
EU als super-sportmacht is geen goed idee - 10 augustus 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 14
Zet de conclusie in de kop
> Meer