Politiek
5 september 2012 | door: Bas Kok, Assessmentpsycholoog

Kamerlid moet 'Castricum-proof' zijn

Na 12 september stroomt een groot aantal volksvertegenwoordigers de Tweede Kamer in. Kandidaat-Kamerleden moeten steeds vaker een assessment doen. Het functioneren van het parlement is erbij gebaat.

"Nederland heeft recht op competente volksvertegenwoordigers"

In de verkiezingsdebatten zijn alle ogen gericht op de kopstukken van de partijen. Je zou bijna vergeten dat Nederland vertegenwoordigd gaat worden door 150 mensen die we op dit moment nog nauwelijks kennen. In de aanloop van deze verkiezingen heeft het bureau waar ik werk bij een aantal partijen assessments van kandidaat-Kamerleden afgenomen.

 

Intelligentietest

Een compleet assessment bevat een intelligentietest, persoonlijkheidsonderzoek en simulatieopdrachten. Een intelligentietest, want de meest basale eis aan een volksvertegenwoordiger ligt op het vlak van analytisch vermogen en oordeelsvorming. Lang niet elke kandidaat bleek vat te krijgen op informatie die in korte tijd doorgespit moest worden. En lang niet alle kandidaten haalden het vereiste intelligentieniveau. Het risico is dat zulke Kamerleden straks oeverloze discussies gaan voeren omdat ze geen greep hebben op het onderwerp. Tijdrovend. Op jaarbasis kunnen we weken uitsparen als Kamerleden de materie van hun eigen dossiers beheersen.

 

Ego's

Ook persoonlijkheidsonderzoek is belangrijk. Alle kandidaten presenteerden zich in de sollicitatiegesprekken vriendelijk, maar bij nader onderzoek bleken sommigen qua persoonlijkheid allerminst samenwerkingsgericht. Dat dit veel gedoe kan opleveren was de afgelopen jaren bij verschillende partijen te zien. Sterke ego's met een autonome profilering die onderling strijd voeren, en daarmee hun eigen partij bijna de afgrond indrijven. Zogenaamd ten faveure van het partijbelang of een specifiek inhoudelijk issue, maar in werkelijkheid eerder ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Het assessment vist deze potentiële dwarsliggers eruit.

 

Matthijs-fähig

Ten slotte waren er voor de kandidaat-Kamerleden simulatieopdrachten waarin de politici in spé getest worden in lastige contactuele situaties. Een Kamerlid is natuurlijk pas echt geschikt als hij Matthijs-fähig én Castricum-proof is. Dus moest het Kamerlid bij een Matthijs van Nieuwkerk-look-alike aanschuiven in een DWDD-achtige setting. Uiteraard moest er gediscussieerd worden over een heet hangijzer waarbij een soort Jan Mulder de duimschroeven flink aandraaide.

 

De aankomende politici bleken enorm te verschillen in hun optreden. Waar de ene het gesprek assertief en soepel doorstond, liet de ander zich van tafel vegen en ging weer een ander een grimmige, hoogoplopende discussie aan. Het partijkader dat aanwezig was als beoordelaar, zat er soms met open mond naar te kijken. Als klap op de vuurpijl was er dan die tussentijdse poll van Maurice de Hond. Het optreden in DWDD bleek de partij in de peiling tien zetels te kosten. En jawel, daar stond dan Powned met zijn roze microfoon geduldig te wachten net zo lang tot het Kamerlid bereid was te reageren op het instorten van zijn partij…

 

Wachtgeldregeling

Ja, het assessment bood de partijen de gelegenheid om vooraf te zien met wie ze in zee gaan. Of de mensen op de kieslijst eigenlijk wel tegen de functie zijn opgewassen. En dat is een relevante vraag, niet alleen voor de partij zelf. Kamerleden zijn er immers niet alleen voor het partijbelang, ze zijn met overheidsgeld betaalde volksvertegenwoordigers die een publieke zaak dienen. Als het onverhoopt misloopt in hun functie, is er de inmiddels zo veelbesproken wachtgeldregeling. In deze roerige tijden is de functie van volksvertegenwoordiger er alleen maar zwaarder op geworden.

 

Kortom, het is zaak dat we onze toekomstige politici niet meer zomaar 'loslaten op De Kamer'. Voor de goede orde: competenties staan volstrekt los van iemands politieke voorkeur of visie. En selectie van Kamerleden is niet elitair, want diploma-eisen zijn er niet. Die slimme lasser of geëngageerde marktkoopman, hebben in principe net zo veel kans op een positieve uitslag als die gelauwerde wetenschapper. Wat voorop staat is dat het parlement erbij gebaat is als we alleen nog op competente politici kunnen stemmen.

 

Bas Kok is psycholoog bij LTP te Amstelveen, het oudste assessmentbureau van Nederland. Hij is tevens auteur van het boek ‘Assessment doen’.

Trefwoorden:
PolitiekDebat

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Bas Kok, Assessmentpsycholoog
Kamerlid moet 'Castricum-proof' zijn - 5 september 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer