Politiek
29 juli 2011 | door: Christiaan M. C. Serbanescu-Kele, Student (geneeskunde)

Hoe lang kan men blijven schreeuwen dat links de oorzaak is van alle kwaad?

"Vreselijke aanslag in Oslo, zoveel onschuldige slachtoffers van gewelddadige, zieke geest. PVV rouwt mee met nabestaanden en Noorse volk."

""BEDOEL JE MET KINDEREN DIE NOORSE SOCIALISTISCHE TYFUSLIJERTJES?" "

 

Bovenstaand citaat is afkomstig van Geert Wilders. Mooie woorden, ik wil best geloven dat de PVV-leider het vreselijk vindt dat talloze kinderen uit een sociaaldemocratisch zomerkamp op brute wijze zijn afgeslacht. Wanneer Wilders zegt dat hij 'alles verafschuwt waar de man voor staat en heeft gedaan', spreekt hij echter de halve waarheid.

 

Ideologisch identiek

Als we het manifest van Anders Behring Breivik doorbladeren, zien we namelijk best wel veel overeenkomsten  met bijvoorbeeld 'De schijn-élite van de valse munters' van PVV-ideoloog Martin Bosma. Net als Bosma ziet Breivik, groot fan van Wilders en de PVV, de islam als imperialistische ideologie die door multiculturalisten wordt geholpen bij de uitbreiding van hun invloedssfeer. Hoofdschuldige is links, aanhangers van 'cultureel marxisme', door Bosma gedefinieerd als de kwalijke ideologie die streeft naar gelijkheid van culturen onderling. Westerse multiculturalisten nemen volgens Bosma en Breivik een houding van 'dhimmitude' aan: onderwerping aan een islamitisch regime, gepaard gaand met het al dan niet via een omweg betalen van dwangsommen. Als we beiden mogen geloven, is het eind nabij. Om het bijna-onafwendbare doemscenario te vermijden moet er veel op zeer korte termijn radicaal veranderen. Markant is trouwens ook dat de PVV en Breivik beide niet kunnen laten de linkse partijen met het nationaalsocialisme te vergelijken.

 

Is de PVV dus schuldig?

Wil ik hiermee zeggen dat de PVV schuldig is aan of verantwoordelijk gehouden kan worden voor de gruweldaden van de Noorse massamoordenaar? Nee, natuurlijk niet. Waar Bosma in zijn boek insinueert dat politiek Nederland met Hitlervergelijkingen en andersoortige demonisering in feite schuldig is aan de moord op Pim Fortuyn, zal ik niet durven suggereren  dat de PVV medeplichtig is aan de aanslagen afgelopen weekend. Van Wilders mag ik aannemen dat hij niet zulke gruwelijke plannen heeft als de PCCTS, Breiviks gestoorde organisatie. De gedachte achter Geerts partij en de afgedwaalde Tempeliersorganisatie mag dan wel gelijk zijn, de middelen die ze hanteren verschillen als dag en nacht.

Het is dan ook niet de PVV zelf die ik vrees. Waar ik bang voor ben is hoe haar apocalyptische boodschap overkomt op de achterban. Het is maar zeer de vraag hoe lang je kunt blijven schreeuwen dat linkse partijen samen met de islam de oorzaak zijn van praktisch al het kwaad in de wereld en in feite stromingen van dezelfde ideologie aanhangen als Adolf Hitler, zonder dat er een labiele gek opstaat die het heft in eigen hand gaat nemen. Men kan zich afvragen of kleine, radicale delen van de PVV-achterban niet gekke ideeën zouden kunnen gaan krijgen over socialistische organisaties - Hitler was volgens Bosma toch ook socialist? In het verkiezingsprogramma wordt 4 mei toch genoemd als herdenkingsdag voor slachtoffers van het (nationaal-)socialisme?

 

Achterban

Als we kijken naar het Forum voor de Vrijheid, een online Wilders-fanclub, zien we zonder al te veel te zoeken de meest schokkende reacties op de schietpartij in het jongerenkamp te Utøya. We lezen: " De aanslag op het eiland boeit me niet want de slachtoffers zijn maar socialistische jongeren. Ik houd niet van socialisten. Ik vind ze schijnheilig en hypocriet en geweldadig. "   -   " Deze mensen zijn vrijwillig lid van de socialistische jeugdafdeling van de Noorse Arbeiderspartij. Dat is de Sociaal Democratische versie van de Hitlerjugend."  -  " Nu er in Noorwegen een linkse jeugdafdeling is uitgemoord laat ik er geen traan om."  -  " Bedoel je met kinderen die Noorse socialistische tyfuslijertjes?' Tot slot een openlijke steunbetuiging: ' Zoals het er nu uit ziet is de aanslagpleger een rechts extremist. In dat geval is de aanslag het enig juiste antwoord op een totalitaire linkse staat waar rechtse mensen monddood worden gemaakt. ALs je geen debat meer kan voeren met woorden dan maar met bommen. Hulde aan de aanslagpleger.' Als we op hetzelfde internetforum de uitslagen van de poll 'Breivik: daad gruwelijk maar noodzakelijk' bekijken, zien we dat 16,98% 'Breivik heeft gelijk'  stemt, en nog eens 13,21% 'Hulde aan de dader' - samen een mooie 30%. 'Te walgelijk voor woorden' heeft de steun van slechts 16,27%

 

 

Natuurlijk, Wilders en Bosma hebben geen controle over wat mensen in hun naam doen en laten. Toch zijn ze intelligent genoeg op te merken dat door mensen constant als slecht te bestempelen, en zelfs nazi's te noemen, het mogelijk is dat bepaalde randfiguren radicaliseren. Dit geldt echter niet alleen als de kogel 'van links komt', maar ook als deze afkomstig is uit een rechtse loop. Ik wil Wilders zeker niet verantwoordelijk stellen voor de daden van een losgeslagen idioot, maar wil hem wel vragen nogmaals na te denken over wat voor rare gedachtenkronkels kunnen voortkomen uit zijn woorden. Om te zien dat ook in de Nederlandse PVV-aanhang mensen met dubieuze opvattingen rondlopen is slechts een oor te luisteren leggen ruim voldoende. Geert: distantieer je van geweld, leg je achterban uit dat alleen democratie een optie is. Vertel je aanhangers dat de wanhoop nog niet zo groot is dat we middelen buiten de parlementaire weg moeten aangrijpen. Alleen zo kunnen we hopen herhalingen van het onmenselijke bloedbad van Brevik te voorkomen!

 

Trefwoorden:
PolitiekDebatIslam

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Christiaan M. C. Serbanescu-Kele, Student (geneeskunde)
Hoe lang kan men blijven schreeuwen dat links de oorzaak is van alle kwaad? - 29 juli 2011Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 15
Wijs inconsistent gedrag af
> Meer