Economie
27 augustus 2012 | door: Ed Groot, Tweede Kamerlid voor de PvdA

Rutte kletst er weer 'fact free' op los

Wat een klinkklare onzin verkondigde Mark Rutte zaterdag op het VVD-congres.

"De crisis waar we nu in zitten kwam van rechts"

De congrestoespraak van Mark Rutte gehoord? Nee, dan hebt u niets gemist. Het was allemaal zo plat, zo oppervlakkig, zo goedkoop, zo premier-onwaardig dat je er eigenlijk niet op moet reageren.

 

Maar twee jaar geleden bleek ook al dat Rutte wegkwam met ‘fact free’ paniekverhalen over tonnen extra rentelasten per Nederlandse inwoner die zouden dreigen. Daarom toch wat repliek.

 

Potverteerd

Waar ‘socialisten’ aan de macht zijn, oreert Rutte, kachelt de welvaart achteruit. Ga je Griekenland achterna, wordt er potverteerd, ambitie gestraft, de vrijheid geknecht en uiteindelijk wordt iedereen even arm. Je zou denken dat hij het over Noord-Korea heeft, maar hij bedoelt heus ook de sociaaldemocratie.

 

Wat een klinkklare onzin. Griekenland achterna? Het was een rechtse regering die daar de cijfers vervalste. Economische rampspoed? Nederland hoort tot de tien rijkste landen van de wereld en de Partij van de Arbeid heeft sinds de Tweede Wereldoorlog in de helft van de kabinetten gezeten. Potverteren? NRC Handelsblad heeft onlangs nog haarfijn op een rijtje gezet dat de begrotingstekorten onder PvdA-bewind lager dan gemiddeld zijn. Geen wonder trouwens met mensen als Drees, Hofstra, Duisenberg, Kok en Bos.

 

Welke andere Europese landen scoren nog meer heel hoog in de internationale rangorde van welvaart en concurrentiekracht? Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. Landen met een rijke sociaal-democratische traditie. Wie bracht de Duitse begroting op orde? Gerhard Schröder van de SPD.

 

Onbezonnen liberalisering

Maar ik snap Rutte wel. De crisis waar we nu in zitten kwam van rechts. Door graaiende bankiers, door destabiliserende inkomensverschillen en onbezonnen liberalisering. Je moet toch wat om de aandacht van deze pijnlijke waarheid af te leiden.

 

Dit artikel verscheen ook in een serie dagelijkse korte blogs op de website van de PvdA.

Trefwoorden:
EconomiePolitiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Ed Groot, Tweede Kamerlid voor de PvdA
Rutte kletst er weer 'fact free' op los - 27 augustus 2012
De miljarden liggen voor het oprapen - bij de Belastingdienst - 20 augustus 2012
Iedereen dreigt straks flexwerker te worden - 17 augustus 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 8
Dreig desnoods met sancties
> Meer