Politiek
6 september 2012 | door: Anthon van der Horst, regiodirecteur GITP

Lijsttrekkers, ken uw stress en vermijd dark sides in het debat!

De kranten hebben volgestaan over het het moddergooien van lijsttrekkers. Tegelijkertijd is er de opvallende opmars van PvdA-lijsttrekker Diederik Samson. Wat is zijn succesformule?

"Samson is stressbestendig en vermijdt uitspraken die wantrouwen wekken"

Wat overduidelijk is, is dat Samson vooral een visie weet te communiceren en zich niet laat verleiden tot allerlei concrete detaillering. Te veel details zijn niet te begrijpen. Iedereen weet bovendien dat politici nog moeten onderhandelen en dus die concreetheid niet kunnen waarmaken. Hoe concreter, hoe groter de kans op woordbreuk. Details voeden wantrouwen.

 

Daarnaast weet Samson razendsnel wat er gebeurt te ordenen en een juist, eigen standpunt in te nemen. Hij kan dat zó snel dat het voor een ander heel lastig wordt op hetzelfde niveau te reageren. In de BNN IQ-test van enkele jaren geleden scoorde hij een IQ van 136. Het bewijst maar weer eens dat succes en intelligentie veel met elkaar te maken hebben.

 

Zelfbeheersing

Ik ben echter van mening dat het IQ van Diederik Samson hem zeker helpt, maar niet de énige reden is van zijn succes.  Een element dat tot nu toe onderbelicht is, maar zeker van belang is dat Samson zijn zogenaamde dark sides   in vergelijking met de overige lijsttrekkers  het beste weet te verbergen. Of beter gezegd hij weet te vermijden dat hij ze activeert!

 

Dark sides komen naar voren onder persoonlijk bijzonder stressvolle momenten. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor u en mij. Van elkaar weten we het vaak wel, het zijn slechte eigenschappen waar je het niet makkelijk over hebt. Bijvoorbeeld als iemand wel eens liegt, is dat moeilijk bespreekbaar te maken, of wanneer hij weer de aandacht trekt, of weer heel onzeker reageert.

 

In de huiskamer laten we het vaak maar zo, ook omdat we daarnaast veel positieve eigenschappen zien. Wanneer een lijsttrekker zoiets op de buis overkomt, is het niet handig voor het doel waar hij of zij voor gaat. Dark side-gedrag bestaat o.a. uit manipulatie, liegen, sterk aarzelen, angst, onzekerheid, extreem cynisme, achterdocht, arrogantie, afhankelijkheid, gebrek aan durf, etc. Uitingen van dergelijk gedrag zijn over het algemeen niet vertrouwenwekkend en leiden niet tot meer stemmen.

 

Veel dark sides gezien

We hebben nogal wat dark sides zien langskomen de afgelopen dagen. Zonder deze naar personen te vertalen, is het opvallend dat Samson ze tot nu toe het minst laat zien en zijn performance er het minst door laat vervuilen. Het lukt hem dus om de debatten niet als zeer stresserend te ervaren, hij blijft er boven hangen, behoudt zijn zelfregie en kan daardoor maximaal gebruik maken van zijn kwaliteiten. Mijn advies aan alle lijsttrekkers: ken uw stress en vemijd uw dark sides, zeker in het debat!

 

Trefwoorden:
Politiek

Deel

met uw netwerk:
Opiniestukken van: Anthon van der Horst, regiodirecteur GITP
Lijsttrekkers, ken uw stress en vermijd dark sides in het debat! - 6 september 2012
Gezocht: bondscoach met zelfkennis - 5 juli 2012Meer opiniestukken:

Bestel online:

Zo wordt u opiniemaker

In dit boek leert u in tien stappen denken en schrijven als een journalist

 

Alleen nog verkrijgbaar via bol.com


Schrijftip van de week

Week 16
Maak een heldere structuur
> Meer